Ziare.com

Noul Cod Rutier, mai bland decat proiectul initial - comparatie (Video)

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 19:58

   

Noul Cod Rutier, mai bland decat proiectul initial - comparatie (Video)
Sanctiunile din noua legislatie rutiera au fost modificate substantial fata de proiectul de act normativ initial, cea mai mare amenda fiind stabilita la 9.600 lei, fata de 16.000 lei, iar suspendarea permisului, dupa un accident grav, urmand sa vizeze o perioada de cel mult doi ani, fata de cinci.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a dat publicitatii, vineri, proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, in forma revizuita in urma dezbaterii publice.

Practic, forma revizuita, facuta publica la noua zile dupa cea initiala, include sanctiuni sensibil mai mici decat cele din prima varianta a proiectului.

Cea mai mare amenda, 9.600 de lei, fata de 16.000 de lei

De pilda, la articolul dedicat claselor de sanctiuni, cele prevazute la clasa a VI-a sunt acum intre 51 si 120 de puncte de amenda, ceea ce inseamna ca un sofer va fi obligat sa scoata din buzunar pana la 9.600 de lei. In forma initiala a proiectului de act normativ, cea mai severa clasa de sanctiuni era intre 125 si 200 de puncte de amenda, respectiv o suma maxima de 16.000 de lei.

Sanctiuni mai blande decat cele din prima forma a ordonantei sunt si cele de suspendare a carnetului in cazul unor accidente grave.

Astfel, unul dintre noile articole prevede ca suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule se dispune "pentru o perioada de doi ani in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat vatamarea corporala sau decesul unei persoane daca norma de circulatie incalcata este conducerea sub influenta bauturilor alcoolice a unui autovehicul, conducerea unui autovehicul pe una din caile autostrazii in sens opus celui in care se desfasoara in mod normal circulatia sau in care se desfasoara in mod normal, depasirea de catre conducatorul de autovehicul cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus sau nerespectarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferata, atunci cand instanta de judecata sau, dupa caz, procurorul a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala, incetarea urmaririi penale, achitarea, ori incetarea procesului penal, pentru una din urmatoarele situatii:

- lipseste plangerea prealabila a persoanei vatamate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori alta conditie prevazuta de lege, necesara pentru punerea in miscare a actiunii penale, a fost retrasa plingerea prealabila ori partile s-au impacat ori a fost inlocuita raspunderea penala".

In prima forma a proiectului, cea mai aspra sanctiune de acest fel era suspendarea carnetului pentru cinci ani, "in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat vatamarea corporala sau decesul unei persoane daca regula de circulatie incalcata este conducerea sub influenta bauturilor alcoolice a unui autovehicul, atunci cand instanta de judecata sau, dupa caz, procurorul a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala, incetarea urmaririi penale, achitarea ori incetarea procesului penal cu aplicarea unei sanctiuni administrative".

Trecerea pe rosu, pedepsita mai putin drastic

Din noua forma a proiectului a fost scoasa si sanctionarea cu amenda din clasa a VI-a plus suspendarea permisului pentru doi ani in cazul soferilor care trec pe rosu.

Conform noului proiect, nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului va fi sanctionata gradual, in functie de gravitatea consecintelor, incepand cu suspendarea carnetului pentru 60 de zile si de la 6 la 8 puncte amenda.

Tot noua forma a ordonantei prevede intre 51 si 200 de puncte amenda, plus suspendarea carnetului pentru un an, in cazul accidentelor rutiere soldate numai cu pagube materiale dupa: neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune, precum si nerespectarea semnificatiei indicatoarelor Trecere la nivel cu o cale ferata simpla, fara bariere, Trecere la nivel cu o cale ferata dubla, fara bariere insotite de indicatorul oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferata; conducerea unui autovehicul pe una din caile autostrazii, in sens opus celui in care se desfasoara in mod normal circulatia; depasirea de catre conducatorul de autovehicul cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus; conducerea unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune.

Liderul liberal Crin Antonescu a declarat, vineri, ca BPN al PNL a luat decizia politica potrivit careia proiectul ministrului de Interne, Radu Stroe, in forma noua, sa nu fie introdus pe ordinea de zi a Guvernului in urmatoarele doua saptamani, acest timp urmand a fi destinat dezbaterilor.

Antonescu: Amanam adoptarea modificarilor la Codul Rutier - pedepsele, reduse la jumate

Antonescu, a declarat, in urma cu o saptamana, ca acorda activitatii Guvernului de pana in prezent nota 8, iar ministrilor PNL nota 7, reclamand lipsa de comunicare a acestora pe politicile publice si exemplificand prin cazul ministrului de Interne, Radu Stroe, care nu a consultat PNL in privinta noului Cod Rutier.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a precizat, odata cu lansarea primei forme a proiectului, ca institutia pe care o conduce pregateste, pentru aceasta toamna, o serie de modificari ale legislatiei privind regimul circulatiei rutiere in Romania, acestea vizand cateva aspecte importante care privesc prevenirea abaterilor rutiere grave, cu accent pe reducerea numarului de morti si raniti de pe soselele Romaniei.

Radu Stroe, mustrat de liberali pentru noul Cod Rutier

Miercuri, premierul Ponta i-a cerut lui Radu Stroe ca la definitivarea noului Cod Rutier, aflat in dezbatere publica, sa tina cont mai ales de numarul prea mare al deceselor in accidente si amenzilor neplatite, ministrul spunand insa ca a "atenuat" din sanctiuni inclusiv dupa emisiuni TV.

"Sa tineti cont de toate opiniile, dar cel mai mult va rog sa tineti cont de realitate: avem mult prea multi oameni care mor pe strazi in accidente rutiere, mult prea multi oameni care nu platesc amenzi - noi le dam amenzile si ei le arunca la cos, ca nu patesc nimic - prea multe vieti pe care am putea sa le salvam. O sa fim impopulari pentru o parte dintre cei care sunt supusi unei legislatii mult mai dure, dar cred ca suntem din nou intr-un moment, ca si in alte zone, in care trebuie sa luam decizii. Continuati dezbaterea, indreptati ce este de indreptat, dar nu va inmuiati", i-a spus Ponta ministrului, in sedinta de guvern.

Ministrul a afirmat ca se lucreaza permanent la acest document, dar ca au fost "atenuate" unele dintre sanctiunile pecuniare, inclusiv cele legate de ridicarea carnetului de condus, deoarece a tinut cont de observatii primite din partea unor "personalitati", a unor colegi din Parlament si altele formulate "la emisiunile din media".

"Nu va fi chiar atat de rau...", a continuat Stroe, intrerupt insa de Ponta care l-a atentionat ca noul Cod Rutier sa nu fie totusi "chiar foarte bun".

Ponta: Codul rutier sa tina cont de realitate. Nu va inmuiati! (Video)

Ministrul a continuat spunand ca nu drumurile, ci consumul de alcool, viteza si condusul fara carnet sunt principalele cauze care conduc la accidente rutiere.

Pedepsele drastice pentru soferii care incalca regulile, diminuate - cum va arata noul Cod Rutier

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) considera abuzive sanctiunile propuse in proiectul noului Cod Rutier si cere modificarea acestora, precum si introducerea de masuri care sa stabileasca responsabilitati si pentru pietoni si autoritatile care administreaza drumuri.

Modificarea Codului Rutier: Transportatorii vor reexaminarea amenzilor si a sanctiunilor


Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2722 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

Ai sintetizat corect,mai putin iq;e 80% pe scara si fara scara

In rest, numai de bine !

Asta-i metoda rabinului. Ti-a bagat animalele in casa si te bucuri,

Cand ti-a zis sa le scoti. E "cultul Penibilului" acest Cod Rutier. Amenzi absurde si suspendari idem.
Au inmultit cu 10 amenzi/suspendari; apoi au impartit la 2. De ce nu imparte la 5 si sa ne lase in pace ??!!
De ce nu inmulteste cu 100, sau cu 57 ? Are exact aceiasi logica. Adica triumfala "ilogica".
De ce trebuie sa faca ceva ? Nu poate sa-si bage un deget undeva, cand mai are asemenea porniri ?
Pro.. tul nu e pr..st destul, daca nu este si fudul, adica nu iese in evidenta, cu absurditati.

 

Bland ! Astia nu au notiunea "bland". Era, daca era la fel.

Nu e bland, cand iti zic ca te omor si numai te omor in bataie. Asta e joaca de-a adevarul.
Adevarul este ca au facut pedepsele de 10 ori mai mari ??!! si acum, "mai bland" vor sa le faca numai de 5 ori!
Unde e blanderea ? In privirea lor lunga, inteligenta si galesa ca la un catel ? Asta-i blandetea pros...lui.

 

......

La noi se pun amenzi mult mai mari decit in alte tari europene, care au si salariile de cateva ori mai mari decit ale noastre, deci daca compari ce inseamna raportat la salar cele mai mari amenzi propuse la noi, comparativ cu cele mai mari din alte tari, diferenta este enorma.

Incearca tovarasii (ca domni nu pot sa-i numesc) sa ne explice ca vor sa combata accidentele generate prin nerespectarea legislatiei rutiere. Chestiunea e ca aceste accidente sint provocate in majoritate de oameni cu bani, cu relatii, imbogatitii peste noapte, lumea interlopa, tigani care nu stiu sa scrie si sa citeasca dar au permis (fapt despre care autoritatile se fac ca ploua, permisele de la Pitesti cred ca nu a fost un caz izolat), adica genul de persoane carora nu le da nimeni vre-o amenda, sau daca se intimpla sa primeasca una, nu se obosesc sa o plateasca. Cum nimeni din autoritatile statului nu si-a pus problema sa vada in ce mod au obtinut anumite averi (gen persoane fara ocupatie si fara surse oficiale de venit dar care se plimba cu masini ce valoreaza 6 cifre in EUR), doar nu credeti ca respectivii vor avea probleme din cauza unei amenzi de circulatie.

Dar asta e Romania, tara ce se vrea mai catolica decit Papa.
Auzi autoritatile si o buna parte din jurnalisti ce fac diverse comparatii intre preturile din Romania si cele din vest, legat de pretul benzinei, pretul la gaze, etc.... Dar v-a prezentat vreunul cite procente din salar reprezinta un litru de benzina la noi fata de tarile pa care tot le dau ca exemplu?
Sa nu mai vorbim de ce sume au incasat "regii asfaltului" comparativ cu ce s-a realizat pe sumele respective.

Exista o singura obsesie: sa marim amenzile. Poate ar fi mai constructiv sa se ocupe de infrastructura, si de modul cum se pot obtine permise de conducere pentru anumite sume.

 

Problema cu amenzile

nu este ca ar fi prea mici (sau prea mari). sunt "in regula" si cele de acum.
problema este ca degeaba exista amenzi, atata vreme cat politia rutiera este ca si inexistenta.
si chiar daca se aplica amenzi, nu exista un mecanism de urmarire a acestora.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor