Scandalul dezinfectantilor: Produsele Hexi Pharma au ajuns si peste granita (Video)

Vineri, 13 Mai 2016, ora 16:53
3970 citiri
Scandalul dezinfectantilor: Produsele Hexi Pharma au ajuns si peste granita (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Produsele Hexi Pharma au ajuns si in afara granitelor, cel putin in Bulgaria, se arata intr-o noua investigatie realizata de jurnalistii Mirela Neag, Razvan Lutac si Catalin Tolontan.

Desi guvernul bulgar a comunicat, joi, ca "pe teritoriul nostru nu s-au folosit dezinfectante romanesti Hexi Pharma", se pare ca nu acesta este adevarul, se arata pe blogul lui Catalin Tolontan.

Initial, jurnalistii au discutat cu Mariana Colcigeanu, director de vanzari si marketing la Synevo, laborator de analize, care a declarat ca la Synevo Romania s-au folosit produse Hexi Pharma, dar ca acestea nu au intrat in contact cu pacientii.

Scandalul dezinfectantilor: Ciolos a trimis la Parchet raportul despre Hexi Pharma. Ce a vorbit cu seful SRI

"Da, dar le-au folosit asistentele pentru mainile lor. Produsele nu au intrat in contact cu pacientii", a spus aceasta, precizand ca in prezent nu mai folosesc produsele Hexi Pharma.

Intrebata daca au livrat dezinfectanti de acest gen si catre laboratoarele Synevo din Bulgaria, Mariana Colcigeanu a raspuns ca se va interesa si o sa revina cu un telefon catre jurnalisti.

In aceste conditii, ziaristii au contactat direct un laborator Synevo din Bulgaria. Iata transcrierea convorbirii cu un reprezentant al laboratorului:

"- Buna ziua, ne puteti spune daca centrele Synevo din Bulgaria folosesc dezinfectanti adusi din Romania, Hexi Pharma?

- Da, da, inteleg la ce situatie va referiti.

- Deci folositi Hexi.

- Da, da. Va referiti la Thor, la...

- Da, exact! Thor e unul dintre produse.

- Da. Am primit un telefon din Romania si am renuntat la acesti dezinfectanti.

- De cand ii foloseati?

- Hmmm... 2015.

Pana cand?

- Pana azi. Azi a primit un coleg un telefon si am inceput sa renuntam dezinfectantii. Chiar acum ii strangem".

Informatia a fost confirmata, pana la urma, si de Mariana Colcigeanu, care a sustinut ca in Bulgaria a ajuns un singur lot in urma cu doi ani.

Scandalul dezinfectantilor: Spitale mari din Bucuresti, verificate de Corpul de Control al lui Ciolos

Ce alte clinici sau laboratoare din Romania au mai folosit produsele Hexi Pharma

Sanador a confirmat ca a folosit cateva produse Hexi Pharma, dar nu in salile de operatii.

Medlife a precizat ca "nu foloseste si nu a folosit niciodata dezinfectanti de la HexiPharma pentru blocul operator, sectii sau orice alte suprafete, instrumentar, aeromicroflora, etc.", dar nu a spus unde a folosit dezinfectantii.

Regina Maria a informat presa ca in ultimii doi ani sub 1% dintre produsele folosite erau de la Hexi Pharma si ca nu au fost utilizate in blocul operator.

Mai grav este insa ca la un spital de stat, Spitalul de Chirurgie Reparatorie si Arsi Bucuresti, s-a operat inclusiv vineri dimineata cu acelasi produse. "La noi se opereaza in continuare cu produsele Hexi Pharma", a sustinut un medic de la aceasta unitate.

Scandalul dezinfectantilor: SRI sustine ca a trimis 100 de informari in ultimii 5 ani

Premierul Dacian Ciolos a fost intrebat, vineri dupa-amiaza, daca stie ca la Spitalul Universitar din Capitala inca se folosesc produse Hexi Pharma, si a spus ca dispozitia autoritatilor e foarte clara si ca, "daca mai sunt unii care le folosesc, o fac pe raspunderea lor".

Amintim ca scandalul Hexi Pharma a izbucnit dupa ce Catalin Tolontan a dezvaluit in Gazeta Sporturilor ca dezinfectantii furnizati spitalelor au concentratii mai mici decat cele inscrise pe eticheta.

Scandalul dezinfectantilor diluati E oficial: Achimas Cadariu si-a dat demisia de la Ministerul Sanatatii

Patriciu Achimas Cadariu a demisionat, luni, de la conducerea Ministerului Sanatatii, iar interimatul este asigurat de Dacian Ciolos.

Scandalul dezinfectantilor: Lista spitalelor cu probleme - 9 sunt din Bucuresti

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#dezinfectanti Hexi Pharma Bulgaria, #scandal dezinfectanti Hexi Pharma, #dezinfectanti Hexi Pharma clinici , #spitale