Romania, intre marirea salariilor medicilor si privatizarea sistemului de sanatate

Autor: Cristian Paun - profesor, cercetator
Vineri, 21 August 2015, ora 10:05
7914 citiri

Romania este tara in care nu se intampla de foarte multa vreme nimic in materie de reforme structurale. O tara fara un proiect si fara viitor, anchilozata in metehne si mentalitati care si-au dovedit pe deplin falimentul aici si peste tot in lume. Este o tara a experimentelor sociale care orice ar avea in vedere, numai economia de piata nu.

Actuala si vechea problema din sistemul medical poate fi sintetizata rapid de oricine: un sistem subfinantat, un sistem capusat de firmele care livreaza de la hartia igienica pana la cel mai complex aparat de ecografie cu buna stiinta a doctorilor organizati in adevarate caste si aparati de puterea politica, orice culoare ar avea ea, un sistem cu oameni tot mai prost platiti si lipsiti de orice motivatie de a face ceva in plus pentru pacienti in absenta unei "atentii" care devine absolut normala in acest context.

Este un sistem care mai degraba iti agraveaza boala decat ti-o vindeca. Este un sistem falimentar fiind un sistem cvasi-public, avand statul in spatele sau.

Este clar ca marind salariile nu rezolvam mare lucru. Doar prelungim agonia acestui sistem. Este aceeasi agonie care razbate si in cazul sistemului public de pensii. Medicii tineri si cu scoala, nu putina, care inca mai spera sa prinda un post caldut si cu putina decizie (putere) din care sa extraga rente politice care sa acopere anii de neajunsuri in care isi toceau coatele pe bancile scolii sau in care duceau geanta de bisturie si radeau fortat la glumele nesarate ale sefului de sectie, ar trebui sa se trezeasca si sa lupte pentru o reformare reala a sistemului de sanatate. Ce inseamna aceasta? Inseamna privatizarea sistemului pe toate palierele sale.

Romania este o tara prea saraca sa isi mai poate permite iluzia unui sistem public de sanatate.

Stiu, o sa apara imediat argumentul: dar ce facem cu saracii, cu cei care au venituri mici si nu isi permit sa plateasca o asigurare privata de sanatate sau servicii private de sanatate?

Sunt absolut convins de urmatoarele lucruri: 1. un sistem privat de sanatate bazat pe un sistem de asigurari de sanatate privat are resursele sa ofere pachete de servicii medicale si pentru cei cu venituri mai scazute;

2. un sistem privat de sanatate va livra servicii de sanatate mai ieftin si mai de calitate decat o face statul acum cu toate capusele care se hranesc din banul public alocat politic catre acest sistem

3. un sistem privat de sanatate se va baza pe un contract clar intre beneficiar si prestator (asiguratorul, spitalul) in care fiecare va cunoaste de la bun inceput ceea ce trebuie livrat conform contractului.

Contractul nu va fi unul "cadru", asa cum poate sa livreze statul in momentul de fata (general valabil pentru toti), ci un contract adaptat nevoilor de sanatate ale fiecaruia (unul are dureri reumatice, altul are dureri de cap etc.)

Argumentul in favoarea acestor lucruri este urmatorul: serviciile de stomatologie in Romania sunt in momentul de fata cvasi-private. Romania a ajuns sa exporte servicii de stomatologie (putem sa le includem si pe cele de chirurgie estetica), in timp ce orice alte servicii medicale (oncologie sau cardiologie de exemplu) sunt importate de romani de la tarile din jur (Turcia, Austria).

E suficient sa vedem cum arata serviciile de stomatologie, cum functioneaza excelent piata acolo si sa preluam si sa extindem acest exemplu de succes la toate serviciile medicale.

Un alt argument este acela ca sistemul nu functioneaza fara o "coplata", adica fara a da o spaga absolut obligatorie doctorului si apoi asistentelor care au grija de tine (de la schimbarea unui simplu pansament pana la injectii si operatiuni mai complicate). Romania nu isi mai poate permite acest sistem aparent gratuit, in care se consuma foarte multe resurse bugetare, fara a fi oferite servicii la standarde internationale (ma refer la lumea civilizata). Un sistem care sa ofere tuturor si nimanui aceste servicii medicale aproape inexistente.

Trebuie sa incetam sa mai privim serviciile vitale din societatea noastra (sanatate, educatie, securitate) ca fiind emanatia exclusiva a statului, singurul care le poate pastori si livra.

Stiu, trebuie sa fim solidari cu cei amarati. De acord, dar aici solidaritatea trebuie atent directionata si atent gestionata, doar cazurile sociale reale (care acum sunt sistematic lasate in afara sistemului) trebuie avute in vedere. Altfel riscam sa aruncam cu resursele pe geam si sa ne fie frica sa ne ducem sa ne tratam intr-un spital public. Nu toti sunt incapabili sa produca un venit din care sa isi asume apoi responsabilitatea propriei sanatati. Efortul financiar nici nu ar fi prea mare fata de ceea ce platim drept contributie la sistemul public de sanatate.

Mai mult, dezvoltarea unui sistem privat autentic de sanatate va pune spitalele in concurenta si ofertele isi vor imbunatati radical calitatea si pretul (fata de ce avem in momentul de fata). Doar 1% din paturile de spital sunt gestionate de sistemul privat si 99% de sistemul public. E usor de imaginat care ar fi situatia daca statistica ar fi inversata.

Solidaritatea sociala (cazurile speciale) pot fi tratate de catre spitale de stat clar desemnate, insa nu trebuie sa refuzam nici initiativa privata in acest sens.

O sa vina si alt argument fara indoiala. Sistemul privat este orientat spre profit, nu pe pacient. Nimic mai fals. Profitul are legatura cu consumatorul in orice domeniu, inclusiv in cazul serviciilor de sanatate. Daca realizam un sistem concurential autentic, profitul se va baza pe cooperarea sociala cu pacientii. Spitalele goale, la fel ca si magazinele goale, nu fac profit. Ca sa umpli acele spitale, adica sa ajungi cautat de pacienti, trebuie sa ai un raport calitate-pret excelent. Doar asa faci profit.

Daca serviciile tale medicale sunt scumpe si proaste calitativ, dai faliment si iesi de pe piata. Orientarea spre profit intareste argumentul ca serviciul privat e mai bun decat serviciul public. Profitul facut de privatul aflat in competitie reala e mai putin nesimtit decat "profitul" facut de cei din spitalele publice care acum nu au nici un fel de concurenta.

Marirea salariilor medicilor sau legalizarea spagilor sunt doar o amagire amara pentru toti cei care au legatura cu sistemul, medici si pacienti deopotriva. E o pace sociala temporara care va exploda din nou curand. Sistemul public de sanatate este falimentar si doar privatizarea sa il poate salva.

Care ar fi solutia in acest caz? Una simpla. Un sistem de sanatate care sa copieze pe cel din sectorul serviciilor stomatologice:

1. O contributie la sistemul public de sanatate redusa la minim din venitul de baza al fiecaruia (poate fi chiar o suma fixa, forfetara, e mai bine asa decat un procent din venit) din care sa fie finantate acele servicii destinate cazurilor sociale foarte grave;

2. Libertatea indivizilor de a alege intre asigurarea publica de sanatate si asigurarea privata de sanatate;

3. Privatizarea tuturor spitalelor publice prin preluarea completa a lor de catre fundatii sau de catre autoritatile locale in parteneriat public-privat;

4. Spitalele vor concura intre ele in relatia cu casele de asigurari private/cea publica pentru servicii medicale furnizate asiguratilor pe baza de contracte clare (ca orice asigurare de viata) ;

5. Deducerea pentru o perioada din impozitul pe venit a asigurarii private de sanatate a copiilor sau persoanelor cu probleme grave de sanatate (handicap) ;

6. Reducerea semnificativa de impozite (pe salarii, pe proprietate, pe investitii) ca in cazul sectorului IT pentru afacerile din domeniul sanitar (spitale private), astfel incat sistemul sa se dezvolte intr-un ritm accelerat si sa poata sa asigure servicii medicale pentru toti la un nivel comparabil cu tarile dezvoltate. Sistemul privat de sanatate are nevoie de investitii masive care trebuie facilitate de catre stat o buna perioada de timp;

7. Facilitati fiscale pentru tot ce inseamna centre private de preventie, institute de cercetare private in domeniul medical, institute private de igiena etc. Intarirea supravegherii si controlului atat public, dar, mai ales, privat (asociatii ale pacientilor, asociatii ale asiguratilor) trebuie avute, de asemenea, in vedere.

Toti cei care refuza aceste reforme ne condamna pentru multi ani la boli pe care cu greu le vom trata. Trebuie sa intelegem ca socialismul este o ideologie falimentara, inclusiv in materie de servicii medicale, si ca intotdeauna esueaza cand este vorba de calitate si interes cu adevarat pentru platitorii de taxe.

Nu schimband oamenii din fruntea spitalelor, a directiilor judetene de sanatate sau a ministerelor vom rezolva problema (teoria omului nou). Schimband din temelii sistemul si reformandu-l cu adevarat. E greu sa explici cetatenilor acest lucru si costul politic pe termen scurt poate fi unul imens. Dar pe termen lung merita incercat. Altfel, problemele vor creste exponential cu fiecare an si intr-un final prin faliment vom ajunge la aceeasi solutie.

Cristian Paun este profesor universitar la Academia de Studii Economice din Bucuresti, in cadrul Facultatii de Relatii Economice Internationale.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#salarii medici, #privatizare sistem sanatate , #spitale
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
C
Cronos
rank 3
Daca spitatele private vor fi lafel de valoroase ca universitatile