Bonusul de 500 de euro pentru personalul medical, adoptat. Sunt dati din fonduri UE, dar statul ia 10% impozit pe venit UPDATE

Luni, 06 Aprilie 2020, ora 21:34
11229 citiri
Bonusul de 500 de euro pentru personalul medical, adoptat. Sunt dati din fonduri UE, dar statul ia 10% impozit pe venit UPDATE
Foto: Arhiva Pixabay

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, a anuntat, luni, ca de stimulentul de risc de 500 de euro va beneficia intreg personalul medical, nu numai medicii. Amintim ca zeci de mii de medici au atrans atentia ca, daca nu li se va da posibilitatea sa il refuze sau sa il doneze, vor demisiona, considerandu-l jignitor atat timp cat nu li se asigura echipamentele necesare protejarii lor si a pacientilor.

UPDATE 21:32 - Proiectul a fost aprobat de Guvern si ministrul Fondurilor Europene a precizat ca de aceasta masura vor beneficia 75.000 de cadre medicale.

Masurile luate pe bani europeni pentru sanatate

Bolos a spus, la inceputul sedintei de guvern, ca pe ordinea de zi a propus proiectul de ordonanta de urgenta care cuprinde un pachet de masuri ce urmeaza a fi finantat din fonduri europene.

"O prima categorie de masuri este pentru domeniul sanatatii. Am avut in cursul zilei de astazi o discutie cu domnul ministru al Sanatatii, punctand doua dintre masurile principale pe domeniul de sanatate, e vorba de echipamentele medicale si cele de protectie medicala unde, dupa discutia cu dumnealui, am adaugat si spitalele modulare si containerele de logistica medicala", a explicat el.

Bolos a facut un apel la toti cei care sunt implicati in procesul de achizitie a echipamentelor medicale.

"Echipamentele medicale se pot achizitiona de catre unitatile sanitare, urmand ca mai apoi procesul de decontare din fonduri sa se deruleze ulterior si subliniez acest lucru pentru ca toti cei care sunt implicati in aceasta perioada in tratamentul bolnavilor sa nu aiba retineri din acest punct de vedere fiindca noi vom asigura la timp procesul de decontare al acestor cheltuieli.

De asemenea, am inclus tot pe pachetul de masuri destinat sanatatii si stimulentul de risc medical. Fac precizarea ca beneficiarii sunt nu numai medici, ci tot personalul medical, care este implicat in tratarea bolnavilor, ma refer aici la asistentii medicali, la cei care sunt pe ambulante, personalul de pe ambulante, ma refer aici inclusiv la partea de personal paramedical", a subliniat el.

Bonus din bani europeni impozitat de statul roman

La randul sau, premierul Ludovic Orban a spus ca: "Ramane cum am stabilit, nu platesc contributii de asigurari de sanatate, nu platesc contributii de pensii, platesc doar 10% impozitul pe venit".

"Am renuntat la contributiile sociale si a ramas doar partea de impozit pe venit. De asemenea, vestea buna tot pe domeniul sanatatii este ca, la propunerea noastra, la propunerea de modificare a regulamentului Comisiei Europene, Uniunea Europeana va deconta suta la suta din echipamentele medicale. Cu alte cuvinte, nu avem cofinantare la partea de echipamente medicale ceea ce degreveaza bugetul de stat", a explicat Marcel Bolos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#stimulent risc medici, #stimulet risc spital coronavirus , #spitale