5 lucruri esentiale care lipsesc din sistemul de sanatate din Romania

Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 14:34
8596 citiri
5 lucruri esentiale care lipsesc din sistemul de sanatate din Romania

Sistemul de sanatate din Romania a fost subiectul multor dezbateri, dupa ce au iesit la iveala detalii despre cum erau deturnate fondurile alocate spitalelor, scandalul dezinfectantilor diluati, acuzatii de malpraxis, bacteriile intraspitalicesti sau tratamentul de care au parte pacientii in spitalele de stat.

Sunt destui bani alocati pentru sistemul de sanatate, doar ca bugetele sunt secate de coruptie, de lipsa unor mecanisme de control si de administratia haotica, spunea in urma cu un an fostul ministru al Sanatatii.

Pentru ca reforma sistemului de sanatate sa reuseasca sa asigure pacientilor servicii de calitate, rapide si comparative cu cele din Austria, Belgia, Turcia sau Israel, ar trebui sa se schimbe mai multe lucruri.

Promptitudinea la interventiile de urgenta

Exista numeroase cazuri in care oamenii si-au pierdut viata pentru ca ambulanta a ajuns cu mare intarziere la ei. Desi spitalele si-au marit numarul de ambulante si si-au imbunatatit timpii de raspuns, acest lucru este vizibil in marile orase. In localitatile izolate, de multe ori este nevoie de interventia SMURD pentru a ajunge la pacienti.

Infiintat in urma cu 25 de ani, Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare sau, pe scurt, SMURD a devenit sinonim cu salvarea de vieti.

Intr-o vreme in care ambulantele spitalelor de stat nu reuseau sa faca fata volumului mare de urgente zilnice, iar serviciile oferite de acestea erau sub orice standard, SMURD a aplicat cu succes modelul european al serviciilor private de urgenta si a ajuns sa functioneze in toata tara.

Acum, salvatorii SMURD sunt recunoscuti peste tot dupa aceste echipamente speciale si uniforme specifice doar lor, care transmit incredere oamenilor si siguranta ca sunt pe mainile unor profesionisti.

Transparenta cheltuirii banilor si a rapoartelor

Multe dintre problemele cu care se confrunta spitalele deriva din lipsa de transparenta cu care sunt cheltuiti banii publici. Pe de alta parte, numirile politice ale medicilor in spitale in defavoarea pregatirii profesionale si experientei manageriale a dus la situatii complicate si la limita legii in multe dintre spitalele din tara.

Transparenta nu ar trebui sa fie litera de lege doar in administrarea bugetelor, ci si in rapoartele de infectii anuale din spitale. Infectiile nosocomiale care, uneori, pun in pericol viata pacientilor mai mult decat bolile de care sufera acestia nu sunt raportate corect. Asa se face ca Romania a ajuns sa raporteze 0,2% infectii nozocomiale, in conditiile in care media europeana este de 5,7%.

Dotari cu aparatura performanta in laboratoare si sali de operatie

Daca in SUA au fost lansati roboti de dimensiuni minuscule, care au capacitatea de a vindeca ranile interne ale pacientilor printr-o tehnica non-invaziva, spitalele din Romania inca se confrunta cu crizele provocate de lipsa aparaturii sau de echipamentele defecte ori extrem de vechi. Iar in unele spitale in care exista aparatura moderna, exista cazuri in care medicii nu stiu cum sa o foloseasca, pentru ca nu a existat niciun curs de pregatire.

Dotarea spitalelor cu aparatura performanta se poate face inclusiv prin atragerea de fonduri europene, insa acest lucru nu este suficient. Managerii spitalelor ar trebui sa se asigure ca medicii stiu sa foloseasca aparatele, ca acestea sunt functionale si intretinute periodic, astfel incat sanatatea pacientilor sa nu fie pusa in primejdie in nicio clipa.

Constructia de noi unitati spitalicesti

O alta problema este reprezentata de vechimea spitalelor din Romania. Unele au fost construite in urma cu 200 de ani si inca sunt mentinute in functiune. Insa un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca, in 50 de ani, bacteriile care patrund in spitale dezvolta rezistenta la toate antibioticele, asa ca singura solutie pentru a scapa de ele este sa fie refacuta cladirea.

Pe langa aceasta problema, in multe spitale din Romania tavanele stau sa cada, exista infiltratii de apa, mucegai si un miros neplacut.

Construirea de noi spitale ne-ar permite sa pornim de la zero si sa dezvoltam unitati de tratare performante, in care accentul este pus pe bunastarea pacientului.

Cresterea salariilor personalului medical

In ultimii 5 ani, peste 14.000 de medici si 28.000 de asistenti medicali au plecat din Romania sa lucreze in alte tari precum Marea Britanie, Elvetia, Germania, Belgia sau Suedia.

Statele europene i-au primit cu bratele deschise pe medicii romani, care au o imagine buna in strainatate, avand in vedere ca Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila este una dintre cele mai renumite din Europa.

Si pe langa faptul ca Europa i-a primit calduros, le-a oferit si salarii de mii de euro, care le permit sa traiasca decent.

In schimb, in Romania, un medic rezident are un salariu brut de 1.985 lei, conform datelor publicate de Ministerul Sanatatii. Asta inseamna ca el ia lunar in mana in jur de 1.400 de lei, bani din care abia daca apuca sa isi plateasca o chirie.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright:Syda Productions

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Unde este mediul privat? București, rușinea țării!
Unde este mediul privat? București, rușinea țării!
Daca va regasiti in povestea de mai jos, veti aprecia mai mult propria munca si a celor care muncesc mai mult decat altii. Pe scurt... Tatal meu a fost internat acum peste zece ani intr-o...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#spitale Romania, #medici Romania , #spitale