Control la Institutul Oncologic Bucuresti - Reactia conducerii: Se fabuleaza in legatura cu dezinfectantii

Marti, 03 Mai 2016, ora 14:30
3954 citiri
Control la Institutul Oncologic Bucuresti - Reactia conducerii: Se fabuleaza in legatura cu dezinfectantii
Foto: Arhiva Ziare.com

Reprezentantii Institutului Oncologic Bucuresti (IOB) au venit cu lamuriri, marti, in legatura cu verificarile dispuse de Ministerul Sanatatii la contractele de achizitii incheiate intre institutie si firma Hexi Pharma, producatorul dezinfectantilor diluati care au ajuns in sute de spitale din tara.

Managerul Institutului Oncologic, Dan Straja, a declarat ca spera ca verificarile Corpului de Control, la solicitarea Ministerului Sanatatii, "vor evidentia realitatea si nu faptul ca se fabuleaza in legatura cu o serie de substante utilizate, care pentru noi nu si-au dovedit ineficacitatea".

Spitale dezinfectate doar de ochii lumii: Control si la Institutul Oncologic Bucuresti

Dan Straja a raspuns, in conferinta de presa organizata la Institut, si acuzatiilor dintr-o investigatie EurActiv publicata marti dimineata. Aceasta a dezvaluit ca o alta firma a patronului Hexi Pharma, si anume Medical Cleaning, ar fi pe cale sa obtina un contract de curatenie pe o perioada de trei ani, in valoare de sapte milioane de lei, cu Institutul Oncologic Bucuresti.

Jurnalistii EurActiv au subliniat ca prevederile din caietul de sarcini sunt favorabile firmei Medical Cleaning, care deocamdata a obtinut prin negociere, fara anunt de participare, un contract provizoriu pe doua luni. Ziaristii au notat ca verificarile Ministerului Sanatatii au fost dispuse in urma investigatiei lor.

Totusi, Dan Staja a aratat ca "departamentul de achizitii si-a efectuat corect si legal toate procedurile pentru achizitionarea serviciilor de curatenie". Acesta a explicat ca licitatia este in curs de finalizare, iar legea permite ca, in perioada desfasurarii intregii proceduri, o firma sa fie desemnata, dupa evaluari si negocieri, sa asigure curatenia in spital, care nu are personalul necesar pentru a face acest lucru.

"In timpul desfasurarii licitatiei, iti da voie legea sa faci o negociere pe perioada in care se finalizeaza licitatia mare", a aratat managerul. Dan Straja a mentionat ca "salile de operatii si administrativul nu fac parte din obiectul de activitate al firmei de curatenie".

La randul sau, seful departamentului de achizitii, Eugen Baltaretu, a declarat ca contractul provizoriu a fost atribuit Medical Cleaning "in urma evaluarii si negocierii pretului final pe metru patrat, de 4,5 lei, pretul cel mai mic".

Baltaretu a lamurit ca Medical Cleaning va fi responsabila de curatenie doar in perioada neacoperita de doua luni, pana la finalizarea licitatiei, care se afla in faza de evaluare si inca nu a fost desemnat niciun posibil castigator, dupa cum a relatat presa.

Baltaretu a explicat ca institutul foloseste produse de la trei firme de curatenie, atat de la Hexi Pharma, cat si de la o firma din strainatate - pentru curatenia finala, iar de la a treia firma pentru lenjerii.

Produsele Hexi Pharma sunt utilizate pentru suprafetele mari, cum ar fi saloane, coridoare, sali de mese si compartimente unde sunt ingrijiti pacientii, a spus acesta.

"Epidemiologul nostru ia periodic probe de peste tot si nu au fost probleme niciodata", a completat Dan Straja, adaugand ca inspectorii de la Ministerul Sanatatii sunt asteptati de miercuri.

Scandalul dezinfectantilor din spitale: Patronul Hexi Pharma sugereaza ca s-ar dori scoaterea firmei de pe piata

Scandalul dezinfectantilor: Hexi Pharma, contrazisa de o noua analiza. Reactia firmei (Video)

Spitalele, dezinfectate doar de ochii lumii - Hexi Pharma si-a oprit productia

Control de la Ministerul Sanatatii

Lamuririle vin dupa ce Ministerul Santatii a dispus, marti, verificari la Institutul Oncologic Bucuresti (IOB) cu privire la contractele de achizitii incheiate intre acesta si firma Hexi Pharma, producatorul dezinfectantilor diluati folositi in spitale, dar si cu alte societati.

"Ministrul Sanatatii a dispus Corpului de Control, astazi, 3 mai 2016, efectuarea unei anchete in ceea ce priveste contractele de achizitii incheiate de Institutul Oncologic Bucuresti cu firma producatoare a dezinfectantilor in cauza, dar si cu alti agenti economici, care pot avea legatura cu ancheta in cazul biocidelor", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.

Scandalul a izbucnit dupa ce jurnalistul Catalin Tolontan a publicat pe site-ul sau o ancheta din care reiesea ca dezinfectantii furnizati de Hexi Pharma spitalelor au concentratii mai mici decat cele inscrise pe eticheta. Analize ulterioare au aratat ca este vorba de o concentratie de 10 ori mai mica.

In acest context, ministrul Sanatatii Patriciu Achimas-Cadariu a anuntat saptamna trecuta ca a fost dispus controale la mai multe spitale din tara, iar Hexi Pharma a demarat o ancheta interna, in timp ce Parchetul General s-au autosesizat in acest caz.

Ministerul Sanatatii face controale dupa ancheta de presa referitoare la dezinfectantul din spitale

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Institut Oncologic licitatie curatenie, #Institut Oncologic control Ministerul Sanatatii , #spitale