BBC: Sistemul sanitar din Romania, pe marginea prapastiei

Joi, 12 August 2010, ora 11:16
4730 citiri
BBC: Sistemul sanitar din Romania, pe marginea prapastiei
Foto: The Onion

Sistemul sanitar din Romania e pe butuci, transmite BBC News, care avertizeaza ca lipsa de fonduri si de cadre medicale dupa ce medicii pleaca in strainatate pune pacientii in pericol.

Romania cheltuie pe sistemul sanitar mai putini bani ca orice alta tara din Uniunea Europeana (3,6% din PIB), iar, din pricina recesiunii, intentioneaza sa cheltuie si mai putin, arata BBC.

Spitalele din Romania sunt indatorate peste masura. Majoritatea nu au bani decat pentru o parte din medicamente si raman uneori fara antibiotice sau pense.

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, incearca sa rezolve problema prin transferul spitalelor la autoritatile locale. Insa atat timp cat Romania se bazeaza pe imprumuturi de la Fondul Monetar International pentru bani, sunt sanse mici ca salariile cadrelor medicale sa creasca.

"Nu as spune ca sistemul e pe marginea prapastiei, ci mai degraba este intr-un moment dificil - o rascruce in 2010. Trebuie sa gasim calea care sa ne scoata din aceste probleme", a declarat ministrul, pentru BBC.

Salariile demne de mila ale medicilor, taiate cu 25%

Medicii rezidenti romani primeau un salariu de aproape 400 de dolari pe luna (putin peste 300 de euro, adica 1.400 de lei), iar asistentele si mai putin.

Odata cu masurile de austeritate luate de Guvern, aceste salarii "demne de mila" vor fi taiate cu 25%, noteaza BBC. Romania a pierdut, incepand din 2007, aproape 5.000 de medici. Acestia pleaca in tarile din vestul Europei, unde pot castiga si de zece ori mai mult decat in Romania.

Problemele sistemului sanitar din Romania pot afecta si restul tarilor europene, adauga BBC. Romania are una din cele mai mari rate de infectie cu tuberculoza din Uniunea Europeana, iar din cauza problemelor din sistemul de sanatate bolile se pot raspandi, in conditiile in care romanii pot calatori in toate tarile membre UE.

Presedintele a dat o palma romanilor, cand s-a operat la Viena

BBC aminteste de cazul baietelului in varsta de noua ani din Olt, Cristian Grigore, care s-a dus la spitalul din Slatina cu o mana rupta si a plecat acasa cu o infectie care i-a curmat viata.

Parintii baiatului, care au cumparat analgezice din banii lor, pentru ca la spital nu existau, au dat medicilor 20 de lei spaga, insa medicii l-au ignorat pe baiat, iar acum spun ca, daca ar fi dat mai multi bani, baiatul ar fi fost mai bine ingrijit.

Un alt caz relatat este cel al solistei de opereta Amelia Antoniu, care a intrat in coma dupa ce a contractat o infectie nozocomiala intr-un spital din Bucuresti.

Operatia presedintelui Basescu pentru hernie de disc, realizata in urma cu cativa ani intr-un spital din Viena, este "o palma pe obrazul romanilor", spune aceasta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sistem sanitar romanesc, #BBC sanitar Romania, #BBC sistem sanitar , #spitale