Alcoolul la volan: la unii permis, la altii interzis

Marti, 29 Martie 2011, ora 16:30
18020 citiri
Alcoolul la volan: la unii permis, la altii interzis

La noi, oricat de putin alcool ai avea in sange, cand esti la volan, ai sfeclit-o. Dar nu in toate tarile este la fel. O simpla privire pe portalul Epicea ne edifica destul de bine asupra problemei. Consultand si alte surse, constatam:

In Cipru, Estonia, Ungaria, Malta, Romania, Slovacia, Ucraina, Republica Ceha - toleranta zero alcool la volan.

Multe tari europene accepta toleranta de maximum 0.5 g/l la volan: Austria, Danemarca, Finlanda, Letonia, Portugalia, Elvetia, Slovenia, Franta, Spania, Turcia.

Reglementarile altor tari sunt foarte diferite, fiecare incercand sa-si faca propriile norme, de multe ori unicate. In orice caz, este recomandat ca soferul aflat pe drumuri europene sa stie ce-l asteapta imediat ce trece o noua frontiera, ca sa nu se expuna la surprize.

Germania: O alcoolemie de 0.5 g/l se considera inofensiva si este permisa de lege. Intre 0.5 si 0.8 g/l, soferul plateste amenda contraventionala. O alcoolemie de peste 0.8 g/l expune soferul la consecinte penale. Pentru persoanele sub 21 ani, toleranta la volan este zero alcool.

Grecia: O alcoolemie cuprinsa intre 0.24 g/l si 0.5 g/l se considera contraventie si se sanctioneaza cu amenda. Peste 0.5 g/l alcool se considera delict si se pedepseste conform legii penale.

Irlanda: Pentru soferii sub 18 ani, toleranta zero la volan. Peste aceasta varsta, legea tolereaza o alcoolemie pana la 0.8 g/l.

Italia: Ca si in Irlanda, soferii sub 18 ani nu pot conduce decat cu alcoolemia zero. Peste aceasta varsta, legea tolereaza o alcoolemie nu mai mare de 0.8 g/l.

Lituania: Legea admite o toleranta de 0.4 g/l alcool. In caz de depasire a acestui barem, politia suspenda imediat permisul de conducere.

Luxemburg: Amenzi cuprinse intre 100 si 500 euro, in cazul cand testul de sange arata un continut de alcool mai mare decat 0.8 g/l, sau daca testul de aer expirat arata un continut mai mare decat 0.35 mg/l. Pentru nerezidenti, politia poate comunica autoritatii care a emis permisul retragerea de puncte sau suspendarea carnetului.

Polonia: Continutul (slab) de alcool dovedit de teste duce la aplicarea unor amenzi severe si avertisment. Daca testul depaseste 0.2 g/l alcool, fapta devine delict penal, iar cel care a savarsit-o risca o pedeapsa cu inchisoarea de pana la 2 ani. Retinerea pentru cercetari poate fi facuta pe loc, iar procedura de cercetare si judecare poate dura pana la doi ani.

Suedia: Legea suedeza este riguroasa cu privire la consumarea bauturilor alcoolice. Minorilor sub 18 ani consumul de alcool le este total interzis, iar persoanelor sub 20 de ani nu le pot fi vandute asemenea bauturi. Alcoolemia la soferi cuprinsa intre 0.2 g/l si 1 g/l se pedepseste cu amenda si cu inchisoare pana la 6 luni. In cazul cand alcoolemia depaseste 1%, judecatorul poate pronunta o pedeapsa cu inchisoarea de pana la doi ani. In toate cazurile, permisul se suspenda.

Norvegia: In aceasta tara, conducerea sub influenta alcoolului a fost reglementata prin lege in anul 1936. Astazi, legea admite o toleranta de 0.2 g/l alcool. In caz de infractiune, pedeapsa poate merge pana la un an detentie si suspendarea permisului.

Rusia: Legea admite o toleranta de 0.03 % alcool. In ultimul timp, s-au intensificat controalele, iar amenzile sunt ridicate.

Marea Britanie: Legea admite o toleranta de 0.8 g/l. alcool.

Este greu de apreciat dupa ce criterii restrictiile sau tolerantele variaza de la o tara la alta. Aceste deosebiiri nu pot fi puse in legatura cu clima, cu traficul sau cu starea drumurilor din respectivele tari.

Mai curand, baremurile au depins de starea de spirit a celor care propun, aproba si voteaza legile circulatiei din fiecare tara, unde, ca si la noi, opinia politica sau momentul emotional primeaza in fata criteriilor strict tehnice.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#alcool volan, #legislatie tari alcool volan, #bautura volan legislatie , #soferi