Ziare.com

Colegiul Medicilor vrea venitul minim al unui medic egal cu trei salarii medii

Joi, 29 Martie 2012, ora 22:06

   

Colegiul Medicilor vrea venitul minim al unui medic egal cu trei salarii medii
Adunarea Generala a Colegiului Medicilor din Romania (CMR) a solicitat, joi, Presedintiei, Guvernului si Parlamentului excluderea din categoria de bugetari a medicilor si majorarea veniturilor acestora, astfel incat venitul minim al unui medic sa fie egal cu trei salarii medii pe economie.

Reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania au cerut si deblocarea posturilor din sistemul sanitar, precizand ca medicul nu este functionar public si nici echivalentul acestuia.

CMR a mai solicitat si neconditionarea calitatii de membru al Colegiului Medicilor de incheiere a asigurarii de malpraxis si reducerea birocatiei si simplificarea documentelor medicale in relatia medic-pacient.

Medic tanar in Romania - sa plec sau sa raman? - sondaj Ziare.comi

"Printre cauzele actualei situatii din sistemul sanitar se numara blocarea posturilor, taierea salariilor, asimilarea medicilor cu bugetarii si functionarii publici, conditiile de munca, migratia medicilor, lipsa respectului pentru profesia medicala. Medicul din spitalele romanesti lucreaza peste limita normala de siguranta proprie si a pacientului.

Chiar libertatea, demnitatea si independenta profesionala a medicului sunt afectate. Daca in Romania, un medic rezident castiga 200 de euro, iar un specialist in medie 495 euro, in tarile UE media este de 1.100 euro pentru un medic rezident si 7.995 euro pentru un medic specialist", subliniaza presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae.

CMR sustine ca, in prezent, toate specialitatile sunt deficitare in privinta numarul de medici, insa unele dintre ele sunt extrem de afectate din acest punct de vedere.

Astfel, sunt 48 de medici specialisti in radioterapie, geriartrie 54 de medici, alergologie si imunologie clinica, 63 medici, chirurgie toracica 81 de medici si chirurgie cardiovasculara 85 medici.

Romania a ramas fara 2.800 de medici in 2011

In cazul ATI, specialitate vitala pentru functionarea oricarui spital, numarul medicilor este de 624 (1.052 cu rezidenti), in vreme ce necesarul este de minim 1.500, mai spun cei din CMR.

In Romania lucreaza un numar de 20.648 medici in 396 spitale. Dintre acestia, un numar de 2.335 medici au peste 60 de ani, 4.358 au intre 50 si 60 de ani, 5.359 intre 40 si 50 de ani, iar 6.100 intre 30 si 40 de ani.

Sursa: rNews

Articol citit de 1992 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Jumatate prostii

Ce vorbeste Amarastoaie asta?? Nici poveste nu e 7900 salariul mediu al unui medic specialist in Marele Occident. Poate se refera la veniturile medicilor liberali (privati) din occident.n Atunci sa vedem o comparatie cu "veniturile" chirurgilor nostri. Ati fi socati toti! Desigur doar Amarastoaie ar scalsa-o cumva.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor