Ziare.com

Fenechiu amana obligativitatea transportatorilor de a se dota cu placute speciale

Marti, 21 Mai 2013, ora 18:21

   

Fenechiu amana obligativitatea transportatorilor de a se dota cu placute speciale
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a amanat, prin ordin, obligativitatea transportatorilor de a echipa autovehiculele cu doua placute speciale, respectiv una de la producator si alta privind dimensiunea camioanelor.

Amanarea termenului a fost anuntata de ministru la inceputul sedintei de guvern, cu argumentul ca masura era necesara din cauza intarzierii procedurii de achizitie, fapt care i-ar fi obligat pe transportatori sa achizitioneze placutele intr-un "termen imposibil".

Conform legii, vehiculele de transport marfa cu masa maxima autorizata de peste 3,5 tone trebuie dotate, pana la 25 mai, cu alte placute, care sa specifice dimensiunile si masele maxime autorizate ale fiecarui vehicul.

Ministerul Transporturilor a informat, intr-un comunicat, ca a prelungit pana la 1 ianuarie 2014 termenul pentru dotarea cu placute, din care sa rezulte dimensiunile si masele maxime autorizate ale vehiculului, forma, dimensiunile, modul de amplasare si autoritatea emitenta a acestora.

"Avand in vedere ca perioada initiala de 6 luni de la emiterea ordinului s-a dovedit insuficienta pentru dotarea intregului parc de vehicule detinut de catre operatorii de transport, mai ales in cazul operatorilor de transport care detin un parc mare de vehicule si care efectueaza transport rutier international, iar neindeplinirea acestor obligatii poate afecta grav activitatea de transport desfasurata de acestia.

Ministerul Transporturilor, prin directia de specialitate, a emis un nou OMT pentru modificarea art.III din OMT nr.1640/2012 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora stabilite prin Ordonanta Guvernului nr.27/2011 privind transporturile rutiere, aprobate prin OMTI nr.980/2011, respectiv prelungirea termenului de intrare in vigoare a dispozitiilor art.1341, pana la data de 1 ianuarie 2014", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania considera ca aceasta obligatie, introdusa prin ordin in noiembrie 2012, de a echipa vehiculele cu alte placute din care sa rezulte "aceleasi informatii" este abuziva si contravine reglementarilor europene in vigoare.

RAR elibereaza placutele dupa 10 mai

Uniunea arata totodata ca Registrul Auto Roman a stabilit procedura de eliberare a placutelor dupa data de 10 mai.

Transportatorii romani ameninta ca, incepand de joi, opresc total activitatea pentru o perioada nedeterminata si au solicitat ambasadelor Romaniei, prin Ministerul Afacerilor Externe, sa comunice acest lucru, pentru evitarea blocarii in Romania a transportatorilor straini.

Confederatia Nationala Rutiera, impreuna cu patronatele membre si alti transportatori neafiliati, ameninta cu declansarea unui protest prin incetarea totala a activitatii, pentru o perioada nedeterminata, incepand de joi, la ora 00.00. In acest sens, transportatorii au solicitat MAE sa anunte transportatorii din tarile vecine ca trebuie sa evite tranzitarea Romaniei.

Transportatorii solicita Guvernului corectarea anomaliilor legislative actuale, eliminarea actelor de coruptie si un dialog constructiv.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 747 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor