Dupa #Colectiv, acum e criza de donatori: De ce grupe de sange e nevoie

Marti, 29 Decembrie 2015, ora 15:36
2194 citiri
Dupa #Colectiv, acum e criza de donatori: De ce grupe de sange e nevoie
Foto: Facebook/Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti

Numarul donatorilor de sange a fost mai scazut acum, in perioada sarbatorilor de iarna, fata de anii trecuti, a declarat, marti, medicul Doina Gosa, director al Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

"Toata saptamana inainte de Craciun au fost putini donatori. Ne-am descurcat in zilele Craciunului, ne descurcam si in zilele de Revelion, pentru ca mai avem ceva stoc. Au fost multi donatori in perioada aceea cu tragedia de la Colectiv si ne-am mai pastrat stoc, plus ca am mai luat din tara de la anumite centre. Nu avem probleme acum cu sangele.

Estimez ca si in tara a scazut numarul de donatori in aceasta perioada. Intotdeauna este numarul scazut de donatori in preajma sarbatorilor, pentru ca oamenii pleaca in vacanta sau se gandesc la sarbatoare si nu vin sa doneze. Parca anul acesta, in aceasta perioada, a scazut numarul de donatori mai mult decat anii trecuti. Este nevoie de B negativ. Problema este cu grupele rare cu RH negativ", a explicat medicul.

Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti a deschis pe 17 decembrie, in premiera, programarile online pentru cei care vor sa doneze sange, serviciul fiind disponibil prin completarea formularului aici.

Premiera dupa #Colectiv: Vrei sa donezi sange? Acum te poti programa online

Cine poate dona

Pentru a deveni donator de sange trebuie indeplinite urmatoarele conditii: varsta 18 - 60 de ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60 - 100 batai/minut, tensiune arteriala sistolica intre 100 si 180 mmHg, sa nu fi suferit in ultimele sase luni interventii chirurgicale, femeile sa nu fie insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala, sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii, sa nu fi fost sub tratament pentru hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, hepatice sau endocrine.

De asemenea, nu pot dona persoanele care au avut sau au una dintre urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte (-) sase dioptrii, cancer.

Cei care doneaza trebuie sa fie odihniti si bine hidratati, sa nu fumeze o ora si sa nu consume alcool, grasimi, dulciuri concentrate, sa nu fi luat medicamente (aspirina, anticoagulante, antidiabetice, etc), sa aiba o stare buna de sanatate fizica si mentala, stare de igiena personala corespunzatoare.

Acestia trebuie sa prezinte un act de identitate in original.

Donarea de sange consta in recoltarea unei cantitati de 450 ml in timp de 8 - 10 minute. Poate fi donator de sange orice cetatean roman cu domiciliul in Romania sau orice cetatean al Uniunii Europene care are resedinta in tara, care se supune regulilor prelevarii de sange.

Donatorii beneficiaza, dupa fiecare donare, gratuit, de analize de sange: hemoleucograma, glicemie, analize hepatice si pentru infectia cu HIV. De asemenea, la solicitarea donatorilor, acestia pot beneficia gratuit, o data pe an, de un set complet de analize.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#criza donatori sange, #donat sange sarbatori , #spitale