Astarastoae: Coplata nu rezolva nicio problema din sistemul de sanatate

Luni, 06 August 2012, ora 16:18
2686 citiri
Astarastoae: Coplata nu rezolva nicio problema din sistemul de sanatate

Coplata nu rezolva nicio problema din sistemul de sanatate, iar aceasta nu ar trebui implementata, "indiferent de ceea ce spune FMI", a declarat, luni, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae.

"Coplata nu aduce nici fonduri suplimentare, nici nu rationalizeaza cum se considera ca ar rationaliza consumul de servicii de sanatate. Coplata a fost propusa acum cativa ani de zile, a fost facut un memorandum cu FMI si acesta, care nu are niciun fel de expertiza in domeniul sanatatii, tot solicita sa apara (coplata - n. red.) pentru ca exista un angajament din partea Guvernului Romaniei.

Legea care a fost in Parlament a fost foarte proasta. Te punea sa platesti a 12-a parte din veniturile obtinute anual, cu alte cuvinte venitul pe o luna", a mai spus Astarastoae.

Potrivit sursei citate, medicii au fost "inca de la inceput" impotriva coplatii.

"Daca ea nu este suportabila de populatie si daca aduce vulnerabilitati pentru populatie, care si asa este vulnerabila, trebuie sa fie respinsa, indiferent de ce spune FMI. (...) Oamenii vor veni in stare de urgenta si vor bloca Unitatea de Primiri Urgente.

La spitale, daca va fi UPU suprasolicitat e greu sa stabilesti care este urgenta reala, care este declarativa. Ce se va economisi pe de o parte, se va cheltui pe de alta parte. Deci este o pierdere de timp", a precizat presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Cat ne va costa coplata

Ministerul Sanatatii va introduce, din toamna, coplata in sistemul sanitar, pacientii fiind obligati sa plateasca intre 4 si 90 de lei, chiar daca serviciul medical se afla in pachetul de baza sau pacientul are asigurare facultativa de sanatate, a declarat, joi, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

"Introducem coplata cu scopul de a limita cererile nejustificate de servicii medicale, de aceea nu o putem introduce in niciun pachet de servicii medicale. De asemenea, dorim sa stopam raportarile fictive de servicii medicale. Coplata se va achita de catre fiecare pacient care are nevoie de un serviciu medical, indiferent de pachetul de servicii de care beneficiaza: de baza, social sau facultativ", a explicat Cepoi.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#coplata sistem sanatate, #coplata spitale Romania, #Astarastoae coplata Romania, #sistem coplata spitale Romania, #coplata Romania toamna , #spitale