Romanii ar renunta la masina daca transportul in comun ar fi gratuit - sondaj

Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 11:01
2976 citiri
Romanii ar renunta la masina daca transportul in comun ar fi gratuit - sondaj

Bucurestiul ar putea deveni mai aerisit, iar la intersectii nu s-ar mai astepta bara la bara si nu s-ar mai injura printre dinti, daca transportul public ar fi gratuit pentru soferii care renunta la masinile personale.

Soferii romani si-ar lasa masina acasa si ar circula cu mijloacele de transport in comun, daca autoritatile locale din tara noastra ar urma exemplul celor din Leipzig si ar oferi gratuitate persoanelor care demonstreaza ca folosesc RATB-ul sau metroul in detrimentul autoturismelor personale, potrivit unui sondaj Ziare.com.

Astfel, 68,02% dintre respondenti sustin ca si-ar lasa masinile acasa, daca nu ar trebui sa plateasca un abonament pentru transportul in comun sau o cartela de metrou. De cealalta parte, 27,85% dintre cei chestionati au spus ca gratuitatea transportului public nu ar duce la decongestionarea traficului, iar 4,13% din cititorii nostri nu sunt interesati de acest aspect.

La sondajul nostru au participat 6.270 de persoane, in perioada 12 aprilie - 19 aprilie 2012.

Ati lasa masinile acasa daca transportul in comun ar fi gratuit? - Sondaj Ziare.com

Pentru a reduce congestiile din trafic si pentru a incuraja soferii sa nu mai foloseasca masinile personale, autoritatile germane din Leipzig au demarat campania "Jos cu nebunia preturilor benzinei!".

Concret, proprietarii de masini din Leipzig pot calatori gratuit cu mijloacele de transport in comun, timp ce patru zile. Pentru a se bucura de aceasta gratuitate, acestia nu vor trebui decat sa aiba asupra lor copii ale permisului de conducere ori ale certificatului de inmatriculare. In plus, pe baza aceluiasi document poate circula gratuit intreaga familie.

Masina personala versus transportul in comun

Un lucru bun atunci cand ai o masina este ca nu trebuie sa astepti, minute-n sir, intr-o statie RATB si nici nu iti faci griji daca apuci sau nu sa urci in autobuz.

De cealalta parte, masina se dovedeste a fi mai scumpa decat 50 de lei, pretul unui abonament lunar la RATB. De masina trebuie sa ai grija, sa o duci din cand in cand la service ori la spalatorie. Nici nu poti scuipa seminte-n propria masina, nu poti sa lipesti guma sub scaune si nici nu poti sa scrijelesti nume ori numere de telefon pe geam. De fapt, nici in RATB nu ai voie sa faci aceste lucruri, insa practica demonstreaza contrariul.

Cand ai propria ta masina, te poti bucura de oarece confort. De cealalta parte, cand mergi cu RATB-ul, speri ca oamenii de pe langa tine sa nu simta nevoia sa te pipaie insistent ori sa te caute prin buzunare.

Partea buna este ca niciodata nu va trebui sa iti faci griji pentru un loc de parcare atunci cand mergi cu mijloacele de transport in comun, fie ca vorbim de autobuz, tramvai sau metrou. Dupa ce ai coborat din RATB, iti poti vedea linistit de drum, pentru ca nimeni nu-ti va cere cativa lei ca sa nu-ti zgaraie tramvaiul ori autobuzul.

In plus, daca circuli cu RATB-ul, nu va trebui sa iti faci griji ca iti fura cineva oglinzile ori ca-ti trage o dunga cu cheia pe caroserie.

La capitolul "cu ce ajung mai repede?", castigator intre masina personala si mijloacele de transport in comun este... bicicleta. Sau, daca distanta nu-i mare, varianta mersului pe jos este castigatoare.

Capitala Estoniei, Tallinn, va deveni, de anul viitor, prima capitala europeana in care transportul public va fi gratuit. Autoritatile din Bucuresti nu au in plan astfel de masuri in viitorul apropiat, a precizat pentru Ziare.com purtatorul de cuvant al RATB, Brandusa Raeceanu.

Totusi, nici in Leipzig, autoritatile nu ofera gratuitate permanenta pentru transportul in comun. Campania "Jos cu nebunia preturilor benzinei!" va dura doar patru zile, dupa care administratia locala va trage linie pentru a vedea daca, intr-adevar, traficul a fost mai putin sufocat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#gratuitate RATB soferi, #transport gratuit masini personale, #transport public gratuit Bucuresti, #trafic Bucuresti RATB masini , #soferi