Atentie, soferi! Puteti fi opriti in trafic pentru a raspunde la chestionarul lui Berceanu

Miercuri, 18 August 2010, ora 18:03
2414 citiri
Atentie, soferi! Puteti fi opriti in trafic pentru a raspunde la chestionarul lui Berceanu
Foto: Arhiva Gandul

Circa 2.800 de soferi care circula pe drumurile nationale si pe cele doua autostrazi din Romania ar putea fi opriti in trafic pentru a completa, in 10 minute, un chestionar despre destinatiile si rutele folosite in perioada concediilor.

Studiul de circulatie, denumit "Ancheta Origine-Destinatie", face parte din actiunea "Recensamantul Circulatiei Rutiere", derulata la nivel european la fiecare cinci ani. Recensamantul de circulatie se realizeaza pentru ca, in functie de numarul de masini si capacitatea lor, drumarii sa stabileasca de ce reparatii si consolidari are nevoie artera europeana si in ce zone.

"In aceasta prima etapa vom culege date privind traficul pe cele mai aglomerate artere nationale. Este vorba despre o ancheta sezoniera, in urma careia dorim sa obtinem date privind traficul rutier din Romania in sezonul concediilor, nodurile rutiere avute in vedere fiind cele care duc spre mare sau spre munte", a declarat Vincentiu Cuc, directorul Centrului de Studii Tehnice Rutiere si Informatica (CESTRIN), compania care deruleaza aceasta ancheta, pentru Gandul.

Potrivit CNDNR, mai multe echipe de recenzori si agenti de circulatie vor invita soferii pe o banda de rezerva pentru a le adresa niste intrebari. Recenzorii vor consemna pe formulare tiparite raspunsurile referitoare la originea si destinatia cursei, ruta si scopul calatoriei, tipul de marfa transportata ori numarul de pasageri.

Studiul va fi organziat in mai multe puncte de pe A1, pe raza judetului Ilfov, A2, in judetul Ialomita, DN1 sau DN2A pe raza judetului Prahova, in Constanta, Mehedinti, Valcea, Cluj, Salaj si Covasna.

Vicentiu Cuc a mai precizat ca informatiile culese in 2000, repectiv 2005, nu corespundeau cu realitatea. Cauza principala a fost traficul din perioada concediilor, care creste cu 20% pe principalele rute catre mare sau munte.

Rezultatele Anchetei Origine-Destinatie depind de amablitatea soferilor. Pentru a facilita operatiunea si pentru a evita ambuteiajele din trafic, CESTRIN va lansa, cel mai probabil la inceputul anului viitor, si o pagina de internet, pentru a permite completarea acestor chestionare de acasa, din fata calculatorului.

Ministerul Transporturilor a facut rost de 17.000 de euro pentru a acoperi costurile operatiunii "Chestionarul".

Inca de la inceputul anului, ministrul Radu Berceanu a subliniat ca, daca ar avea bani, anul acesta ar putea fi finalizati pana la 100 de kilometri de autostrada.

Nota discordanta a facut afirmatia premierului Boc, care a recunoscut public ca pentru anul acesta, cele mai mari sanse de finalizare sunt pentru o portiune de vreo 10 km la Autostrada Transilvania, intre Campia Turzii si Turda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#chestionar soferi rute vacanta, #destinatii vacanta sosele Romania, #Radu Berceanu Transporturi drumuri , #soferi