Peste jumatate din soferii romani trimit mesaje sau vorbesc la telefon in timp ce conduc. Cati fac LIVE pe Facebook

Joi, 11 Octombrie 2018, ora 14:51
2836 citiri
Peste jumatate din soferii romani trimit mesaje sau vorbesc la telefon in timp ce conduc. Cati fac LIVE pe Facebook
Foto: Arhiva Pixabay

Conform unui sondaj la care au participat peste 15.000 de persoane, 4 din 10 soferi declara ca li s-a intamplat sa nu vada un pieton la timp din cauza ca nu erau atenti la trafic, 1 sofer din 2 trimite mesaje atunci cand e la volan, iar 6 din 10 vorbesc la telefon fara handsfree.

4 din 10 soferi beau, fie si ocazional, cafea la volan, iar 5 din 10 mananca la volan, unii chiar in fiecare zi, mai arata studiul.

5% dintre soferi trimit mesaje pe mobil si 7% vorbesc fara handsfree la fiecare calatorie cu autovehicolul.

Aproape 2 din 10 soferi romani declara ca acceseaza conturi de social media in timp ce sunt la volan. Procentul celor care au recunoscut ca au facut live pe Facebook in timp ce erau la volan nu pare mare (3%), insa in ultima perioada au fost mai multe accidente grave generate de aceasta practica.

Aproape 2 din 10 soferi isi introduc destinatia in aplicatia GPS in timp ce sunt la volan, in trafic, iar 9 soferi din 10 spun ca nu au folosit niciodata functia "do not disturb" a telefonului in timp ce conduceau.

Alti factori care afecteaza atentia si care pot duce la producerea de accidente sunt bautul unei cafele sau mancatul in timpul condusului. 4 din 10 soferi beau, fie si ocazional, cafea la volan, iar 5 din 10 mananca la volan, unii chiar in fiecare zi.

Nervii la volan

5 din 10 soferi declara ca se enerveaza la volan, 2 din 10 aproape in fiecare zi.

In aceste conditii, 4 din 10 soferi declara ca li s-a intamplat sa nu vada un pieton la timp din cauza ca nu erau atenti la trafic, iar 3 din 10 au pierdut chiar controlul masinii, fiind distrasi la volan.

Pietonii sunt adesea distrasi de factori precum telefonul mobil sau muzica, ceea ce ii expune la riscul de a fi victimele unui accident rutier. 5 din 10 pietoni sunt atenti la ecranul telefonului mobil in timp ce merg pe strada si aproape 3 din 10 asculta muzica in casti.

Peste 15.000 de participanti la trafic au raspuns la sondajul lansat in cadrul campaniei nationale de preventie si siguranta rutiera "Fii treaz la volan". Sondajul a fost realizat online, in perioada 20 iulie - 17 septembrie 2018. Au participat 15.150 de respondenti, dintre care 13.102 soferi (86%) . 73% dintre acestia conduc zilnic, iar aproape 20%, de cateva ori pe saptamana.

Aproape 72% dintre participantii la sondaj au fost barbati, iar, in ceea ce priveste varsta respondentilor, majoritatea acestora s-a incadrat in categoria 18 - 25 de ani (58,63%), urmata de categoria 26 - 34 ani (17,7%) si 35-55 ani (16,64%).

Vezi si 1 din 10 soferi nu si-a verificat masina la un service de peste un an

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#sondaj soferi enatentie, #telefon soferi studiu , #soferi