Aberatia zilei: SMURD a ajuns sa sufle si-n iaurt

Luni, 22 August 2016, ora 11:39
10329 citiri
Aberatia zilei: SMURD a ajuns sa sufle si-n iaurt
Foto: Digi 24 TV

O turista ranita dupa ce a cazut intr-o rapa din masivul Piatra Craiului a fost salvata dupa mai bine de trei ore, desi interventia ar fi putut dura doar cateva zeci de minute. Doua elicoptere, unul privat si unul SMURD, au facut 3 drumuri pana la victima pentru a o aduce la baza muntelui.

Salvamontistii din zona au solicitat prin statie un elicopter si, in urma apelului, un aparat privat a decolat de la Brasov si a identificat locul interventiei. Insa cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) au decis sa sisteze operatiunea si au chemat un echipaj SMURD, care a ajuns dupa 2 ore, relateaza ProTV.

Abia dupa ce a ajuns acolo, pilotul elicopterului SMURD si-a dat seama ca nu poate interveni, pentru ca aparatul de zbor era mult prea mare si nu se putea ajunge la turista ranita. "Nu intram fizic in crevasa, firul nu ajunge pana la victima", a transmis pilotul la telefon, relateaza Digi24.

Asa se face ca a fost chemat din nou elicopterul privat.

"Eu am cazut 30 de metri intr-o prapastie, a venit elicopterul SMURD care nu a reusit sa se apropie la nici macar un kilometru, iar elicopterul privat pur si simplu a coborat cu troliul si m-a ridicat chiar din prapastie pe targa", a povestit ulterior turista care alunecase in rapa.

Femeia a fost adusa la baza muntelui in doar 10 minute si ulterior a fost transportata la spitalul de urgenta din Targu Mures.

Contactat de Digi24, secretarul de stat Raed Arafat, fondatorul SMURD, a declarat ca se analizeaza modul in care s-a facut interventia, dar a explicat ca exista niste proceduri si ca de data asta s-a riscat un pic mai mult.

Arafat a atras atentia insa ca la un moment dat "cineva va risca acest 1% in plus si s-ar putea sa rupa gatul echipei".

Conform Digi24, nu este prima oara cand echipajul de pe elicopterul privat nu a fost lasat sa intervina in zona, o situatie similara inregistrandu-se in octombrie anul trecut, cand elicopterul SMURD n-a putut interveni pentru ca nu avea... suficient combustibil.

Aceste balbaieli au loc in conditiile in care Guvernul a stabilit reguli mai stricte si mai clare cu privire la procedurile care se deruleaza in situatii de urgenta, dupa accidentul din Apuseni, in care si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aura Ion.

Chiar daca s-au schimbat procedurile, responsabilii pentru faptul ca cei doi au murit cu zile nu au fost inca identificati si trasi la raspundere. Pe site-ul Ministerului Public nu mai exista din ianuarie 2015 informatii despre stadiul dosarului.

"Ancheta este inca in rem! Tacerea este si ea tot in rem!", spune sora Aurei Ion.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#elicopter SMURD turista cazuta rapa, #interventii elicopter SMURD, #accident Apuseni Iovan Aura Ion , #SMURD