Permisele auto, schimbate din 2013 - ce va contine noul model

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 09:18
9911 citiri
Permisele auto, schimbate din 2013 - ce va contine noul model
Foto: tion.ro

Permisele de conducere s-ar putea schimba din 2013. Noile documente vor avea coduri armonizate cu cele ale Uniunii Europene, legate de problemele medicale ale conducatorului auto, adaptarile autovehiculului si aspecte administrative ce vizeaza categoriile, potrivit unui proiect de act normativ supus dezbaterii publice.

Punerea in circulatie a noilor permise de conducere se va face de la 19 ianuarie 2013, iar cele eliberate pana la aceasta data vor fi recunoscute pana la expirarea perioadei lor de valabilitate, potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne, remis Ziare.com.

Potrivit proiectului de act normativ, modificarile vizeaza continutul permisului, respectiv fata II (verso), pentru o mai buna gestionare a regimului categoriilor permisului si inscrierea in document a informatiilor privind categoriile nationale, precum si unele date de natura administrativa.

Totodata, legea stabileste codurile armonizate ale Uniunii Europene care se inscriu in permisul de conducere, precizeaza sursa citata.

Codurile privind problemele medicale ale soferului se refera la corectia sau protectia vederii acestuia, daca acesta poarta aparat auditiv si daca poarta orteza sau proteza la unul sau la ambele picioare.

Din aceste coduri, politisii rutieri vor afla daca soferii au permisul eliberat cu restrictii de conducere pe timpul zilei in prima ora dupa rasarit si inainte cu o ora de apusul soarelui, daca au voie sa conduca doar daca sunt insotiti de un titular al unui permis de conducere si daca au voie sa conduca doar in perimetrul unei anumite zone. Totodata, vor exista informatii despre adaptarile autovehicului.

In cazul motocicletelor, codurile vor arata daca aceste vehicule au frana cu o comanda unica, frana de mana ori de picior adaptate, maneta de acceleratie adaptata, cutie de viteza sau ambreiaj adaptate si oglinzi sau comenzi adaptate.

Un alt cod, tot in cazul motociclistilor, va arata daca inaltimea scaunului permite conducatorului sa aiba ambele picioare pe suprafata drumului in acelasi timp in care sta asezat pe scaunul motocicletei.

Forma permisului de conducere ramane neschimbata, proiectul de act normativ incluzand mentiuni referitoare la caracteristici, dimensiuni si elemente privind prevenirea falsificarii, conchide comunicatul MAI.

D.R.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#permise auto schimbate, #carnet conducere coduri UE, #permis auto nou 2013 , #soferi