Pacientii intretin coruptia in sistemul de sanatate - sondaj

Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 14:32
3403 citiri
Pacientii intretin coruptia in sistemul de sanatate - sondaj

Romanii s-au obisnuit sa dea spaga medicilor de familie, chiar daca nu li se cere, rezulta dintr-un sondaj pe tema serviciilor de medicina de familie din Bucuresti, realizat de Bursa de Reclama.

57,8% dintre respondenti au recunoscut ca au oferit atentii medicului de familie, in timp ce doar 14,7% au declarat ca medicii de familie le-au cerut o suma de bani nejustificata pentru eliberarea unor documente medicale. Dintre cei care au dat spaga medicului de familie, 78% au recurs la acest gest fara sa li se ceara.

"Rezultatele studiului realizat de Bursa de Reclama par sa contrazica ipoteza potrivit careia medicii sunt cei vinovati de coruptia in sistemul de sanatate, devenita deja un cliseu. Cred ca, in multe domenii, cercetararile statistice, riguroase din punct de vedere stiintific, pot furniza informatii mult mai relevate privind cauzele unor probleme majore.

In sistemul de sanatate, coruptia pare sa fie o problema de mentalitate si pare sa fi contaminat si domenii conexe, cum ar fi cel al medicinei de familie, care functioneaza dupa principii private", apreciaza Valentin Oeru, directorul general al TradeAds Interactive, firma care administreaza Bursa de Reclama.

Serviciile de medicina de familie nu sunt finantate direct de catre stat. Medicii de familie sau cabinetele acestora functioneaza ca entitati private, serviciile fiind decontate de catre Casele de Asigurari de Sanatate din fondurile platite de asigurati sub forma de contributii la asigurarile de sanatate.

Medicii de familie isi gasesc singuri clientela, iar remuneratia lor depinde de numarul de pacienti si de serviciile prestate. Serviciile medicilor de familie sunt decontate de Casa de Sanatate, in 2010 sumele avand o componenta "per capita" - 70% din totalul sumelor alocate, si in functie de activitatile prestate - 30% din sumele alocate.

In trimestrul III din 2010, valoarea unui punct "per capita" a fost de 4,5 lei. Numarul optim de pacienti al unui medic de familie, potrivit proiectului de cadru cu Casa de Asigurari de sanatate, este de 1.800 de persoane. Proiectul de act normativ prevede ca din 2011 sa creasca ponderea sumelor alocate medicilor de familie in functie de serviciile prestate la 40%, in detrimentul sumelor decontate doar pentru numarul de pacienti.

Cercetarea statistica realizata de Bursa de Reclama a avut la baza un esantion de 1.270 de persoane din Bucuresti, chestionarul fiind livrat online in perioada 12-19 octombrie.

Alte concluzii ale studiului privind serviciile de medicina de familie realizat de Bursa de Reclama:

- familiile se inscriu la acelasi medic (75,58% din respondenti);

- pacientii sunt fideli: 74% din respondenti sunt inscrisi la acelasi medic de familie de mai mult de 5 ani;

- romanii apeleaza rar la medic: doar 56,7% din pacienti au apelat la serviciile medicului de familie in ultimele sase luni;

- timpul de asteptare la cabinet depaseste 30 de minute in aproape 40% din cazuri;

- cele mai solicitate servicii sunt consultatiile, analizele si eliberarea de retete;

- in general, pacientii isi aleg medici de familie care sa fie aproape de domiciliu/resedinta (58% ajung la medicul de familie in mai putin de 30 de minute);

- mai putin de un sfert dintre pacienti (23,46%) au beneficiat de consultatii la domiciliu

- pacientii isi doresc ca medicii lor de familie sa fie profesionisti si responsabili;

- 13,5% dintre respondenti sunt deja inscrisi la medici de familie afiliati unei clinici private;

Studiul integral poate fi downloadat de pe site-ul Bursa de Reclama, sectiunea blog.

Despre TradeAds

Compania TradeAds administreaza Bursa de Reclama, cea mai mare retea de publicitate online autohtona. Bursa de Reclama acopera aproximativ 7,5 milioane de vizitatori unici lunar, reprezentand peste 95% din numarul de utilizatori de Internet din Romania.

In septembrie 2010, Bursa de Reclama a lansat un nou serviciu - sondaje online dedicat advertiserilor - care pot astfel sa exploreze caracteristicile si nevoile publicului de pe Internet pentru a extrage informatiile necesare pentru eficientizarea campaniilor de marketing.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Bursa Reclama TradeAds, #coruptie sanatate pacienti spaga, #spaga doctori sondaj , #spitale