Alti 8 impostori lucreaza in spitale din toata tara: Inca activeaza si pun viata oamenilor in pericol

Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 13:39
7944 citiri
Alti 8 impostori lucreaza in spitale din toata tara: Inca activeaza si pun viata oamenilor in pericol
Foto: Arhiva Ziare.com

Continua sa iasa la iveala cazuri de persoane care activeaza in sistemul medical public fara sa aiba pregatirea necesara.

Colegiul Fizicienilor Medicali din Romania a descoperit opt persoane fara pregatirea necesara care practicau profesia de fizician medical. Acestia erau ingineri mecanici, bioingineri sau chimisti, insa activau ca fizicieni medicali.

Printre atributiile si responsabilitatile acestora se numara calculul dozei de radiatie administrate bolnavilor de cancer, intocmirea individuala a planului de tratament si calibrarea calitatii aparaturii de radioterapie, iar faptul ca ei nu au pregatirea necesara pune in pericol viata pacientilor, dar si a personalului medical.

"In cadrul Colegiului Fizicienilor Medicali au solicitat inscrierea in calitate de membru, pentru a induce in eroare, sa spunem, autoritatile competente, un numar de 3-4 persoane, dar din statisticile noastre, am depistat un numar de opt persoane care practica profesia de fizician medical fara o pregatire in fizica medicala. Cu toate ca legea le explica foarte clar care sunt procedurile de recunoastere a unei diplome.

Daca este obtinuta in alt domeniu decat fizica medicala, dumnealor nu au parcurs pasii respectivi si au obtinut acreditari fie cu complicitatea unor angajati ai unor institutii publice in care si-au fluturat hartiile pe la diversi angajatori, au practicat profesia sau practica in continuare profesia de fizician medical, fie ca este inginer mecanic, chimist, inginer, bioinginer", a declarat Marin Bodale, vicepresedintele Colegiului Fizicienilor Medicali din Romania, pentru Digi24.

El a adaugat ca sunt si persoane din afara tarii in aceasta situatie si in cazul carora "nu avem o recunoastere clara din partea autoritatilor statului, in care sa spuna: da, poate sa practice aceasta profesie sau nu".

Intrebat cine le-a dat acreditare, Bodale a spus ca "acreditarea ca procedura ar trebui data de Ministerul Sanatatii, dar ei au escaladat (sic!) aceasta recunoastere a diplomelor, ca trebuiau sa mearga la Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor din Ministerul Sanatatii, nu au parcurs aceasta procedura. Asa cum si noi, fizicienii, daca am dori sa fim medici, trebuie sa ne adresam acestei institutii si sa facem o echivalare, o aliniere de plan de invatamant si apoi sa ni se spuna ce cursuri trebuie sa urmam in completare ca sa urmam meseria de medic.

Dumnealor, ca ingineri, ingineri mecanici, nu au parcurs aceasta procedura. S-au adresat institutiei fie la Ministerul Sanatatii prin directiile de sanatate, fie la CNCAN (Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare - n.red.) si le-au dat acte sa poata practica ca fizicieni medicali, cu toate ca nu au pregatirea adecvata", a spus acesta.

Vicepresedintele Colegiului Fizicienilor Medicali din Romania sustine ca a atras atentia atat Ministerului Sanatatii, cat si CNCAN.

"Noi am solicitat un dialog cu Ministerul Sanatatii de foarte multi ani, cat si cu cei de la CNCAN. Nu au dorit sa vina la masa dialogului niciodata sa reglementeze aceasta profesie foarte clar, sa spuna care este organismul national care reglementeaza si certifica in Romania profesia si vedem ca viata pacientilor este pusa in pericol", a spus el.

Practic, acesti oameni "nu au notiune de fizica. Le lipsesc cursurile de fizica nucleara, de dozimetrie, de radiobiologie, fizica aplicata in imagistica medicala, fizica aplicata in radioterapie, fizica aplicata in radiologie, optica medicala si multe altele".

Din cauza acestor persoane fara pregatirea necesara, nu numai pacientii au de suferit, ci si personalul medical.

"Viata pacientilor a fost pusa in pericol, precum si viata si sanatatea personalului medical, pentru ca, fara cunostinte clare de fizica nucleara si dozimetrie, atunci nu putem sa cunoastem ce doza au primit pacientii", a mai spus Bodale.

Mai grav este ca, desi reprezentantii Colegiului au incercat sa discute cu autoritatile, nu au primit raspuns si in prezent sapte dintre aceste persoane inca activeaza in spitalele din Romania. Bodale a spus ca acestia au lucrat sau lucreaza la Institutul Oncologic Bucuresti, Clinica de radioterapie a Centrului Militar, Spitalul Militar, Spitalul Rosiorii de Vede, Spitalul Blaj, Institutul Oncologic Iasi si Spitalul Judetean Bacau, printre altele.

Colegiul Fizicienilor a incercat de multe ori sa discute cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, dar fara succes. Mai mult, spune el, la Bacau chiar s-ar fi infiintat un post cu dedicatie.

"Am sesizat Spitalul de la Bacau, de exemplu, ca a aparut un post facut cu dedicatie in care se cerea fizician medical cu specialitatea in bioinginerie care nu exista in actele legislative ale Romaniei. Am solicitat conducerii spitalului si conducerii Consiliului Judetean Bacau cu scrisori si catre Ministerul Sanatatii, CNCAN si DSP Bacau, dar nu au luat nicio masura. CNCAN a zis ca nu e de competenta lor, Ministerul Sanatatii si DSP Bacau nu au raspuns, iar cei de la Spitalul Bacau au spus ca fac ce doresc si nu le putem impune noi".

Citeste mai multe despre cazurile incredibile dezvaluite recent din sistemul medical romanesc:

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#fizicieni medicali falsi, #fizicieni medicali fara cursuri , #spitale
Comentarii