Clujul va avea defibrilatoare in locuri publice iar cetatenii vor fi invatati sa le foloseasca: Puteti salva o viata

Joi, 02 Mai 2019, ora 19:17
8835 citiri
Clujul va avea defibrilatoare in locuri publice iar cetatenii vor fi invatati sa le foloseasca: Puteti salva o viata
Foto: Facebook/Departamentul pentru Situatii de Urgenta

Primaria Cluj-Napoca va achizitiona in acest an o serie de defibrilatoare care sa fie amplasate in locuri publice intens circulate si va derula, cu sprijinul SMURD, o campanie de informare publica, pentru ca cetatenii sa poata acorda, astfel, primul ajutor in cazul persoanelor care necesita o asemenea interventie, pana la sosirea echipajului specializat.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat joi presei ca municipalitatea are fondurile necesare pentru aceasta achizitie si ca ideea a fost propusa in cadrul unui proiect care a fost votat in programul de bugetare participativa.

Defibrilatoarele vor fi amplasate in locuri precum zona garii sau a primariei, insa acestea vor fi stabilite in urma consultarii cu reprezentantii SMURD Cluj. De asemenea, intretinerea aparatelor se va face in parteneriat cu SMURD.

Ideea a fost exprimata, in urma cu doi ani, la Cluj, si de secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat, care a spus, la acel moment, ca o asemenea initiativa poate salva vieti.

Raed Arafat s-a referit atunci, in cadrul unei intalniri cu studentii medicinisti clujeni, la modul in care cetatenii pot sprijini sistemul de urgente si a spus ca locurile foarte aglomerate din oras, cladirile publice si chiar blocurile de locuinte ar trebui dotate cu defibrilatoare.

El a subliniat faptul ca prezenta acestui aparat in locuri care sa fie la indemana populatiei si folosit de catre oamenii obisnuiti este foarte importanta, avand in vedere ca la fiecare minut pierdut scad cu 10% sansele de supravietuire in cazul neacordarii primului ajutor in caz de stop cardio-respirator.

"In alte tari au mers si mai departe. Cine credeti ca este asteptat sa faca defibrilarea precoce? Dumneavoastra! Au pus defibrilatoare in strada, la gara. (...) Sunt defibrilatoare inteligente care nu va permit sa gresiti, dar care daca le scoateti si le folositi puteti salva o viata inca inainte sa ajunga echipa de prim-ajutor", a spus Raed Arafat.

Citeste si despre alte initiative laudabile ale lui Boc in Cluj:

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#defibrilatoare Cluj spatiu public , #SMURD