Avocat, despre malpraxis si frica oamenilor de a da in judecata medici - TV Ziare.com

Vineri, 19 August 2011, ora 14:15
8170 citiri
Avocat, despre malpraxis si frica oamenilor de a da in judecata medici - TV Ziare.com

Pacientii care sunt victime ale malpraxisului au sanse mari sa isi gaseasca dreptatea in instanta, insa de cele mai multe ori le este frica sa isi ceara drepturile, a declarat, pentru TV Ziare.com, avocatul Cristian Deca, de la biroul de avocatura Cuculis si Asociatii.

Avocatul a fost intrebat de cititorii Ziare.com ce sanse sunt pentru ca un pacient sa castige un poces de malpraxis. "Sansele sunt mari, insa depinde de situatie, de raspunderea civila sau penala", a declarat Cristian Deca, pentru TV Ziare.com.

UrmaresteAICI inregistrarea emisiunii cu avocatul Cristian Deca

"Malpraxisul in Romania, din pacate, este un fenomen extins, in conditiile actualului sistem de sanatate. Daca este sactionat cum trebuie ramane de vazut. Eu zic ca este sanctionat cum trebuie in instanta. Problema este frica oamenilor de a actiona in judecata un medic, frica de a nu pierde bani", adauga avocatul.

Acesta adauga ca de cele mai multe ori, cand situatia este grava, pacientii isi fac curaj si vor sa mearga in instanta, insa cea mai buna metoda de a aborda situatia este o intelegere amiabila.

"In mod normal, oamenii vor sa mearga in instanta, insa eu le sugerez sa rezolve acest litigu pe cale amiabila, foarte multe litigii se rezolva in acest fel. (...) Astfel de conflicte se rezolva pe cale amabila in cazul in care rezulta cu certitudine raspunderea civila a asociatului", a declarat avocatul.

Pacientii au trei modalitati de a actiona, in momentul in care devin victime ale malpraxis-ului: pot apela la Colegiul Medicilor, la Comisia pentru Mapraxis sau pot apela direct la instanta civila sau penala, dupa caz.

Se poate apela fie la una dintre institutii, fie la toate trei, deoarece raspunderea disciplinara a medicului nu exclude raspunderea penala sau civila.

"Cazurile de malpraxis intalnite cel mai des sunt cele la medicii de specialitate, mai ales la medicii dentisti si la chirurgi. Este vorba de malpraxis si cand asistenta medicala nu este acordata cum trebuie de catre asistenti sau de catre orice cadru medical", sustine Cristian Deca.

Pacientul poate primi despagubiri in functie de prejudiciul care i-a fost creat, in functie de afectiunea suferita si cat de urgenta a fost starea sa. Despagubirile, care se acorda in functie de plata ca suma globala, cu caracter viager sau temporar, pot fi extinse de instanta in cazul in care pacientul este ulterior incadrat cu grad de handicap in urma problemelor suferite.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#malpraxis, #cazuri malpraxis, #avocat caz malpraxis , #spitale