Astarastoae: Am mari retineri fata de cei care fac controale in sistemul medical

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 13:12
1837 citiri
Astarastoae: Am mari retineri fata de cei care fac controale in sistemul medical

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof. dr. Vasile Astarastoae, a declarat joi ca are mari retineri in ceea ce ii priveste pe cei care fac controale in sistemul medical, mai ales cand se uita la CV-urile acestora.

"Am mari retineri fata de cei care fac controale cand ma uit la CV-ul lor. Am mari retineri ca in Corpul de Control al primului-ministru - si aici nu vorbesc de domnul Boc sau domnul Ungureanu, ci de Guvernul Ponta - cand descopera ca marea problema a sistemului de sanatate este profesorul Molnar Geza, ca acesta ar fi incompatibil si ca ar trebui sa fie trimis la ANI", a spus reprezentantul CMR, prezent la o dezbatere pe teme de sanatate.

El a criticat absenta unei coerente in sistemul medical si a sustinut ca in Romania concurenta depaseste limitele uneia loiale.

De asemenea, prof. dr. Vasile Astarastoae a apreciat ca alocarea unor fonduri mici din PIB pentru sanatate nu reflecta ca acest domeniu este o prioritate.

"Alocarea ca procent din PIB catre sanatate, adunand fondurile publice si cele private, e la jumatate din media europeana. Nu poti sa spui ca sanatatea este prioritate, intrucat acest lucru nu se reflecta in fondurile alocate", a afirmat medicul.

In opinia acestuia, in sistemul de sanatate exista interese legitime si mai putin legitime.

Corpul de Control al primului-ministru a anuntat la inceputul lunii noiembrie ca va sesiza Directia Nationala Anticoruptie in privinta unor posibile fapte de natura penala care au fost constatate in cadrul unei actiuni de verificare privind activitatea Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS).

Potrivit unui comunicat al Guvernului emis la acea data, din cauza modului defectuos in care reprezentantii CNAS si ai Ministerului Sanatatii si-au exercitat atributiile de serviciu privind realizarea unei evidente a platitorilor contributiei trimestriale, nu au fost incasate venituri in suma totala de 189.763.842 lei, reprezentand contributii trimestriale aferente perioadei trimestrul IV 2009- trimestrul III 2010. Suma constituie paguba la bugetul statului, prin bugetul Ministerului Sanatatii.

De asemenea, Corpul de Control a anuntat ca va sesiza Agentia Nationala de Integritate in cazul lui Molnar Geza, care, in perioada 25.03.2011-31.03.2012, a fost atat membru in Consiliul de Administratie al CNAS, cat si in Consiliul de Administratie al SC Antibiotice SA Iasi, in acest fel fiind "incalcata norma imperativa din art. 310, alin. 1 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, ce interzice membrilor CA al CNAS sa detina functii in cadrul societatilor comerciale cu profil farmaceutic".

Perioada supusa controlului a fost 1 ianuarie 2009-31 martie 2012, respectiv pana la 30 septembrie 2012 pentru verificarile efectuate cu privire la gestionarea contributiei datorate de detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Astarastoae Colegiul Medicilior, #Astarastoae retineri control medici, #Astarastoae retineri CV medici , #spitale