Firma Al Carina, vizata de perchezitii in cazul dezinfectantilor neconformi, respinge acuzatiile ministrului Sanatatii

Miercuri, 20 Martie 2019, ora 16:08
2845 citiri
Firma Al Carina, vizata de perchezitii in cazul dezinfectantilor neconformi, respinge acuzatiile ministrului Sanatatii
Foto: Arhiva Ziare.com

Societatea Al Carina, care marti a fost vizata de perchezitii intr-un nou dosar in care se suspecteaza furnizarea de dezinfectanti care nu indeplineau standardele de performanta in distrugerea bacteriilor, sustine ca produsele sunt importate din Germania si nu are niciun fel de interventie asupra acestora.

"Societatea Al Carina S.R.L. este o societate care NU FABRICA si NICI NU INTERVINE in procesul de livrare si comercializare a produselor biocide comercializate de societate, aceste produse fiind fabricate, ambalate si sigilate de producatorul din Germania, societatea noastra neavand nici o interventie la produsele importate din Germania.

Aceste produse importate din Germania sunt testate la laboratoare din Germania, Austria si Cehia, conform avizelor de acreditare si standardizare in domeniul produselor biocide ale Uniunii Europene, laboratoarele in cauza fiind acreditate sa emita analize si opinii valabil obligatorii pe intregul teritoriul Uniunii Europene.

In acest sens, orice asemanare sau inducere a ideii ca situatia societatii noastre este asemanatoare situatiei generate de societatea Hexi Pharma este o asemnare eronata si indusa cu rea credinta, societatea noastra neavand nici un aport in fabricarea, sigilarea si/sau diluarea produselor comercializate ori interventia minimala asupra acestora", se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Al Carina aduce precizari si privind afirmatiile facute de ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, pe marginea acestui subiect.

"Cu referire la cele sustinute de ministrul Sanatatii in declaratiile date in data de 19.03.2019, conform carora, la nivel national Directiile de Sanatate Publica, in cadrul controlului tematic din anul 2018, in urma verificarilor unui numar de 15 produse biocide, au constatat 'neconformitati cu privire la eficacitatea fungicida' a 3 dintre produsele biocide vizate, motiv pentru care acestea au decis retragerea de pe piata a acestora, facem urmatoarele precizari:

Din aceste 3 produse, un singur produs a fost identificat ca fiind comercializat de societatea noastra, acest produs fiind decis a fi retras de pe piata de catre Directia de Sanatate Publica Prahova la data de 21.01.2019 pana la clarificarea situatiei produsului, in conditiile in care au fost identificate in tara un numar de 4 loturi pentru care s-a pretins ca nu au trecut testele efectuate de laboratoare din Romania", mai arata sursa citata.

De asemenea, firma precizeaza ca laboratoarele din Romania nu sunt acreditate conform standardelor UE sa emita opinii si pareri cu privire la neconfomitatea produselor biocide.

In plus, "la data de 23.01.2019 s-au prelevat de la sediul societatii noastre produse din loturile supuse controlului, in prezenta inspectorilor sanitari din cadrul Directiei de Sanatate Publica Prahova, purtand sigiliul DSP PH, acestea fiind trimise, pe cheltuiala societatii noastre, in vederea retestarii produsului, la laboratoare acreditate din Uniunea Europeana.

Rezultatul analizelor efectuate la acest laborator din Germania acreditat conform standarelor UE a fost pozitiv, in sensul ca produsul biocid vizat este conform pentru activitatea fungicida".

Al Carina noteaza ca reanalizarea s-a efectuat la acelasi laborator acreditat conform standarelor UE din Germania, "la care DSP Prahova si DSP Hunedoara au trimis spre verificare produsele comercializate de subsemnatii la nivelul anului 2016 - 2017, in plic scandal HEXI PHARMA".

"Singura explicatie pe care o putem avea cu privire la afirmatiile eronate aduse in spatiul public de Ministerul Sanatatii conform carora buletinele de analiza prezentate de subsemnatii apartin unor laboratoare neacreditate este aceea ca ministrul Sanatatii a fost dezinformat in conditiile in care subsemnatii am depus la Comisia Nationala pentru Produse Biocide - CNPB - toate buletinele de analiza si reanaliza, inclusiv acreditarea la standarde europene a laboratorului din Germania, in conditiile in care STATUL ROMAN NU ARE LABORATOARE ACREDITATE conform standardelor UE sa emita avize si opinii cu privire la conformitatea produselor biocide", mai argumenteaza Al Carina.

Societatea mai spune ca sunt eronate afirmatiile lui Pintea potrivit carora administratorii firmelor vizate nu au putut fi contactati de catre reprezentantii Ministerului Sanatatii, "intrucat inspectorii DSP PH au efectuat la nivelul societatii noastre pe durata lunii ianuarie 2019, un numar de 3 - trei - controale, in urma caruia s-au intocmit procese verbale de constatare precum si de ridicare a probelor in vederea retestarii, din depozitul societatii, depunere de sigilii".

"Oare cum se puteau intocmi aceste documente, care specifica in mod clar ca efectuarea controlului s-a realizat la sediul societatii, in prezenta administratorului societatii, daca acesta nu a putut fi contactat?

In final dorim sa precizam ca societatea noastra va sta la dispozitia autoritatilor legale din Romania in clarificarea acestor aspecte INSA solicitam responabilitate din partea autoritatilor precum si a societatilor care activeaza in spatial mass media, in vederea prezentarii unor fapte reale si nicidecum afirmatii denigratoare si false la adresa societatii noastre cu privire la aceste produse fals precizate ca neconforme de catre Ministrul Sanatatii in baza unor analize efectuate de Centrul Regional de Sanatate Publica IASI, care nu este abilitat conform standarelor UE sa emita pareri si opinii cu privire la acreditarea RENAR, acest organism national de certificare neavand prin statut abilitatea de a se exprima cu privire la conformitatea produselor raportat la standardele UE", conchide comunicatul.

Vezi si Firma care livra dezinfectanti spitalelor ameninta cu judecata: Doamna ministru are alte interese

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
#scandal dezifnectanti Al Carina , #spitale