Motociclete cu defibrilator pentru SMURD: Bucurestiul are deja 6

Duminica, 21 Mai 2017, ora 14:54
2224 citiri
Motociclete cu defibrilator pentru SMURD: Bucurestiul are deja 6
Foto: Facebook/Pompierii SMURD

Unitatile SMURD din Cluj si Constanta urmeaza sa primeasca, cel mai probabil in decurs de o luna, motociclete dotate cu defibrilator care se pot deplasa rapid in conditii de trafic aglomerat si pot duce acest tip de instrument foarte repede acolo unde este nevoie, in caz de urgenta, a anuntat secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat.

Raed Arafat a vorbit, sambata, despre masurile care pot fi luate in continuare pentru o mai buna functionare a sistemului de urgenta 112.

"In Bucuresti deja avem sase motociclete cu defibrilator pe ele, ca sa ajunga foarte rapid la caz. In Cluj, in urmatoarea luna sper sa aveti si voi doua motociclete aici pentru ca orasul deja este foarte aglomerat. Urmeaza sa introducem doua motociclete la SMURD cu defibrilatoare pe ele. La fel la Constanta. Ca sa ajunga repede", a spus Raed Arafat.

In prezentarea sa, secretarul de stat s-a referit si la modul in care cetatenii se pot sprijini sistemul de urgente. Intr-un plan cu termen mai lung, Raed Arafat ar vedea cladirile publice, locurile foarte aglomerate din oras si chiar si blocurile de locuinte dotate cu defibrilatoare. El a subliniat faptul ca prezenta acestui aparat in locuri care sa fie la indemana populatiei si folosit de catre oamenii obisnuiti este foarte importanta, avand in vedere ca la fiecare minut pierdut scad cu 10% sansele de supravietuire in cazul neacordarii primului-ajutor in caz de stop cardio-respirator.

"In alte tari au mers si mai departe. Cine credeti ca este asteptat sa faca defibrilarea precoce? Dumneavoastra! Au pus defibrilatoare in strada, la gara. (...) Sunt defibrilatoare inteligente care nu va permit sa gresiti, dar care daca le scoateti si le folositi puteti salva o viata inca inainte sa ajunga echipa de prim ajutor.

E un proiect care ma supara foarte mult pentru ca a fost victima mediei si a unei persoane iresponsabile, acum cativa ani, pentru ca noi era cat de cat sa introducem in lege obligativitatea defibrilatoarelor semiautomate in locatii cum ar fi teatre, cinematografe, malluri. Dar a iesit cineva si a acuzat ca este o afacere mare, care este un tun pe care vrea sa-l traga Ministerul Sanatatii, a preluat-o o parte din media si a urlat si lumea politica s-a speriat si a cazut din lege articolul", a spus Raed Arafat.

Acesta a precizat ca proiectul de lege la care a facut referire a fost elaborat in perioada 2012-2013, iar locatiile in care ar fi urmat sa se plaseze defibrilatoarele ar fi fost stabilite de catre Guvern.

Potrivit secretarului de stat, prin actul normativ s-ar putea stabili si numarul necesar de defibrilatoare raportat la numarul persoanelor care intra intr-un imobil, iar dotarea ar putea fi facuta chiar de constructorul sau de administratorul cladirii respective.

El a precizar ca un defibrilator ar putea fi folosit foarte rar, poate o data la cativa ani, dar, a spus el, "daca salveaza o viata, atunci eu zic ca merita".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#SMURD motociclete defibrilator, #SMURD motociclete defibrilator Constanta, #SMURD motociclete defibrilator Cluj , #SMURD