O fata de la casa de copii s-a sinucis: Autoritatile sunt acuzate ca au stiut ce se intampla, dar n-au miscat un deget

Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 19:24
5614 citiri
O fata de la casa de copii s-a sinucis: Autoritatile sunt acuzate ca au stiut ce se intampla, dar n-au miscat un deget
Foto: Arhiva Ziare.com

O fata abandonata intr-un centru de copii din Neamt s-a sinucis marti, iar ulterior fratele ei a incercat sa isi ia viata, fiind salvat in ultima clipa. Autoritatile locale fusesera informate de circa un an despre ce se intampla in centrul respectiv, dar n-au facut nimic. Un deputat USR ii cere acum Ministrului Muncii sa faca ceva.

"Felicitari jurnalistului care si-a asumat aceasta ancheta in pofida refuzului celor de la D.G.A.S.P.C. Neamt de a lua masuri. Radem, radem si apoi avem rezultatul: #sinuciderea. Moartea ne lasa pe toti fara cuvinte si neputinciosi. Autoritatile trebuie sa actioneze imediat pentru a preveni suicidul in randul copiilor abandonati. (...) Cine raspunde pentru moartea acestei fete, victima unui sistem incapabil sa o ajute? De ce mai avem protectia copilului in Romania daca aceste institutii care ar trebui sa-i protejeze pe minori ii condamna la moarte?

Acum 10 minute, pe masa ministrului Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, a ajuns sesizarea mea cu privire la moartea minorei Melek Amalia. Melek Amalia a fost ucisa de un sistem incompetent. Cati tineri abandonati trebuie sa mai moara in Romania pentru ca institutiile de protectia copilului sa-si faca treaba?", a scris miercuri in jurul pranzului pe Facebook deputatul USR Iulian Bulai.

Un jurnalist de la ziarpiatraneamt.ro a inceput anul trecut o investigatie pe tema racolarii unor fete din casele de copii si obligarii lor sa se prostitueze.

"Cei de la politie cu care am vorbit ulterior ne-au povestit ca de regula cand dispare un copil dintr-o casa de copii din Neamt sunt anuntati, dar nu li se da acord de mediatizare ca sa poata pune copilul pe lista publica de disparuti sau sa anunte presa. Tot gunoiul cu copiii care fug din casele de copii din Neamt se tine sub pres ca nimeni sa nu afle ca minorii din aceste centre sunt frecvent 'dati la produs'", scria sursa citata in noiembrie anul trecut.

Intre timp, DIICOT a destructurat gruparea infractionala care ii obliga pe copii abandonati sa se prostitueze, precizeaza sursa citata.

Marti, acelasi jurnalist de la ziarpiatraneamt.ro a anuntat moartea fetitei Melek Amalia, in varsta de 15 ani, din Bodesti, care s-a sinucis aruncandu-se in lacul de acumulare de la Batca.

"Sa va fie rusine tuturor celor responsabili carora personal am venit si v-am spus numele acestei fete de mai multe ori, v-am spus ce se intampla cu ea de fiecare data cand fuge de la Centrul de Incluziune Ion Creanga. Am discutat personal cu cei de la DGASPC Neamt si cu cei de la Centrul de Incluziune Ion Creanga despre dramele prin care trec aceste copile si aceasta fata, care acum este moarta. Iar ei... nu au fost in stare sa faca nimic.

Cati copii trebuie sa mai moara, domnule director de la Ion Creanga, ca sa nu imi mai zambesti cand iti dau nume de copii de la tine din centru si iti spun si unde sunt tinuti si fortati sa se prostitueze? Cati copii trebuie sa mai moara, domnilor de la DGASPC Neamt, ca sa nu imi mai zambiti cand imi explicati de ce nu imi dati sa public in ziar pozele copiilor care sunt disparuti din casele de copii?

Am primit un comunicat de la DGASPC Neamt in care ni se spune ca minora este in atentia medicilor specialisti in neuropsihiatrie. Am completa noi... la fel ca toate fetele din casele de copii din Neamt care sunt obligate sa se prostitueze si sunt scoase nebune din acte ca sa nu aiba nicio valoare atunci cand ar spune in fata anchetatorilor ce nume sonore din Neamt au profitat sexual de ele", scrie jurnalistul nemtean.

Revoltat, acesta intreaba retoric: "Daca autoritatile ar da in presa pozele si semnalmentele copiilor care dispar din casele de copii, ar mai ajunge acestia sa se drogheze, sa fie obligati sa se prostitueze sau sa se sinucida?".

La centrul de copii Ion Creanga a fost deschisa o ancheta penala si din primele informatii reiese ca fetita ar fi fugit in papuci dupa ce s-ar fi plans ca a fost batuta in centru.

C.B.

Marti seara, la aflarea vestii ca sora lui s-a sinucis, fratele acesteia, in varsta de 29 de ani, a luat un pumn de Diazepam, incercand sa isi ia viata. El a ajuns la UPU Piatra-Neamt unde i s-au facut spalaturi gastrice, fiind ulterior internat la terapie intensiva, scrie miercuri ziarpiatraneamt.ro

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#fata casa copii Neamt sinucis , #sinucideri