Dintre europeni, noi suntem singurii africani (Opinii)

Marti, 10 Mai 2011, ora 16:12
4107 citiri
Dintre europeni, noi suntem singurii africani (Opinii)

Ultimul loc in ceea ce priveste indicatorul "speranta la viata" al UE este ocupat - ati ghicit! - de Romania. Dintr-un total de 222 state, ocupam locul al 118-lea pe mapamond, conform datelor OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica).

Adica, suntem intr-a doua jumatate, respectiv impreuna cu Zimbabwe, Sierra Leone, Mozambic, Somalia, Rwanda si multi altii, in timp ce prima jumatatea e ocupata de vecinii nostri: Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Serbia, Polonia, Turcia si altii, destui.

Si, totusi, speranta de viata a romanilor a crescut in ultimii 60 de ani cu 13 unitati, ceea ce e bine, daca tinem seama ca o crestere e mai buna decat o scadere.

Dar optimismul se evapora brusc, daca observam ca speranta de viata e in crestere pe tot globul, iar cresterea noastra este atat de mica, incat traim cu mai putin de 6 ani decat media europeana si ramanem sa ne comparam tot cu Sierra Leone, Mozambicul, Somalia si Rwanda.

Nu stiu daca e o coincidenta sau nu, dar, intamplator, tocmai noi suntem si tara europeana care aloca cele mai mici fonduri pentru sanatate. Respectiv, in timp ce media europeana alocata sanatatii este 8,6% din BIP, la noi este abia 3,6%, dupa ce toate partidele promisesera in campanie cel putin 6%, iar presedinele Basescu fusese primul sustinator al acestei nobile idei.

N-as vrea sa fiu profet mincinos, dar flerul imi spune ca, la anul, in campania care urmeaza, unii vor promite 7%, altii, mai europeni, 8%, cei cu vederi americane 9%, iar candidatul Dan Diaconescu cel putin 10%, ca nu da de la el.

Cel mai ieftin tratament este cu ibricul

Dupa alegeri, indiferent de Guvern, de Parlament, si de DD, bugetul se va aproba tot cu un picior in vacanta si altul in plen, respectiv vreo 3-4 procente pentru Sanatate, ca de obicei.

Justificarea ar putea fi ori criza, daca se confirma ca a trecut recesiunea, ori recesiunea, daca, in ordine cronologica, este totusi prioritara criza, ori inundatia, seceta, lacustele, gripa aviara, guturaiul bovin, migrena porcina sau tusea magareasca, o veche afectiune care n-a mai facut demult ravagii pe la noi.

Numai cutremurul sa nu vina, Doamne fereste, ca, in ceea ce priveste restul, ne descurcam, ne vaccinam, ne spalam pe maini si fierbem apa inainte sa o bem, aceasta fiind o masura profilactica ieftina, care nu necesita decat ibric.

Ca urmare, tot noi vom fi si in viitor europenii care platesc cel mai scump medicamentele compensate si poate singurul caz pe plan mondial, unde chiar si medicamentele gratuite se livreaza platind o mica diferenta, in functie de medicamentul la care, conform legii, ai dreptul gratis.

Spitalele s-au inchis. Azilurile nu s-au deschis

Trebuie sa recunosc ca desfiintarea spitalelor este o treaba foarte bine organizata. S-au publicat pe Internet listele cu spitalele desfiintate, asa ca orice bolnav cu scaun la cap nu urca pe targa pana nu acceseaza pe Google.

In schimb, cum e organizata infiintarea azilurilor ramane un mister, intrucat lista lor nu s-a dat pe Internet, iar, cine cauta pe Google gaseste numai aziluri particulare, la preturi cuprinse intre 1.600 si 2.800 lei pe luna.

Se naste o intrebare retorica: se vor desfiinta azilurile scumpe, concurate de cele gratuite, sau cele gratuite nu se vor mai infiinta, ca sa nu le faca celorlalte o concurenta neloiala?

Un viitor conflict de interese mi se pare inevitabil. Prevad un flagant, care se poate organiza in 2012, se poate cerceta pana in 2014, nu-i exclus sa se judece in 2016, se se rejudece in 2018, si abia in 2026 condamnatul sa fie adus cu avionul bussines-class din Indonezia, pentru ispasirea pedepsei exemplare.

Solutia cu stabilimentele n-are concurenta

S-ar putea ca 2026 sa fie chiar anul fatidic cand ne putem ciocni cu un meteorit, care va deplasa axa Pamantului, va muta polul magnetic si va inclina Ecuatorul distragand atentia de la deturnarea fondurilor cu care nu s-au mai facut noile aziluri de batrani, ca sa le salveze pe cele vechi.

Intre timp, din lipsa de fonduri, se poate observa ca medicii au plecat, asistentele si-au facut bagajul, femeile de serviciu tocmai culeg capsuni in Portugalia, iar noi ne tratam ambulatoriu, cu plante medicinale compensate si prisnite gratuite, primite contra cost.

In eventualitatea cand, pana la acea data, vechile spitale scapa inca nedemolate, pentru a se valorifica terenul, s-ar putea usor transforma in stabilimente de lux, daca va veni la putere domnul Prigoana si se va vota legea prostitutiei.

Abia atunci vom observa ca, asa cum stam cu speranta la viata, nu ne trebuie nici spitale, nici aziluri. Ne trebuie numai cimitire, cat mai multe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Medicina din România ar fi la nivelul SUA. Vicepreședintele Academiei : "N-am văzut nicio diferenţă, nici în diagnostic, nici în tratament"
Medicina din România ar fi la nivelul SUA. Vicepreședintele Academiei : "N-am văzut nicio diferenţă, nici în diagnostic, nici în tratament"
Vicepreşedintele Academiei Române, Nicolae-Victor Zamfir, a declarat vineri, 19 aprilie, la Târgu Mureş, că în privinţa tehnologiei care se utilizează în medicină nu a văzut nicio...
Tumoră de aproape 12 kilograme, extirpată de medicii din Târgu Jiu de la o femeie de 74 de ani
Tumoră de aproape 12 kilograme, extirpată de medicii din Târgu Jiu de la o femeie de 74 de ani
O tumoră de 11,5 kilograme a fost extirpată, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu, de la o femeie de 74 de ani, intervenţia chirurgicală durând aproximativ două ore, a...
#speranta viata romani, #Romania speranta viata, #spitale Romania, #sanatate Romania , #spitale
Comentarii
Poza D ILIU
D ILIU
rank 4
Sa traiasca Chioru', sa traiasca BOC!
Poza Dante Alighieri
Dante Alighieri
rank 5
Boc nu,el chiar nu !