Pedepsele drastice pentru soferii care incalca regulile, diminuate - cum va arata noul Cod Rutier

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 15:26
6242 citiri
Pedepsele drastice pentru soferii care incalca regulile, diminuate - cum va arata noul Cod Rutier
Foto: www.cronicadeiasi.ro

Ministerul de Interne da inapoi in privinta pedepselor extrem de mari pe care dorea sa le introduca in proiectul de modificare a Codului Rutier. Permisele auto ar putea sa nu mai fie retinute pe perioade de 2 la 4 ani iar amenzile de pana la 16.000 de lei ar putea fi reduse.

"Amenzile sunt intr-adevar prea mari, iar anumite fapte ce nu pot fi probate in fata instantei e greu sa le sanctionezi direct prin lege, drept urmare ne vom revizui punctul de vedere", a declarat ministrul de Interne Radu Stroe, pentru ProTV.

Motivul pentru care comisia care lucreaza la Ministerul de Interne pentru un nou proiect de modificare a Codului Rutier urmeaza sa renunte la sanctiunile extrem de mari pentru incalcarile regulilor de circulatie ar fi reactia puternica a societatii in privinta anumitor pedepse. Astfel, sanctiunile privind pierderea permisului de conducere pe o perioada de la doi la patru ani au intampinat o opozitie puternica din partea sindicatelor din transport.

"In ceea ce priveste transportul de marfa, unde avem soferi profesionisti, suspendarea pe 2-3-4 ani, ce faci? Cream un nou sistem de somaj? Dupa ce trece aceasta perioada, il mai urca cineva pe autobuz sau pe autocar? Pentru ca isi pierde abilitatile, mai ales ca nu intinereste, ci imbatraneste omul", a declarat Ion Lixandru, vicepresedinte Uniunii Nationale a Transportatorilor din Romania.

Politia Rutiera vrea sanctiuni aspre: Motivele pentru care soferii ar putea ramane fara permis

Comisarul Costin Tatuc a declarat pentru Realitatea TV ca ceea ce isi doreste politia e sa introduca o sanctionare graduala, prin care soferii care comit abateri sa fie descurajati sa recidiveze.

Costin Tatuc a spus ca politia vrea totusi mentinerea pedepselor mari pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, depasirea vitezei cu mai mult de 30 de kilometri pe ora si neacordarea prioritatii la trecerea de nivel cu calea ferata.

Dar, a continuat Tatuc, "proiectul este in dezbatere tocmai pentru a vedea care este reactia societatii romanesti la aceste propuneri". Proiectul "trebuie sa fie echilibrat si eficient si vor fi luate in calcul toate variantele".

In propunerile initiale ale politiei, amenzile pentru nepurtarea centurii de siguranta si a castii de protectie, la motociclisti si mopedisti, urmau sa creasca la 720-1.600 de lei.

Soferii care trec pe culoarea rosie a semaforului urmau sa piarda permisul auto pe o perioada de 2 ani si sa primeasca o amenda cuprinsa intre 10.000 de lei si 16.000 de lei.

Soferii care trec pe rosu si provoaca un accident de circulatie din care rezulta avarierea altui vehicul sau pagube materiale urmau sa fie sanctionati cu suspendarea permisului pentru 3 ani si amenda de 10.000-16.000 de lei. Aceleasi sanctiuni urmau sa primeasca si soferii care conduc sub influenta bauturilor alcoolice.

Daca in urma acestei fapte are loc si un accident de circulatie, atunci soferul urma sa se aleaga cu permisul suspendat 4 ani si o amenda similara.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#MAI Cod Rutier pedepse reducere, #Cod Rutier comisie reducere pedepse, #proiect modificare Cod rutier pedepse , #soferi