Cum scapam de spaga din sanatate?

Autor: Codru Vrabie - activist, trainer, consultant
Joi, 20 August 2015, ora 06:00
6482 citiri

In urma cu 3 ani, cand lansam piata de spaga, faceam o proiectie si o propunere; ambele erau mai degraba speculative.

Ma voi intoarce si la propunere, dar incep cu proiectia: Spuneam ca, daca pretul raportat al spagilor platite nu se va corela cu nivelul de satisfactie pentru serviciile primite de la cei spaguiti, ne putem astepta la o reactie sociala. Ne aflam intr-un astfel de moment, in chestiunea legata de sistemul de sanatate, numai ca reactia m-a surprins, pentru ca eu ma asteptam sa vina de la pacienti, nu de la medici.

Cifrele ne spun, sec, ca aproximativ 45% dintre raportari se refera la domeniul sanatatii (celelalte se distribuie, inegal, pe inca 16 domenii) ; ca pretul mediu al spagii in sanatate a scazut dramatic, de la 244 de euro in 2013, la numai 61 de euro azi; respectiv ca gradul de satisfactie cu serviciile primite a ramas constant, la valoarea medie.

Sursa: piatadespaga.ro

Sursa: piatadespaga.ro

Nu stim sigur care sunt motivele pentru care a scazut pretul mediu al spagii din sanatate. S-ar putea specula ca pacientii au saracit si nu-si pot permite sa plateasca mai mult, dar statisticile guvernamentale nu sustin aceasta ipoteza. E la fel de posibil ca medicii si pacientii sa se abtina, deopotriva, temandu-se de interventia DNA, care pare sa-si fi sporit eficienta in ultimul an.

Sau, cine stie?, poate ca deja au plecat din sistem medicii care meritau o "recunostinta" mai grasa. Indiferent de cauze, ramane efectul, iar una dintre implicatii este ca personalul din sanatate a inceput sa resimta scaderea veniturilor, exact intr-un moment in care Guvernul comunica, pe toate canalele, "succesul" repurtat cu privire la cresterea salariilor pentru mai toate celelalte categorii de personal.

Pe langa aceste contraste, care reflecta niste deficiente structurale ale sistemului, decizia Inaltei Curti nu aduce nimic nou, dar joaca rol de catalizator. Iar Guvernul reactioneaza prost la presiunea exercitata prin grupul medicilor pregatiti sa faca greva: Ordonanta de urgenta privind cresterea salariilor cu 25% nu va corecta defectele de structura ale sistemului de sanatate, insa va angrena in conflict si alte categorii de personal bugetar, care asteapta noua lege a salarizarii unitare.

De fapt, salarizarea medicilor nu e o urgenta decat din punct de vedere politic, pentru ca, din perspectiva politicilor publice in sistemul de sanatate, urgenta nu se justifica! E nevoie de o reforma profunda, pe care o asteptam de vreo 10 ani si nu mai vine...

Criza este sporita, insa, de o schimbare de paradigma, pentru care politicienii nu erau pregatiti: Am observat (si, initial, mi s-a parut ridicol) contrastul subliniat de un lider sindical care sustine ca medicina este o profesie liberala! Ii dau perfecta dreptate, pe fond, insa exact aici se gaseste una dintre cauzele profunde ale conflictului privind salarizarea.

Asa cum exista avocati (liberi, in cabinetele lor private) si consilieri juridici (avocati "legati" de o companie sau institutie), exista si medici care sunt liberi ori "legati" in spitale. Pana in '89, statul comunist nu permitea practicarea libera a medicinei. Din anii '90, insa, nici statul n-a stiut cum (sau n-a vrut) sa incurajeze libera practica, nici prea multi medici nu si-au luat inima-n dinti, asa ca am ajuns in acest punct de inflexiune: Medicii "legati" in sistemul public de sanatate si-ar dori si libertatea profesiei, si siguranta salariului, iar statul nu are la indemana solutii viabile!

Pur si simplu, nu se poate si-n caruta si-n teleguta... Propunerea mea de acum 3 ani, facuta mai mult in gluma, era sa-i dam fiecarui roman un chitantier, la inceput de an; de cate ori ar fi primit o spaga, taia chitanta; veniturile din spagi ar fi urmat sa fie declarate si impozitate, in timp ce cheltuielile cu spagi ar fi trebuit sa se deduca din impozit (da, sa se deduca, pentru ca este vorba despre servicii pe care statul ar fi trebuit sa le asigure din taxe si impozite, deci n-ar fi corect sa platesti de 2 ori pentru acelasi lucru). Treptat, un astfel de mecanism, competitiv, al economiei de piata, ar fi putut conduce la o evaluare corecta a preturilor reale pentru toate serviciile publice, nu numai pentru sistemul de sanatate, cum propune premierul...

Dar zau ca o astfel de propunere pare de-a dreptul fantezista cata vreme Fiscul nu functioneaza eficient, cata vreme politicile noastre bugetare nu tin cont de adevaratele nevoi din societate si cata vreme orice forma de "recunostinta" este incriminata penal, cel putin ca foloase necuvenite (fostii procurori care ocupa functiile de ministru al Justitiei si de prim-ministru ar fi trebuit sa stie macar acest ultim aspect).

Asadar, pentru a corecta deficientele structurale din sistemul de sanatate si pentru a scapa si de povara spagii, solutia guvernamentala, legala, de politici publice, trebuie cautata in alta parte si pusa in legatura cu schimbarea de paradigma identificata mai sus.

Pentru a ajunge la solutie, trebuie sa mai aflam urmatoarele detalii, pe pasi:

1. care sunt cele mai frecvente tratamente administrate in sistemul de sanatate si care este numarul minim de personal necesar pentru acoperirea acestora?

2. ce astfel de tratamente acopera "pachetul de baza" al asigurarilor publice de sanatate si in ce proportie se poate finanta cu actualele venituri?

3. care este numarul minim de personal medical necesar pentru a asigura tratamentele din "pachetul de baza" in sistemul public de sanatate?

4. care ar fi salariul minim care sa faca atractive posturile din sistemul public de sanatate, astfel incat serviciile si tratamentele din "pachetul de baza" sa nu mai necesite "recunostinte"?

Apoi, pentru toate celelalte servicii si tratamente, care exced "pachetul de baza" si corespund medicinei practicate liber, ca profesie liberala:

5. care este mecanismul financiar/bugetar/fiscal care sa incurajeze infiintarea de clinici private si/sau privatizarea spitalelor publice care se dovedesc ineficiente acum?

Codru Vrabie este activist, trainer si consultant in domeniul bunei guvernari, cu preocupari privind reformele anticoruptie in justitie si administratie. Din 1998, Codru a reprezentat mai multe organizatii ale societatii civile, la nivel local, national si international. Licentiat in stiinte politice si drept, masterat in afaceri europene si administratie publica, Codru lucreaza din februarie 2014 cu Asociatia Funky Citizens, alaturi de care promoveaza democratia participativa, responsabila si transparenta.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#spaga medici, #salarii sanatate, #spaga sanatate , #spitale