Amenzi de mii de lei pentru protestele din Sanatate: Alianta Medicilor acuza un dublu standard

Joi, 09 Iunie 2016, ora 08:00
5917 citiri
Amenzi de mii de lei pentru protestele din Sanatate: Alianta Medicilor acuza un dublu standard
Foto: Facebook/Adriana Toma

"E strigator la cer sa spui ca vrei implicarea societatii civile, iar pe de alta parte sa sanctionezi aceste implicari, e dublu standard", spune Bogdan Tanase, presedintele Aliantei Medicilor.

Intr-o declaratie acordata Ziare.com, acesta critica amenzile primite de Carmen Uscatu, activist civic cu realizari importante in domeniul programelor de sanatate publica, pentru participarea sa la mitinguri in cursul carora si-a exprimat "opinii referitoare la spitalele din Romania".

Carmen Uscatu este una dintre persoanele care a initiat evenimentul care a scos, la inceputul lunii mai, sute de oameni in strada, pentru a cere anchete obiective in cazul dezinfectantilor diluati de Hexi Pharma, demisia ministrului Sanatatii de la acea vreme si pentru a comemora victimele #Colectiv.

Initiativei sale i s-a alaturat atunci Alianta Medicilor din Romania. Pentru cele doua zile de proteste - 6 si 7 mai - Carmen Uscatu a fost amendata cu 3.500 de lei.

"Sigur ca da, amenzile vor fi contestate in justitie fara dar si poate. Ni se pare nedrept, mai ales in conditiile in care se vrea o implicare mai mare a societatii civile, iar tocmai manifestatiile societatii civile sunt amendate si cenzurate si mai ales ca s-a dovedit ca aveam dreptate sa iesim atunci in strada si punctul nostru de vedere era corect", ne-a declarat Bogdan Tanase.

Citeste si apelul pe care il face Ciolos catre societatea civila

Medicul a subliniat ca nu au fost niciun fel de incidente la manifestatiile de la inceputul lunii. "Singurul criteriu e ca am contestat autoritatea statului in momentul ala, nu vad ce am facut, nu au fost manifestatii de violenta, nu au fost distrugeri, a fost o manifestatie linistita, chiar prea linistita".

"Se incearca sa se descurajeze astfel de manifestatii. Dar pe mine nu ma descurajeaza, dimpotriva! Chiar mi se pare strigator la cer sa ceri implicarea societatii civile si pe de alta parte sa amendezi aceasta implicare, acesta e dublu standard! Credeam ca vremea dublului standard a trecut, in comunism am trait in dublu standard. A sosit momentul sa facem ceea ce spunem ca facem. Daca vrei o incercare de sinceritate, trebuie sa mergi cu sinceritate pana la capat!", a punctat Tanase.

Acesta a amintit de raspunsul premierului Dacian Ciolos, dupa apelul lansat de dr. Nicoale Fluieras intr-un interviu acordat Ziare.com.

"Uitati ca iarasi premierul a spus intr-un mesaj ca vrea implicarea doctorilor si vrea ca doctorii sa vorbeasca. Dupa cum ati vazut, unii doctori au vorbit, dar eu nu vad sa fi fost schimbari. Stiti, au mai fost scandaluri, nu s-a schimbat nimic, e practic la fel.

Bun, ne implicam, societatea civila cred ca este si va fi un motor al schimbarii. Nu partidele politice, dupa cum ati vazut, prezenta la alegeri a fost infima. Deci nu partidele, societatea civila va fi un motor al schimbarii. Si acest scandal al dezinfectantilor a fost pornit de ziaristi si de societatea civila si in urma acestui scandal s-a schimbat totusi ceva, eu cred totusi ca astfel de initiative trebuie incurajate, nu reprimate", a conchis Bogdan Tanase.

Si Carmen Uscatu, presedintele Asociatiei "Daruieste viata", a declarat pentru Ziare.com ca va contesta cele doua amenzi.

Vezi cum justifica Jandarmeria amenzile

"Contest amenzile pentru ca sunt ilegale. Noi am organizat o comemorare, cu lumanari, in baza art 3 din legea 60/1991 si nu am organizat, asa cum scrie in procesul verbal, o adunare publica neinregistrata. Acum sapte luni, tacerea noastra si-a platit pretul: #Colectiv. Am iesit in 6 mai sa ne comemoram mortii din #Colectiv si mortii din spitalele Romaniei IN STRADA, cerandu-ne dreptul la viata si respectul pentru demnitatea noastra, ca oameni.

Ma asteptam la acest abuz, chiar am discutat cu avocatul care ma va reprezenta, dinainte, ca e posibil sa fiu legitimata si amendata. Nu am fost legitimata, jandarmii mi-au spus ca sunt acolo sa ne protejeze. Nu ma intimideaza, revolta mea creste!", a declarat Carmen Uscatu.

Amintim ca in invitatia la protest, postata pe Facebook la inceputul lunii mai, oamenii erau rugati sa ia atitudine. "Haideti sa nu mai tacem! Sa iesim in strada si sa le cerem socoteala. Sa cerem raspunderea ministrului Sanatatii si o ancheta obiectiva", se arata in invitatia pentru internauti.

Apoi, 1.000 de tineri s-au adunat, pe 6 mai, in Piata Universitatii din Capitala, de unde au pornit in mars catre Ministerul Sanatatii, apoi spre Guvern.

Protestul a fost unul pasnic, fara incidente. Oamenii au venit cu foi pe care erau tiparite mesaje ca "Ne-ati diluat sanatatea", "Romania plange manjita de sange", "Cati nu ati imbolnavit cu sistemul otravit?", "Boala noastra este bogatia voastra?", "Contractele voastre pe vietile noastre", "Solutii, nu (doar) demisii" ori "Ciolos, nu ceda, demasca coruptia".

In ziua urmatoare, pe 7 mai, si Alianta Medicilor din Romania facea un apel la protest si le cerea oamenilor sa se adune la Universitate, pentru a comemora victimele ucise de bacterii in spitalele romanesti. Manifestatia, insa, nu a adunat mai mult de cateva zeci de oameni. Imaginile postate atunci pe Facebook aratau o Piata Universitatii aproape goala.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#Carmen Uscatu amenda, #protest Sanatate scandal, #reactie Bogdan Tanase scandal , #spitale