4.000 de europeni mor anual asteptand un transplant

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 16:53
1007 citiri
4.000 de europeni mor anual asteptand un transplant
Foto: curentul.ro

Peste 67.000 de pacienti din Europa sunt inscrisi pe listele de asteptare pentru transplant de organe, iar aproape 4.000 dintre acestia mor anual pentru ca nu au ajuns la transplant, a declarat, Guido Persijn, unul din promotorii activitatii de transplant in Europa si in Romania.

"In Europa, listele de asteptare ale pacientilor pentru transplant de organe cuprind 67.064 de persoane, iar circa 4.000 dintre acestea mor anual pentru ca nu au ajuns la transplant. Zilnic, 12 pacienti mor pe listele de asteptare in toata Europa. Lista de asteptare cuprinde in total 67.064 de persoane, din care 52.000 pentru rinichi, 7.000 pentru ficat si 3.600 pentru inima", a spus Persijn, potrivit Mediafax.

Peste 130 de specialisti din domeniul transplantului de organe din Romania, Austria, Ungaria, Republica Ceha, Slovenia, Macedonia s-au reunit la Viena, la sfarsitul saptamanii, la cea de-a saptea editie a Danubian Transplant Symposium.

In cadrul evenimentului s-a subliniat importanta colaborarii regionale pentru o mai buna organizare a activitatii de transplant, astfel incat, un numar cat mai mare de pacientii aflati in suferinta sa ajunga la operatie. Nu in ultimul rand au fost prezentate si ultimele noutati stiintifice, tehnici si modalitati de prezervare a organelor pentru transplant.

Directorulul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca, prof. Mihai Lucan a declarat ca activitatea de transplant din Transilvania a ajuns sa o depaseasca pe cea de la nivel european, prin faptul ca pentru prima data numarul de transplanturi de la donator cadavru l-a depasit pe cel de la donator viu.

La randul sau, prof. Irinel Popescu a sustinut necesitatea unei mai bune organizari a activitatii de transplant, cu formarea mai multor coordonatori de transplant si schimbarea mentalitatii in donarea de organe.

De altfel, urmeaza ca printr-un program finantat si prin fonduri europene sa fie formati 30 de coordonatori de transplant la nivel national.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pacienti europeni transplant organe, #liste asteptare interventie , #spitale