Opt elevi de liceu din 100 s-au gandit la sinucidere, in 2010 - studiu

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 20:48
1871 citiri
Opt elevi de liceu din 100 s-au gandit la sinucidere, in 2010 - studiu
Foto: Adevarul

In Romania, mai mult de 8 din 100 de liceeni s-au gandit la sinucidere, arata o evaluare realizata la nivel national, privind comportamentele cu risc pentru suicid in randul tinerilor, in 2010.

Ideatia suicidala s-a inregistrat in mod preponderent la fete, iar raportul fete - baieti a fost de 2 la 1. Frecventa ideatiei suicidale scade spre clasele liceale terminale, la fete.

Pe plan national 5 elevi din 100 cu ideatie suicidala si-au facut un plan de sinucidere, iar 4,90% dintre acestia au avut o tentativa de suicid, releva cercetarea. La nivel national, dintre liceenii care au avut tentative de suicid 2,15% au necesitat ingrijiri medicale.

Tentativele de suicid care au necesitat ingrijiri medicale au fost inregistrate mai frecvent la fetele din clasele a IX-a si a X-a si la baietii din clasele a IX-a si a XI-a. Tendinta frecventei liceenilor cu tentative de suicid care au necesitat ingrijiri medicale este descrescatoare in perioada 2005- 2010. Tentativa de suicid incumba factori si situatii predispozante in dezamorsarea carora se impune o conlucrare familie - institutii educative, religioase etc.

Studiul mai arata ca este necesara diagnosticarea precoce si tratarea corecta a tulburarilor psihice cu debut la varste tinere.

Totodata, se impune reconsiderarea manierei de prezentare in media a cazurilor de suicid si perfectionarea identificarii subiectilor cu risc crescut.

Evaluarea a fost realizata de Centrul Regional de Sanatate Publica Cluj sub coordonarea Institutului National de Sanatate Publica. Investigatiile s-au efectuat pe un lot de 4.691 elevi din ciclul liceal, din judetele Romaniei (fara municipiul Bucuresti si judetul Brasov). Distributia subiectilor pe sexe a fost urmatoarea: 59,55% fete (2.795) si 40,45% baieti (1.896).

Distributia pe niveluri de scolarizare a fost urmatoarea: 1.313 (27,98%) in clasa a IX-a, 1.025 (21,85%) in clasa a X-a, 1.095 (23,34%) in clasa a XI-a si 1.258 (26,81%) in clasa a XII-a.

Distributia pe zone geografice a fost urmatoarea: Banat 424 subiecti, Moldova 622 subiecti, Muntenia 2.135 subiecti si Transilvania 1.116 subiecti.

Conform cercetarilor Aliantei Romane de Preventie a Suicidului (ARPS), principalele cauze care determina suicidul in randul elevilor si al studentilor din Romania sunt esecurile sentimentale si singuratatea.

Potrivit OMS, Romania se afla pe locul 24 la nivel european din punctul de vedere al ratei sinuciderilor, cu 12-13 sinucideri la 100.000 de locuitori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#tineri tentativa suicid, #elevi ingriiri medicale , #sinucideri