Pedepse tot mai dese cu inchisoarea pentru abateri de la Codul Rutier

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 21:16
3597 citiri
Pedepse tot mai dese cu inchisoarea pentru abateri de la Codul Rutier
Foto: Arhiva

Judecatorii din vestul tarii au emis in ultima perioada mai multe sentinte de inchisoare cu executare pentru infractiuni la Codul Rutier.

Avocatii consultati de Avocatura.com spun, insa, ca inca nu se poate vorbi despre conturarea unei jurisprudente.

Patru dosare importante ale unor soferi care au incalcat legea, intre care si cel al lui Adrian Cocoana, alias "Ucigasul cu Ferrari", au primit condamnari cu executare in ultimele doua saptamani.

Sunt aceste dosare suficiente pentru acumularea de jurisprudenta? Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Timisoara, judecatorul Cristian Pup, sustine ca nu se poate vorbi de un trend consolidat de jurisprudenta, o analiza completa putand fi realizata odata cu bilantul de final de an.

Avocatii specializati pe litigii penale sunt impartiti cand vine vorba de jurisprudenta din domeniu. Spre exemplu, avocatul Ramiro Mancas, fost judecator al Sectiei Penale de la Curtea de Apel Timisoara, sustine ca pedepsele de inchisoare cu executare sunt si trebuie sa fie exceptii.

"Eu am fost judecator si am judecat cauze penale", arata Mancas. "Eu, in 20 de ani, la infractiuni de culpa nu am dat pedepse cu inchisoare decat daca subiectul ar fi avut o pedeapsa cu suspendare si o perioada de incercare sau daca, eventual, este conjugata cu fuga de la locul accidentului.

Daca mai prindem un cetatean strain, ne mai umflam si noi muschii. Sistemele penale sunt invers proportionale cu civilizatia. Cu cat un stat este mai dezvoltat si mai democratic, sistemul lui penal este mai bland. Nu se rezolva nimic daca se umplu puscariile", a spus Ramiro Mancas.

In acelasi timp, avocatul Arcadie Anastasescu, fost magistrat, sustine ca a sesizat o modificare a practicii judecatoresti in privinta pedepsirii infractiunilor rutiere.

"Este adevarat ca se cam modifica practica judiciara in sensul acesta. Nu este o regula absoluta, dar cateodata se aplica niste pedepse cu executare in mod nejustificat. Nu intodeauna se justifica pedepse cu inchisoarea. Cand culpa este asociata cu fuga de la locul accidentului, sau conducerea sub influenta, nu mai poti spune ca este o culpa. Am avut chiar arestati pe ucidere din culpa", a spus Anastasescu.

Citeste mai multe despre Pedepsele de inchisoare cu executare pe rutier, tot mai dese. Se poate vorbi despre o jurisprudenta? pe Avocatura.com

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#pedepse inchisoare incalcare Cod Rutier, #inchisoare vinovati accidente rutiere , #soferi