Bebelusi la spital cu o bacterie mortala: Nu se pune in discutie o epidemie

Joi, 11 Februarie 2016, ora 13:38
2206 citiri
Bebelusi la spital cu o bacterie mortala: Nu se pune in discutie o epidemie
Foto: Arhiva Ziare.com

In judetul Arges nu se pune problema existentei unei epidemii, in conditiile in care cazurile de imbolnaviri la copii au aparut in mai multe localitati, aflate la distante apreciabile, a declarat, joi, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Arges, medicul Sorina Hontaru.

"Nu este cazul sa alarmam populatia. Cazurile au inceput sa scada, nu mai este o situatie atat de grava, mergem pe drumul cel bun. (...) Nu se pune in discutie o epidemie, atata timp cat avem cate un caz din cate o localitate", a declarat sefa DSP Arges in cadrul unei conferinte de presa.

Alerta medicala: Tot mai multi bebelusi ajung la spital cu bacteria care ii poate ucide

Ea a exclus posibilitatea ca pacientii sa se fi imbolnavit in unitatile medicale din Arges, precizand ca au fost luate probe din Spitalul de Pediatrie si Spitalul Judetean de Urgenta, iar rezultatele analizelor nu au relevat existenta unei surse de infectie.

"Toti pacientii pe care i-am transferat catre unitatile sanitare din Bucuresti si cei pe care ii mai avem in institutiile noastre din judet au venit cu boala diareica acuta de la domiciliu, de acasa. (...) Am avut si copil care nu a stat nicio ora in Spitalul de Pediatrie, a venit in insuficienta renala acuta de acasa, spunand ca timp de sapte zile la domiciliu a avut boala diareica acuta. Deci trebuie sa excludem patologia ca ar fi luata din spital, nu este din spital, vin cu aceasta patologie de acasa", a afirmat Sorina Hontaru.

Apa este sigura

Ea a dat asigurari ca apa din retelele publice de alimentare este sigura, calitatea acesteia fiind permanent monitorizata. In plus, pentru identificarea posibilei surse de imbolnavire au fost recoltate probe de apa plata si lapte praf, care sunt analizate in laborator.

"Noi suntem in plina ancheta epidemiologica, si noi si DSP Bucuresti suntem sprijiniti de Ministerul Sanatatii. Incercam si ne dorim din tot sufletul sa identificam cauza acestei patologii, pentru noi pe primul loc in acest moment este viata si sanatatea copiilor, nu sanctiunile (...). Intai sa salvam copiii (...) si dupa aceea vorbim de masuri, daca constatam ca e cineva vinovat, posibil sa nu fie nimeni vinovat", a mai spus Sorina Hontaru.

Sefa DSP Arges a precizat, totodata, ca institutia pe care o conduce fost informata despre cazurile de imbolnavire in dupa-amiaza zilei de 9 februarie, chiar daca acestea aparusera sporadic inca din cursul saptamanii precedente, iar unul dintre copiii bolnavi murise intr-un spital din Bucuresti.

Bebelusi bolnavi din cauza unei bacterii misterioase: Un copil a murit la spital

Inca 13 copii au fost internati in cursul noptii precedente in spitalele din Arges, fiind confirmate patru cazuri de rotavirus si patru de boala diareica acuta, potrivit unei informari transmise joi de Institutia Prefectului.

In 12 cazuri copiii au fost preluati in urma unor apeluri la 112, iar un caz s-a prezentat direct la spital. Cei patru copii diagnosticati cu rotavirus au fost internati la Sectia de boli contagioase a Spitalului Judetean Arges, cei patru diagnosticati cu boala diareica acuta la Spitalul Municipal Campulung Muscel, iar cinci copii internati la Spitalul de Pediatrie Pitesti sunt in investigatii.

14 copii internati in Bucuresti

Alti 14 copii din Arges internati in spitalele din Bucuresti prezinta boala diareica acuta (12 cazuri) si infectie cu rotavirus (doua cazuri).

"In perioada 10 februarie 2016, ora 18:00 - 11 februarie 2016, ora 8:00, nu au mai fost efectuate transferuri de pacienti-copii in spitalele din Capitala. Ultimul transfer a fost efectuat pe 10 februarie 2016, ora 17:45, la Spitalul Matei Bals (rotavirus, solicitare transfer la cererea parintelui) ", se mai precizeaza in comunicarea Institutiei Prefectului.

Directia de Sanatate Publica (DSP) Arges le-a cerut miercuri medicilor de familie din judet sa-i consulte pe toti pacientii cu varsta sub doi ani, in contextul in care 12 copii au fost internati in ultimele zile cu o infectie a carei cauza nu a fost inca stabilita cu exactitate.

Conform datelor DSP Arges, pana la acel moment se inregistrasera in judet 12 cazuri de imbolnaviri, in localitati aflate la mare distanta unele de altele. Este vorba despre municipiile Pitesti si Campulung Muscel, orasele Topoloveni si Stefanesti si comunele Titesti, Negrasi, Maracineni si Poiana Lacului.

Parchetul de pe langa Judecatoria Pitesti a deschis, tot miercuri, un dosar de cercetare penala in cazul mortii unei fetite in varsta de un an din orasul Topoloveni, diagnosticata cu sindrom hemolitic uremic.

Procurorii s-au sesizat din oficiu in acest caz si efectueaza cercetari sub aspectul comiterii infractiunii de ucidere din culpa, au anuntat reprezentantii Parchetului de pe langa Judecatoria Pitesti.

Copilul a murit saptamana trecuta la Spitalul de Copii "Marie Curie" din Bucuresti, unde fusese transportat in stare grava si diagnosticata cu sindrom hemolitic uremic.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#bebelusi bacterie epidemie, #bebelusi bacterie spital , #spitale