Medic tanar in Romania - sa plec sau sa raman? - sondaj Ziare.com

Luni, 26 Martie 2012, ora 09:12
7211 citiri
Medic tanar in Romania - sa plec sau sa raman? - sondaj Ziare.com
Foto: acaiberrydoctor.com

Sistemul de sanatate din Romania sufera de multe ori din cauza lipsei medicilor. Acesta este un adevar. Dar tot un adevar este faptul ca din ce in ce mai multi absolventi ai facultatilor de medicina se gandesc ca plece cat mai curand din tara.

In Romania pare ca nu-i mai atrage nimic. Fonduri insuficiente pentru spitale, multe unitati medicale care nu au nu doar aparatura necesara, dar unele duc lipsa chiar si de lucruri de baza, precum medicamente sau pansamente, acestea sunt unele dintre lucrurile care ii dezarmeaza pe medicii romani.

Acestor factori li se adauga si un sistem in care nu de putine ori "ai nevoie de cineva" pentru a avea un post asigurat dupa terminarea celor sase ani facultate. Iar sistemul mai are o hiba. "Parca toti sunt in competitie intre ei, sunt multe interese personale, prea putin le pasa de lipsurile din sistem", spune o viitoare absolventa.

Daca la toate se mai adauga si salariul care este, de obicei, de pana la 10 ori mai mic decat cel al tarilor occidentale, pare usor de inteles de ce tot mai multi viitori medici se gandesc la plecare inca din ultimii ani de facultate.

Spre exemplu, un medic rezident incepe sa castige in jur de 1.000 de lei, in primul an de rezidentiat. Asta dupa ce in timpul facultatii a avut nevoie sa fie intretinut de parinti, deoarece nu are timp pentru a-si lua o slujba, in paralel cu studiile.

De ce pleaca medicii din tara - studiu

In conditiile acestea, multi dintre ei nu asteapta prea mult si aleg repede intre Romania si alta tara. In fapt, alegerea e simpla: familia, prietenii si tara in care s-au nascut sau o viata mai buna si alte posibilitati decat cele de acasa.

Cativa studenti in ultimul an ai Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti au povestit ce asteptari au, iar multe dintre acestea nu implica Romania.

Aproape 2.000 de medici au parasit Romania, doar in 2011

Partea emotionala ii tine pe unii in tara

Andrada spune ca ar vrea sa plece in perioada rezidentiatului, dar ca ar vrea sa se intoarca dupa cativa ani. Tara pe care ar alege-o ar fi Germania, deoarece acolo "oamenii sunt mai civilizati, exista o alta organizare, fiecare stie ce are de facut, sistemul medical e mult mai dezvoltat, ai acces la alta aparatura medicala". Adica orice si-ar putea dori un profesionist.

Cu toate acestea, ea crede ca unii dintre colegii sai aleg sa ramana in tara din cauza "partii emotionale", respectiv familia. Nu in ultimul rand, pe unii ii atrage mandria de a fi doctor bun in tara lor.

Andrada ar vrea sa-si aleaga specializarea obstretica si ginecologie, iar daca nu, boli infectioase. Ea spune ca sistemul medical din Romania nu isi va reveni de unul singur, ci "trebuie facuta o reforma in toate sistemele, iar asta nu o sa se intample prea curand".

In sase ani de facultate, spune ca s-a schimbat faptul ca, in 2006, nici nu concepea sa plece din tara, "dar te trezesti la realitate pe parcurs". Cu toate astea cand se uita inapoi, vede doar lucrurile bune.

"Uiti de tot stresul. Este greu, pentru ca nimeni nu tine cont de parerea studentilor sau rezidentilor. In fiecare an se schimba cate ceva, nimic nu e batut in cuie", a completat Andrada.

Romania, fara medici: 4.000 de doctori au plecat din tara in ultimii 2 ani

Sistemul medical din Romania isi va reveni cand nu va mai fi in administrarea statului

Bogdan afirma ca s-a gandit serios la varianta plecarii din tara, "la fel ca oricare alt student medicinist ce se pregateste de absolvirea facultatii".

"Ideal ar fi cat mai repede cu putinta, pentru ca si eforturile adaptarii la un sistem medical occidental ar fi considerabil mai mici, iar sansele de integrare, sigur, mai mari", a mentionat el, care se gandeste sa opteze pentru ginecologie, chirurgie generala sau psihiatrie.

Bogdan este convins ca sistemul medical din Romania isi va reveni atunci cand acesta nu va mai fi administrat de statul roman, iar mare parte din el va fi inclus intr-un parteneriat public-privat.

Uitandu-se in urma, la cei sase ani de studiu, crede ca a trecut de la adolescentul idealist la viitorul medic realist.

"Pe atunci sperantele de mai bine si reticenta pe care o manifestam vis a vis de cei care ma sfatuiau prietenos sa nu dau la medicina reuseau sa ma impulsioneze si sa ma faca sa cred ca atunci cand voi termina facultatea voi avea un loc de munca stabil si un salariu decent, pe masura celor sase ani petrecuti printre bolnavi, cadavre si carti", a incheiat Bogdan.

France Presse: Dilema medicilor romani - Sa plec sau sa raman in tara?

Germania, destinatia favorita a tinerilor medici romani

Dana vrea sa-si aleaga specializarea hematologie si ar vrea sa plece in Germania, a mai fost acolo in perioada facultatii si se va mai duce. Iar dupa finalizarea acestui ultim an, ar putea fi o destinatie perfecta.

A vazut ca lucrurile de acolo sunt la un cu totul alt nivel decat in tara, li se dau sanse tuturor tinerilor rezidenti, iar posibilitatile din spitale sunt la ani distanta de cele din Romania.

O alta varianta ar fi SUA, eventual un stagiu intr-un mare centru medical, unde sa aiba acces in laboratoare de cercetare, ceea ce pentru ea este un vis. Nu si Canada, insa, acolo unde legislatia in domeniu i-ar impune alti ani de studiu care ar costa cel putin zeci de mii de dolari.

Dana are multe nemultumiri legate de sistemul medical din Romania, i-a vazut lipsurile si defectele, greutatea cu care un absolvent de medicina ajunge medic rezident. Stie ca "n-ai cum sa ai o familie, sa cresti un copil, cu 10 milioane de lei pe luna cat primesti dupa ce termini facultatea. Iar parintii cat sa te mai sustina?".

Ministrul Sanatatii: Fenomenul migratiei medicilor din Romania este social

Romania are in prezent cam doi medici si opt paturi de spital la o mie de locuitori. Este printre ultimele locuri in Uniunea Europeana, in conditiile in care "ai nostri sunt mai bolnavi decat ai lor", in conditiile in care nivelul de trai din Romania este printre cele mai scazute din UE.

Astfel, aceste cifre apar si mai mici. Si daca sunt adunate cu o "portie" de putin peste 5% din PIB alocat Sanatatii (multe state europene au dublu), se poate intelege dorinta miilor de tineri medici romani care vor sa plece spre alte tari.

Sistemul medical din Romania are medici experimentati care la un moment dat vor iesi la pensie. In locul acestora vin foarte putini din urma, multi dintre tineri alegand sa plece, pentru binele lor. Asa ca peste cativa ani, multi sau putini, sistemul sanitar roman ar putea intra in moarte clinica - nimeni langa el care sa il resusciteze.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot. Ce ar trebui sa faca tinerii medici romani? Sa plece in strainatate sau sa ramana in tara?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#medici rezidenti romani, #medici tineri Romania, #absolventi medicina Romania, #medici romani strainatate , #spitale