Cine blameaza medicii va ajunge la mama Omida - seful Colegiului Medicilor, la TV Ziare.com

Marti, 01 Februarie 2011, ora 15:34
4396 citiri
Cine blameaza medicii va ajunge la mama Omida - seful Colegiului Medicilor, la TV Ziare.com

Dr. Vasile Astastastoae, presedintele Colegiului Medicilor, este de parere ca cel mai mare pericol pentru sistemul sanitar actual este depopularea acestuia de cadre calificate. Astarastoae este de parere ca medicii pleaca in strainatate si pentru ca munca lor nu este apreciata.

"E nevoie de o campanie de constientizare a opiniei publice, daca societatea se va comporta asa cu medicii, ii va determina sa plece si atunci societatea va avea de pierdut si nu medicii. (...)

In toate tarile, medicii sunt respectati, cei care blameaza acum medicii vor ajunge sa mearga la mama Omida si la samani. Sa nu credeti ca in toate tarile sunt medici exceptionali, au medici cu o pregatire medie, unii mai performanti, altii mai putin performanti, dar societatea ii respecta", sustine Vasile Astarastoae.

Presedintele Colegiului Medicilor a raspuns intrebarilor cititorilor Ziare.com despre medici, sistemul sanitar, cardul de sanatate si costul serviciilor medicale.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu dr. Vasile Astarastoae

"Sistemul functioneaza la parametri de eficienta fata de alte tari, dar nu poate sa asigure destul personal. Medicii sunt si ei oameni, nu sunt sunt masini, obosesc si gresesc si au un sentiment de frustrare pentru ca valoarea muncii lor nu este apreciata de societate", sustine medicul Vasile Astarastoae.

Presedintele Colegiului Medicilor sustine ca primul pas in rezolvarea problemei "exodului medicilor" il reprezinta acceptarea problemei si determinarea cauzelor. Dr. Astarastoae este de parere ca medicii nu raman in tara in primul rand din pricina lipsei de dotari in spitale si universitati, dar si din pricina veniturilor scazute.

Astarastoae sustine ca ar fi nevoie de venituri mai mari pentru medici, dar si de facilitati precum locuri de parcare gratuite. "In primul rand, statul trebuie sa asigure 6% din Produsul Intern Brut pentru Sanatate, care a fost subfinantata", explica Astarastoae, care adauga ca tara noastra e pe ultimul loc in UE la procentul din PIB acordat Sanatatii.

O alta problema este atitudinea cetatenilor, sustine Astarastoae, care au impresia ca medicii de familie care au pe lista un anumit numar de pacienti "dorm". "Medicul nu doar trateaza, are si activitati de preventie. (...)

Aceasta activitate nu e mediatizata, nu apare pe sticla, dar este cu mult mai importanta pentru starea de sanatate decat acte curative directe".

Medicul adauga ca Romania pregateste anual aproximativ 3.000 de medici, insa ca o parte dintre acestia pleaca in strainatate: cu toate acestea, profesia este liberala, iar accesul medicilor la locuri de munca in strainatate nu poate fi restrictionat.

"Libera circulatie constituie o conditie pe care am acceptat-o la integrarea in Uniunea Europeana, nicio tara nu are dreptul de a pune conditii restrictive, pentru ca raspunsul este clar: este optiunea statului de a pregati medici. Nu aveti decat sa scoateti toate locurile cu taxa la facultati, dar nu puteti impiedica medicii sa circule in UE, dar si in afara UE", sustine Astarastoae.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vasile Astarastoae, #Astarastoae medici, #Astarastoae mama Omida , #spitale
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
CINE ARE BANI SA SE TRATEZE LA VIENA; IARA CINE N-ARE SA MOARA CU ZILE...CONFORM SELECTIEI NATURALE BASESCU-BOC-UDREA!!!!!
Poza Mos bazil
Mos bazil
rank 5
Sunt convins ca dl.Dr. Vasile Astastastoae stie ca aceasta este doar UNA din probleme .