De ce se sinucid romanii? - Interviu

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 13:26
5811 citiri
De ce se sinucid romanii? - Interviu
Foto: Arhiva

Din cauza datoriilor, a unei situatii financiare aparent fara iesire, sub presiunea amenintarilor sau sub imboldul unei puternice dezamagiri in dragoste, tot mai multi romani aleg sa-si puna capat zilelor.

Malina Olinescu s-a sinucis, din cate stim pana acum, din cauza iubitului, care nu ar fi inteles-o. Un fost cadru in Serviciul Roman de Informatii (SRI) s-a omorat din cauza datoriilor. Patronul restaurantului "La Cocosatu" a fost gasit spanzurat: si-ar fi luat viata din cauza unor probleme familiale.

Lista ar putea continua, insa, ne-am pune, in soapta, si cu frica, parca, aceeasi intrebare: de ce? De ce au recurs oamenii astia la asa ceva? Chiar nu exista alta solutie decat moartea?

Nu au mai avut curaj sa lupte cu muntii pe care Romania, in special, ne obliga sa-i escaladam in fiecare zi? Au cazut intr-un butoi cu atat de multe probleme incat speranta, mica speranta ajutatoare, chiar nu s-a mai intrevazut deloc?

Raspunsul la aceste intrebari si, automat, la aceasta problema a societatii actuale este depresia, considera specialistul in astfel de probleme, psihologul Andrei Stanca, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Cadavru gasit pe Lacul Morii din Capitala

De ce credeti ca a crescut numarul cazurilor de sinucidere in Romania?

Numarul sinuciderilor nu a crescut doar in Romania, ci in toate tarile afectate de criza economica. Grecia se afla pe ultimul loc in topul tarilor privind rata sinuciderilor, iar acum a ajuns pe primul loc, dupa doar trei ani. Situatia economica joaca, in mod cert, un rol important.

Insa situatia economica este doar factorul declansator si pare a fi, de multe ori, doar necesara, nu si suficienta pentru ca un om sa se sinucida. Cu siguranta exista, in structurile intime ale personalitatii sinucigasilor, o cauza de profunzime a sinuciderii.

Cu ce este asociata sinuciderea? De exemplu, droguri, alcool, etc., si care sunt etapele pe care le traverseaza un om pana la sinucidere?

Un barbat din Targoviste s-a impuscat in cap

Sinuciderea pare fi asociata, in general, cu depresia, mai ales cand cel afectat are un plus de energie si se confrunta cu anxietatea si cu furia. Insa nu doar depresia este o cauza. Bolile psihice, printre care schizofrenia, ofera un mare numar de sinucigasi, iar modul de realizare este unul brutal.

Cei mai multi dintre ei nu par sa aiba o motivatie clara. In cazul dependentilor de droguri, putem vorbi despre o sinucidere lenta. Sinuciderea "brusca" poate sa apara in momentele de sevraj.

Sinuciderea pare sa aiba o importanta componenta culturala. Japonia se afla printre statele cu cel mai mare numar de sinucigasi din lume, pentru ei sinuciderea fiind, de multe ori, o optiune, un mod onorabil de a iesi dintr-o situatie umilitoare.

Un rol important il are si profesia, mai ales cand potentialii sinucigasi au un anumit nivel intelectual. In SUA, numarul sinuciderilor este deosebit de ridicat printre medici, iar la militari este cu 25% mai frecventa decat in cazul civililor, procentul fiind semnificativ. Si nu vorbim despre portul armelor in cazul americanilor, cunoscand faptul ca 88% dintre americani detin, in mod legal, cel putin o arma.

Si religia are un rol important. Statisticile spun ca protestantii sunt mult mai predispusi la sinucidere decat evreii.

Etapele sinuciderii nu sunt neaparat distincte. In primul rand, exista factorul declansator. Sinuciderea este luata in considerare ca o optiune. Cei mai multi dintre sinucigasi isi exprima dorinta de a se sinucide, cautand ajutorul celorlalti.

Urmeaza o perioada de pendulare continua intre sinucidere si rezolvarea problemelor pe alte cai, intre curaj si lasitate. Dupa care persoana ia decizia definitiva si devine calma, cei din jurul ei putand sa creada ca si-a rezolvat problemele si nu mai are nevoie de ajutor. De cele mai multe ori, sinuciderile ii surprind pe ceilalti.

Cum ne putem da seama de starea unui om?

In primul rand, multi dintre ei o spun doar in momentele in care cauta ajutor. Cei din jurul lor trebuie sa fie intotdeauna atenti si sa nu catalogheze automat vorbele celor disperati ca fiind o modalitate de victimizare, ci trebuie sa priveasca in profunzime motivele concrete care i-ar putea determina sa se sinucida, precum si felul lor de-a fi, familia din care provin, comportamentul impulsiv pe care l-au manifestat uneori, stresul din mediul familial si de la locul de munca sau caracteristicile celorlalti membri ai familiei. Specialistii sunt intotdeauna de dorit in astfel de cazuri.

Cate tipuri de sinucigasi exista?

Malina Olinescu nu va fi inmormantata joi - familia banuieste ca nu s-a sinucis

Exista mai multe tipuri de sinucigasi. Exista suicidul patologic (cel mai frecvent) si cel non-patologic, in care sinuciderea este o optiune aleasa cu luciditate, avand o motivatie rationala si, de multe ori, o baza care tine de filosofia de viata a sinucigasului (Japonia, harakiri). E. Schneideman a clasificat sinuciderile in functie de documentele lasate de sinucigasi.

Sinuciderea poate fi egoista (suferintele sunt filosofice sau religioase), diadice (tin de neimplinirile legate de o alta persoana) sau ageneratoare (au pierdut sensul vietii si s-au izolat).

Ce ar trebui sa faca cei care au astfel de porniri? Ma refer la cei care inca nu s-au izolat indeajuns de mult incat sa nu mai caute solutii. Mai mult, nu cu totii ne permitem sa mergem la terapie...

Cel mai bun lucru pe care ar putea sa-l faca o astfel de persoana este sa inteleaga ca sinuciderea nu este o optiune si sa ceara ajutorul unui specialist. Un psihoterapeut i-ar putea ajuta sa redescopere sensul vietii in cel mai scurt timp. Acolo vor gasi intelegere, discretie, acceptare si nimeni nu ii va judeca pentru problemele pe care le au.

Daca nu isi permit sa mearga la terapie, ar putea cere ajutorul celor apropiati. Problemele impartasite altora par, de multe ori, sa se risipeasca, iar incarcatura psihologica se diminueaza. O schimbare radicala in viata lor ar putea fi de ajutor. Exista persoane care au inceput viata de la zero intr-un alt oras, si-au schimbat locul de munca sau au reusit sa iasa dintr-o relatie in care s-au chinuit ani de zile. Nimic nu poate fi mai rau decat ceva ce deja iti provoaca un rau teribil.

Cum ii putem ajuta pe cei care gasesc sinuciderea drept singura rezolvare existenta, in acel moment? Putem?

Putem sa-i intelegem si sa-i acceptam. Morala este ultimul lucru de care au nevoie. Putem sa le aratam prietenia noastra dezinteresata si putem incerca sa-i convingem sa mearga la terapie. Ei au nevoie de cineva care sa-i inteleaga, care sa gandeasca la fel ca ei, dar care sa aiba energia necesara pentru a oferi solutii si pentru a-i antrena si pe ei in depasirea situatiilor cu care se confrunta. Trebuie sa fim acolo, in viata lor, nu pe langa ei. Ei vor sa evadeze, prin urmare trebuie sa-i ajutam sa evadeze alaturi de noi.

De ce rata sinuciderilor creste in perioada sarbatorilor?

Un politist din Buzau s-a sinucis cu arma din dotare (Video)

Sarbatorile subliniaza anumite emotii care declanseaza starile depresive. Cele mai predispuse la sinucidere de sarbatori sunt persoanele singure, care considera ca situatia lor ar fi trebuit sa fie cu totul alta. Ei simt ca viata lor nu mai are niciun sens. In plus, sinuciderile intr-o zi de mare insemnatate pot sa le ofere unora dintre ei satisfactia unui mesaj menit sa-i indurereze pe cei pe care ii considera vinovati de soarta lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#sinucis Romania, #rata cazuri sinucideri, #Malina Olinescu sinucis, #patron restaurant La Cocosatu sinucis , #sinucideri