Ziare.com

Doctorul Irinel Popescu la TV Ziare.com: Este nevoie de acordul familiei pentru donarea de organe

Vineri, 30 Aprilie 2010, ora 23:14

   

Doctorul Irinel Popescu la TV Ziare.com: Este nevoie de acordul familiei pentru donarea de organe
Prelevarea de organe nu se poate efectua fara consimtamantul familiei, chiar daca donatorul are asupra sa in momentul accidentului o procura notariala prin care este de acord sa doneze organele, a precizat doctorul Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Prezent la TV Ziare.com, dr. Irinel Popescu a mai precizat ca in Romania rata de consimtamant a familiei este de 65%.

"Pentru a deveni donator in urma unui accident, ar trebui sa aveti asupra dumneavoastra o hartie, eventual legalizata notarial. In conditiile legislative actuale, chiar daca aveti acest act, familia oricum va fi abordata si va trebui sa-si dea consimtamantul", a precizat dr. Irinel Popescu.

Chiar si asa, potrivit lui Irinel Popescu, legislatiei din Romania nu ii lipseste nimic in privinta donarii, dar se simte nevoia unei mai "bune cooperari cu serviciile de terapie intensiva in care exista potentialii donatori".

Numarul scazut al acestora face realizabile doar 200 de transplanturi renale anual, in conditiile in care persoanele care fac dializa sunt aproximativ 7.000. In ceea ce-i priveste pe bolnavii cirotici, pe lista de asteptare sunt circa 300, dintre care doar 32 au putut fi beneficiarii unui transplant in 2009 si 18 in acest an.

Potrivit directorului Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic, un numar insemnat de potentiali donatori se pierde din cauza starii precare de sanatate a celor care isi dau consimtamantul pentru prelevarea de organe.

"Organul care urmeaza sa fie prelevat trebuie sa fie in primul rand sanatos, iar donatorul sa nu aiba infectii virale sau bacteriene. Am pierdut un numar foarte mare de donatori pentru ca aveau, fara sa stie, infectii", a completat Irinel Popescu.

In Romania, rata de supravietuire imediata in urma unui transplant se situeaza in jurul procentului de 90-95%, iar pe termen lung se cifreaza la 70%.

Desi transplanturi se pot realiza in foarte putine locuri in tara, la Fundeni, la Cluj-Napoca si la Targu Mures, unde echipele de medici sunt foarte bine pregatite.

In privinta prioritizarii pe listele de asteptare pentru un transplant, Irinel Popescu spune ca exista o anumita ordine, insa in cazul transplantului de ficat prioritate au cazurile cele mai grave, care in lipsa unui transplant au sanse minime de supravietuire. Popescu a precizat ca nicaieri in lume nu exista o lista de asteptare, la care asteptarea sa fie de cateva saptamani. In medie sunt de un an, uneori si mai mult.

Ministerul Sanatatii deconteaza in jur de 50.000 de euro la transplantul hepatic si 20.000 euro la cel renal.

"Transplantul de celule este unul dintre cele de la care se asteapta foarte mult in viitor. Si noi incercam sa tinem pasul cu cercetarile de la nivel international. Sunt sperante legate de celulele stem. In viitor transplantul celular va fi una dintre solutiile terapeutice", a mai spus medicul.

Medicul a comentat si cazul de la spitalul CFR 2, unde mai multe paciente au fost intrat in coma dupa ce au contractat o infectie, mentionand ca nu este singurul spital in care se intampla acest lucru.

"Doua lucruri trag in jos sistemul medical din Romania: mentalitatile si lipsa de finantare", spune medicul.

In privinta medicilor care parasesc tara, Irinel Popescu este de parere ca acestia trebuie sa fie motivati moral, nu neaparat financiar.

"Cred ca ar trebui sa fie motivati moral. Eu am un exemplu de tanar din elita medicinii care, in momentul in care i-am prezentat laboratoarele de la Fundeni, mi-a spus ca este pentru prima data cand se gandeste sa nu paraseasca tara. Daca raman sau pleaca nu tine de salariu sau de bani, ci de o motivatie intrinseca", a adaugat profesorul Irinel Popescu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2181 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

dr (v)Irinel Popescu a luat spaga cu ambele miini de la pacienti...Cum sa plece din tara cind venitul lui la negru e de mii de euro pe luna? cind ii moare cite un pacient la operatie, nici macar nu returneaza spaga familiei...putoare de om...

Cel mai bun chirurg la Fundeni a fost Dr fagarasanu, un om de onoare, cu mila pt cei saraci, care n-a luat spaga, si a salvat mii de vieti...Un adevarat profesionist. Fagarasanu trebuia pus ministru al sanatatii sau director de spital, dar la noi numai mediocrii si infractorii conduc spitalele, ministerul sanatatii si fac averi peste noapte din sudoarea poporului roman amarit.

din pacate dr. Fagarasanu s-a pensionat...

dr. Fagarasanu a facut sute de operatii de inima si a salvat multe vieti fara spaga...Cinste lui si jos palaria cu multumiri.

Construim o lege pe care o consideram normala si temeinica pentru acum dar si pentru viitor !

Se vorbeste adesea de adevarate banci de organe, de vanzari estrem de dunioase de organe, de donatii si trafic de organe si chiar crime absurde pentru prelevarea de organe ... subiectul este cronic dar noi presupunem inca vrem sa construim o lume pozitiva !

Io ias dona organul Cameliei

Iar trebui acordul famigliei?

dr mengele

eu sa dau gratis sange si organe ca sa faca chirurgii averi . voi dona cand vor renunta medici la spagi

 

Doctorism in Romania

Auzi de ce voi asa zisi Doctori Ratati de soarta
nu va duceti sa faceti la fel in vestul Europei.
Nu ma refer la organe.
Ma refer la profesionismul vostru...
Niste adunaturi de gunoaie...
Personal nu as dori sa fiu pe masa de operatie a absolut niciunul de acole...generalizare?

Nu...Eu vreau sa stau unde sunt si in viata...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor