Sindicatele raman pe pozitie: voteaza doar o scrisoare modificata catre FMI

Luni, 17 Mai 2010, ora 11:45
3484 citiri
Sindicatele raman pe pozitie: voteaza doar o scrisoare modificata catre FMI

Liderii sindicali au declarat luni ca raman pe aceeasi pozitie ca si saptamana trecuta in legatura cu masurile de austeritate prevazute in scrisoarea catre FMI - o vor vota doar in cazul in care se vor face anumite modificari.

"Azi (luni - n.red.) in mod exceptional ne intoarcem ca sa dam o ultima sansa dialogului social din Romania. Desi sunt prezentate doar cele doua variante impusa de FMI si de Guvern, noi noi consideram ca exista o a treia.

Am propus o modificare a elementelor din scrisoarea de intentie care ar putea sa constitutie a treia cale de supraietuire", a declarat liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu.

Liderul sindical sustine ca situatia este complexa, de aceea ei anunta ca vor refuza scrisoarea initiala si vor incerca sa promoveze propria lor varianta.

"Ne bazam pe buna credinta a unor organizatii patronale si daca premierul si ministerul de Finante vor veni cu un mesaj de intelegere am putea avea o sansa. In acest moment am doua optiuni: prima de a refuza integral sau a vota pentru o scrisoare cu modificari. Daca nu am suficiente voturi o sa ma retrag din aceste structuri de dialog fiscal", a mai precizat Petcu.

Hossu anunta mitingul de miercuri

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, i-a anuntat pe bucuresteni ca miercuri, 19 mai, este stabilit un miting in piata Victoriei pentru sustinerea revendicarilor lor.

"Revendicarile sunt legate de problematica scrisorii de intentie inaintata catre FMI si care de fapt transfera intreaga situatie de criza catre cele mai afectate paturi fara a se face reforma statului.

Faptul ca se cere reducerea pensiilor, salariilor, ajutorului de somaj, alocatiilor, dar in acelasi timp bugetul de stat si cheltuielile administrative nu sunt reduse arata ca Guvernul nu isi asuma responsabilitatea", a mai declarat acesta.

Bogdan Hossu acuza ca nu s-au redus numarul secretarilor de stat si numarul directorilor, iar asta arata de fapt ca Guvernul vrea sa transfere solutia de criza catre paturile defavorizate.

"Este inacceptabil asa ceva. Mitingul de miercuri va avea loc indiferent de rezultatul de azi (luni - n.red.)", a mai spus Hossu.

Drepturile angajatilor si accidentele de munca

Presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania, Iacob Baciu, a declarat luni ca problemele care sunt discutate la sedinta CES nu sunt in concordanta cu legislatia si Constitutia Romaniei.

"In momentul de fata se discuta reducerea unor drepturi ale cetatenilor. Statul trebuie sa asigure un trai decent populatiei Romaniei. Tot statul trebuie sa asigure tot ce inseamna asistenta social. Miscarea sindicala a avut o pozitie transanta cele mai multe cheltuieli sociale.

Multe dintre ele au fost acolo unde au avut loc accidente de munca, pentru ca inspectia conditiilor de munca sta degeaba. Nu face o analiza concreta pentru povara pe care statul trebuie sa o duca. Numai anul trecut au fost 1.500 de accidente mortale si in urma lor au ramas vaduve, copii orfani care beneficiaza de ajutoare", a mai declarat liderul sindical.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#intalnire CES lideri sindicali, #CNSLR Fratia vot scrisoare, #cerere modificare scrisoare FMI , #sindicat