Ziare.com

Modificarea Codului Rutier: Transportatorii vor reexaminarea amenzilor si a sanctiunilor (Video)

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 14:51

   

Modificarea Codului Rutier: Transportatorii vor reexaminarea amenzilor si a sanctiunilor (Video)
Cuantumul amenzilor si sanctiunile complementare propuse in noul Cod Rutier trebuie reexaminate, fiind abuzive, atrag atentia, intr-un comunicat, reprezentantii Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).

"UNTRR solicita o reexaminare a cuantumului amenzilor si a sanctiunilor complementare propuse prin proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Pentru o solutionare rapida, Uniunea propune o dezbatere publica in acest sens, luand in considerare impactul aplicarii sanctiunilor propuse asupra conducatorilor auto, si solicita elaborarea unui proiect de responsabilizare a tuturor participantilor la trafic (atat educarea comportamentului conducatorilor auto, a pietonilor, a biciclistilor cat si sporirea gradului de implicare a autoritatilor) ", se arata in comunicatul al sindicatului.

Conform sursei citate, "sanctiunile propuse prin proiectul de Ordonanta de Urgenta sunt abuzive, intrucat se propun amenzi de pana la 16.000 lei, ceea ce insumeaza valoarea a 20 de salarii, in conditiile in care salariul minim garantat in plata este de 800 lei".

"Proiectul de act normativ are un impact deosebit de grav pentru soferii profesionisti, avand in vedere ca sanctiunea complementara de suspendare a dreptului de conducere (dreptul la munca) se poate dispune de la 30 de zile - daca nu se face dovada achitarii amenzii contraventionale, intre 120 si 180 de zile pentru depasirea vitezei.

Suspendarea dreptului de conducerepoatemerge si pana la 5 ani ca sanctiune administrativa (in caz de accident din care rezulta vatamarea corporala sau decesul unei persoane, cand instanta de judecata sau procurorul a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penale, incetarea urmaririi penale, achitarea ori incetarea procesului penal cu aplicarea unei sanctiuni administrative) ", explica UNTRR.

In plus, Uniunea solicita Guvernului sa demareze proiecte de educatie rutiera si campanii de constientizare sociala, care sa aiba ca obiectiv principal instruirea participantilor la trafic in scopul sporirii sigurantei rutiere.

UNTRR este o organizatie profesionala si patronala, neguvernamentala, independenta, apolitica, fondata in 1990 pe principii democratice, care promoveaza si apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern si international, inregistrand de la infiintare pana in prezent peste 13.000 membri - operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.


Sursa: AGERPRES

Articol citit de 376 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cu cat sanctiunea este mai mare cu atat si spaga.....

De cele mai multe ori, greselile sunt puntile necesare dintre lipsa de experienta si intelepciune.Ca atare santiunile cred ca trebuie luate progresiv si cu scop educativ.Daca in cauza se da NUP cum sa iei permisul 5 ani.Pare un fel de instigare la conducere fara pemis.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor