Diaspora din Irlanda: Cum se construieste un spital in Vest si cum arata o tara normala. Avem o sansa pe 26 mai (Video)

Sambata, 11 Mai 2019, ora 18:20
6053 citiri
Diaspora din Irlanda: Cum se construieste un spital in Vest si cum arata o tara normala. Avem o sansa pe 26 mai (Video)
Foto: captura

Doi romani plecati in Irlanda au prezentat, intr-o transmisiune live pe pagina de Facebook a miscarii Rezist Dublin, un spital de copii ultramodern care se construieste in prezent in capitala Irlandei, in contextul mai larg al unei discutii despre cum "ar trebui sa arate o tara normala, in care oamenii sa fie respectati" si despre importanta participarii la vot.

Gheorghe Alexandru, care a plecat din Romania din cauza "lipsei de perspective" si care lucreaza in Irlanda in domeniul IT, este administratorul paginii Rezist Dublin, aparuta ca urmare a "nevoii de solidarizare cu miscarea #rezist din Romania".

Acesta l-a avut ca invitat pe Adrian, care se afla de zece ani in Irlanda, unde a venit pentru "o viata mai buna". Barbatul lucreaza in domeniul constructiilor si a lucrat inclusiv la noul spital pentru copii, un proiect de 1,8 miliarde de euro.

Din 2008, de cand a ajuns in Irlanda, in jur de sase spitale au fost construite in aceasta tara, spune Adrian, amintind de promisiunile fara urmari din campanii electorale ale politicienilor romani privind proiecte similare.

"Aici se merge pe fapte, cand ai spus ceva trebuie sa si faci, pentru ca oamenii aici nu sunt obisnuiti cu promisiuni desarte. Oamenii aici sunt obisnuiti cu realizari", spune Adrian.

Barbatul vorbeste si despre situatia din sistemul medical din Irlanda.

"Am ramas placut impresionat de stafful care lucreaza in spitale, de felul in care se comporta cu pacientii, de simplitatea lor. Nici vorba de spaga pe aici, de atentii sau de recomandari. Toata lumea sta la rand, nu se intra pe alte usi, ca la noi. Asa ar trebui sa arate o tara normala, in care oamenii sa fie respectati", mai spune Adrian.

Inapoi in Romania, medicii recunosc cu candoare existenta plicului cu bani, iar ministrul Sanatatii vorbeste despre un paradoxul ca "odata cu majorarea salariilor medicilor, gradul de satisfactie al pacientilor a scazut".

Cei doi tineri repeta aproape obsesiv intrebarile "De ce in alte tari se poate"?, "De ce in Romania nu se poate?" si spun ca s-a intoarce acasa, dar ca in Romania nu li se ofera "perspective de viitor".

"Noi romanii din diaspora ne uitam in urma, indurerati ca Romania ramane in urma. Insa acum, pe 26 mai, este o sansa. Putem sa iesim sa votam pentru europarlamentare si la referendum. Este foarte important sa incepem curatenia si sa facem resetarea Romaniei cu oameni competenti. Uitati cum ar trebui sa arate o Romania care face parte din Europa", mai spun cei doi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#diaspora Irlanda construire spitale, #diaspora alegeri europarlamentare , #spitale