Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Limita de viteza de 50 km/h in localitate ar putea disparea - proiect de lege

Miercuri, 04 Mai 2016, ora 10:06
13059 citiri
Limita de viteza de 50 km/h in localitate ar putea disparea - proiect de lege
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatul UDMR Martin Arpad a depus un proiect de lege care prevede eliminarea limitarii vitezei autoturismelor in localitati la doar 50 de km/h, asa cum este in prezent, pe distante mai lungi de 3 kilometri.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost depusa la Senat in data de 25 aprilie 2016, camera decizionala fiind Camera Deputatilor.

Initiatorul legii arata in expunerea de motive ca, din cauza "neclaritatilor" din legislatie, "in anumite locuri exista limitari de viteza exagerate pe o lungime exagerata, precum si semnalizari interpretabile".

Totodata, din cauza acestor limitari, se formeaza "coloane lungi de autovehicule care cateodata se intind pe cativa kilometri, din care cate un 'aventurier' iese, depasind coloana", ceea ce duce la accidente.

Pe de alta parte, deputatul este nemultumit ca cei care efectueaza lucrari pe anumite portiuni de drum "uita sa indeparteze semnalizarile" care prevad limitari de viteza.

Propunerea legislativa prevede, printre altele, ca "se interzice limitarea vitezei sub 50 de kilometri pentru autovehicule la intreaga localitate, adica de la indicatorul ce anunta intrarea intr-o localitate pana la indicatorul de iesire din localitate".

In plus, se introduce un alineat care prevede ca "in lipsa unei semnalizari care sa precizeze lungimea sectorului pe care se aplica limita de viteza inferioara vitezei maxime de 50 km/h, semnificatia acestor indicatoare inceteaza in intersectia cea mai apropiata".

De asemenea, "semnalizarea lucrarilor care se executa pe drumurile publice trebuie indepartata imediat dupa incheierea acestora de catre executantul lucrarilor".

Totodata, proiectul prevede ca "participantii la trafic pot semnala autoritatilor competente, prin sesizare scrisa", astfel de nereguli constatate in trafic, iar amenzile primite in asemenea conditii pot fi contestate in contencios administrativ.

O statistica realizata de Comisia Europeana arata ca Romania se afla pe locul doi in UE in ceea ce priveste numarul mortilor in accidente rutiere in 2014, dupa Letonia, cu o rata de 91 de pesoane decedate la un milion de locuitori.

Media la nivelul UE este de 50,5 persoane decedate/un milion de locuitori. Tarile cel mai bine clasate in acest top sunt Malta, Olanda, Suedia si Marea Britanie, unde se inregistreaza mai putin de 30 de persoane decedate/un milion de locuitori.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#limita viteza localitate 50 km, #lege limita viteza localitate , #soferi