Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Cum vrea Ministerul Sanatatii sa ne apere de infectiile ucigase din spitale

Marti, 26 Aprilie 2016, ora 19:51
1916 citiri
Cum vrea Ministerul Sanatatii sa ne apere de infectiile ucigase din spitale
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Sanatatii a lansat, marti, Planul Strategic de Prevenire si Combatere a Infectiilor Nosocomiale 2016 - 2018, care include si masuri in privinta preventiei infectiilor, reducerea incidentei, dar si monitorizarea si cresterea capacitatii de diagnostic a infectiilor nosocomiale.

Spitalele, dezinfectate doar de ochii lumii - Parchetul General se autosesizeaza

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a prezentat planul spunand ca infectiile nosocomiale nu sunt raportate in Romania, tara noastra avand sub 1% astfel de cazuri pe hartie, in conditiile in care celelalte state europene arata o situatie mult mai realista de aproximativ 5% incidenta.

Drept pentru care, daca planul acesta va avea succes, vom vedea o crestere a raportarii numarului de infectii nosocomiale pentru ca se urmareste o raportare exacta.

"Sa va asteptati ca si succes al acestui program ca in perioada urmatoare numarul acestor infectii in Romania sa creasca substantial. Noi ne aflam in situatia in care aceste infectii sunt sub-diagnosticate sau nu se raporteaza din cauza unor chestiuni de natura administrativa si nu profesionala. Marea majoritate a acestor infectii nu sunt infectii de o gravitate extrema cum au fost de exemplu unele din cele care au fost mentionate la pacienti din Colectiv.

Sunt infectii de plaga, infectii urinare care se trateaza si care in general au o solutie terapeutica rapida. Nu vrem sa avem mai multe infectii nosocomiale, vrem sa avem infectiile nosocomiale pe cere sa le putem diagnostica, sa le putem identifica, sa le raportam si sa luam masuri incat infectiile foarte grave sa nu apara la pacientii din spitalele din Romania", a spus Rafila.

El a adaugat ca planul strategic a fost conceput pentru o perioada de la 24-30 luni si vizeaza cresterea calitatii si capacitatii de diagnostic microbiologic, de prevenire si control al acestor infectii, dar si realizarea unui sistem eficient de raportare a infectiilor nosocomiale care sa elimine barierele "birocratice".

De asemenea, prin acest plan, autoritatile din Sanatate mai propun imbunatatirea activitatii de supraveghere si limitare a rezistentei bacteriene in mediul spitalicesc si reducerea consumului excesiv si nejustificat de antibiotice.

Ancheta Rise Project: Milioane de euro pentru igienizarea spitalelor in care mor pacienti infectati

"Am propus trei pachete in acest sens: un pachet legislativ care poate sa se deruleze inca din cursul acestui an. 2016-2017, un pachet organizatoric de instruirea a personalului care este unul mai laborios si presupune sa pregatim personalul, inainte de a realiza cel de-al treilea pachet, pachetul investitional", a afirmat Rafila. Implementarea planului va costa in jur de 30 milioane de lei pe o perioada de doi ani.

De asemenea, pana la finalul lunii decembrie vor fi instruiti minimum 300 de epidemiologi, medici de laborator sau microbiologi, medici de boli infectioase si din alte specialitati care prescriu antibiotice dar si asistentii medicali si directori de ingrijiri.

In prezent avem doar 113 epidemiologi la nivel national, potrivit datelor prezentate la aceeasi conferinta de ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, date care provin din chestionarele de evaluare de la spitalele de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#ancheta spitale infectii, #combatere infectii nosocomiale , #spitale