Cine sa dea masina veche la fier vechi? (Opinii)

Marti, 02 August 2011, ora 23:50
8528 citiri
Cine sa dea masina veche la fier vechi? (Opinii)
Foto: L Alex

Daca ar fi sa dam un premiu pentru exprimare plastica, cu siguranta Jeffrey Franks ar fi un candidat serios la castigarea lui.

Dupa ce ne-a explicat ca daca ai bani doar de Dacie nu-ti iei Mercedes, acum a mai facut o descriere precisa si cat se poate de expresiva: "sistemul sanitar din Romania este o masina veche, poluanta, care consuma 30 de litri la suta de kilometri, iar Guvernul ii baga in rezervor numai 25 de litri". Deci se impune o reforma profunda si rapida.

Masina e veche tocmai pentru ca aceasta reforma a lipsit aproape cu desavarsire. Inchiderea catorva spitale, schimbarea anuala a listelor medicamentelor compensate si gratuite si rotirea managerilor de spital dupa schimbarea puterii nu inseamna reforma. De ce este poluanta? Pentru ca functionarea deficitara a sistemului sanitar creeaza tensiuni uriase in societate: incepand cu o stare de nesiguranta si continuand cu scandaluri permanente.

De ce consuma atat de mult? Nu doar pentru ca este veche. Este si supraaglomerata, plina mai mult cu pasageri clandestini, caci contributorii la sistemul sanitar sunt minoritari in comparatie cu beneficiarii. Si nu este vorba numai despre evaziune, este vorba si despre o lege gresita, care permite, de exemplu, ca o persoana sa fie socotita asigurata in virtutea contributiei platite de sot. Adica unul plateste, doi beneficiaza.

Consuma mult si pentru ca are un traseu haotic. Adica merge peste tot, intra in ambuteiaje, pe drumuri inchise, dar, de fapt, prea putini ajung la destinatie. Adica nu exista un traseu precis numit pachetul minim. Asta ar insemna ca in virtutea asigurarii platite catre Casa de Sanatate fiecare asigurat sa beneficieza de un anumit numar de servicii medicale garantate. Ce depaseste acest pachet, fie plateste din buzunar, fie printr-o asigurare privata. Este o utopie sa crezi ca un fond alcatuit din contributii minime poate acoperi toate serviciile medicale posibile, unele extrem de costisitoare.

Consuma mult pentru ca are rezervorul gaurit de tot felul de clienti care circula fericiti cu benzina Sanatatii. Nicio putere nu se straduieste sa astupe gaurile, dimpotriva le largeste si le inmulteste. Consuma mult si pentru ca este foarte prost condusa de soferi fara calificarea necesara, dar care sunt protejatii sefului de garaj sau de autobaza. Pe langa faptul ca nu stiu cum sa aiba un consum optim, acestia mai si fura, la randul lor, din benzina, si pentru ei, si pentru sefii lor politici.

Si cine sufera? Evident, pasagerii, fie ei medici, fie pacienti. Doctorii sunt prost platiti, lucreaza in conditii precare, sunt umiliti si suprasolicitati, dar macar pot cobori din masina de cosmar. Ceea ce si fac pe captete. Pacientii insa nu au aceasta sansa, cu exceptia celor foarte bogati, care-si permit tratamente in strainatate.

Reforma de care are nevoie sistemul nu e o necunoscuta pentru Guvern. Ea presupune, in principal introducerea pachetului minim, selectarea directorilor de spitale in functie de competentele de management sanitar si mentinerea lor in functie de atingerea unor obiective de performanta certe precum si salarizarea corespunzatoare, tot in functie de performanta, a medicilor. In felul acesta, am constata cu stupoare ca si consumul se reduce, si conditiile de calatorie sunt cu mult mai bune.

Ma indoiesc insa ca Guvernul va avea curajul sa faca asa ceva. Din doua motive, in principal. Pe de-o parte este vorba despre masuri impopulare. Cum sa pui sa plateasca oameni care pana acum doar beneficiau? Cum sa reduci din serviciile de care beneficiaza pacientul? Nu in an electoral. Si apoi, daca pui manageri care sa astupe gaurile din rezervor, de unde sa mai suga clientela si cine sa mai umple apoi teschereaua de partid? Asa ca, ma tem, cu masina noastra poluanta, veche si ineficienta vom ramane cat timp vom avea o clasa politica exact la fel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#reforma Sanatate, #buget sanatate, #Jeffrey Franks Sananate , #spitale