Arafat, despre femeia care s-a aruncat de pe bloc: Filmul tragediei si rezultatul anchetei

Autor: Ana Ilie
Duminica, 24 Mai 2015, ora 15:59
4271 citiri
Arafat, despre femeia care s-a aruncat de pe bloc: Filmul tragediei si rezultatul anchetei
Foto: Facebook/Raed Arafat

Raed Arafat, secretar de Stat in cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a prezentat, duminica, concluziile anchetei cu privire la sinuciderea unei femei in Capitala.

Arafat a detaliat mai intai, pe ore, masurile luate de autoritati dupa ce s-a anuntat, la 112, ca o persoana de sex feminin, in jur de 53 de ani, sta pe marginea acoperisului unui bloc si posibil ca doreste sa se arunce.

Femeia se afla la o inaltime de peste 30 de metri si "a stationat pe ultimul nivel, trecand de la pozitie statica ghemuita la sezuta, alternand pe parcursul interventiei", insa negociatorii prezenti la fata locului nu au reusit nicio clipa sa aiba contact verbal cu aceasta.

"Au fost alertate fortele, s-au prezentat politia, inclusiv echipa de negociatori, inclusiv serviciul de ambulanta Bucuresti. A fost chemat medicul specialist psihiatru care a evaluat victima si a concluzionat posibilul episod catatonic", asa ca nu s-a putut intra deloc in contact cu femeia.

La aceasta au ajuns "14 pahare de apa, o portocala si o bucata de briosa pe care a accept sa le primeasca fara sa aiba contact verbal cu salvatorii".

Arafat a mai spus ca episodul catatonic ar fi fost declansat de "istoric patologic al vicitmei, decesul fiicei recent si problemele de locul de munca si veniturile salariale".

Initial s-a incercat ca salvatorii sa ajunga la victima cu o platforma de salvare la inaltime, insa operatiunea a fost anulata deoarece femeia, vazand-o, a devenit agitata si exista riscul sa se arunce.

Ce s-a intamplat cu perna pneumatica

Pentru ca "a existat un risc major de epuizare fizica si prabusire accidentala, s-a luat o masura suplimentara prin aducerea unei autospeciale cu perna pneumatica de la ISU Arges", care s-a aflat la fata locului cu o ora si jumatate inainte ca femeia sa se arunce in gol.

Arafat a explicat ca perna de aer se foloseste numai in cazul persoanelor cooperante, care sunt intruite inainte de a se arunca pe aceasta, insa in cazul femeii s-a facut o exceptie.

Intr-un final, autoritatile au decis sa incerce, chiar cu riscul de a agita femeia, sa umfle perna, al carei motor face zgomot destul de mare si putea declansa agitatia victimei.

"S-au luat unele decizii comune, anume realizarea coboraii echipamentului pe langa cladire, sa nu vada victima miscarile de sub ea, deplasarea personalului pe directia sud in vecinatatea imobilului, suplimentarea echipajului medical, continuarea monitorizarii victimei. La recomandarea expresa a echipei de negociatori s-a desfasurat in afara razei vizuale a victimei", a explicat oficialul.

In fine, "la 18:21, seful centrului operational a consultat din nou colegii de la politie si a hotarat pornirea motorului, interval de monitorizare a starii victimei, daca nu sunt identificate modificari, instalarea completa a pernei. Pentru atenuarea zgomotului s-a luat in considerare instalarea pernei dupa colt, pe Kretulescu. La 18:39 a fost instruit conducatorul motorului autospecialei cu pornirea la relanti cu minim de zgomot; la momentul pornirii autospeciale nu s-au constat schimbari in ale comportamentului victimei. La un minut dupa pornirea motorului aceasta a cazut in gol lovindu-se de un balcon initial si ajungand pe trotuar", a povestit Arafat cum au decurs ultimele minute ale operatiunii.

Raed Arafat a tinut sa sublinieze ca "in aceste situatii nu exista o procedura fixa. Exista proceduri cu recomandari de baza dar pe care echipa de interventie poate sa le adapteze situatiei" si ca "s-au respectat toate masurile procedurale".

"Masura utilizarii pernei pneumatice a fost adoptata cu caracter de exceptie cu scopul minimalizarii riscului cu toate ca se foloseste doar pentru persoane cooperante care pot fi instruite in prealabil. Perna a fost cu o ora jumate la fata locului inainte sa cada victima (...) probabilitatea de salvare a acesteia era redusa, tinand cont si de istoricul medical, negociatorii au facut tot ce le statea in putinta".

Arafat a tinut in mod special sa le multumeasca celor din echipa de interventie: "Personal vreau sa transmit salvatorilor ca atunci cand isi fac treaba, cand iau decizii sa le faca cu incredere, noi vom sta in spatele lor".

Ancheta dupa cele 35 de ore de operatiune de salvare

Arafat ancheteaza de ce femeia care s-a sinucis in Capitala nu a putut fi salvata in 35 de ore

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca i-a cerut secretarului de stat Raed Arafat sa verifice modul in care s-a actionat de catre autoritatile abilitate in cazul femeii care s-a sinucis vineri in Capitala, dupa ce a stat peste 35 de ore pe o cladire.

Femeia care ameninta de 35 de ore ca se sinucide s-a aruncat de pe bloc

Politia Capitalei a confirmat decesul, dar nu a putut preciza daca femeia a alunecat sau s-a aruncat.

Arafat, despre femeia care s-a aruncat de pe bloc: Sunt oameni care nu mai vor sa traiasca

De ce n-a fost umflata salteaua in cazul femeii care s-a aruncat de pe bloc

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Raed Arafat femeie Bucuresti, #Raed Arafat sinucidere femeie , #sinucideri