Joaca politicienilor cu sanatatea unei natiuni

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 08:14
2629 citiri

Suntem si noi pe primul loc la ceva. La exportul de medici. Nu cred ca exista tara din Europa care sa trimita atatia medici peste hotare si sa foloseasca atat de putini pentru nevoile proprii. Facultatile de specialitate lucreaza pentru spitalele din strainatate, iar cele de aici se zbat la marginea falimentului.

Incapacitatea statului de a oferi servicii de sanatate propriilor cetateni are mai multe cauze, coruptia fiind cea principala. Si aici nu e vorba de banii care pleaca de la pacienti spre personalul medical, ci de la dezastrul creat in sistem de aceasta practica.

In timp, pentru multi medici si multe asistente, acesti bani au devenit mai importanti decat salariul. Acest fenomen a facut ca spitalul sa devina un cerc inchis, la dispozitia unor medici cunoscuti, cel mai des sefi de sectii, care s-au transformat in mici dumnezei si folosesc sistemul in interes propriu. Din acest motiv tinerii medici nu opereaza, rezidentii umbla chiauni prin spital si nu au voie sa intre in contact cu pacientii, seful ii consulta pe toti si extrage tot ce se poate extrage de la bolnavi. Astfel, un spital e condus de cativa specialisti care nu au nici energie si, uneori, nici priceperea sa se ocupe de toti pacientii, dar o fac pentru ca banii bolnavilor sunt sursa principala de supravietuire (imbogatire).

O astfel de structura blocheaza orice specializare pentru ca seful se pricepe la toate. Daca ar accepta specializarile, ar trebui sa distribuie bolnavii si catre alti medici. Blocheaza orice perspectiva pentru tineri care trebuie sa accepte exploatarea sau sa plece.

Acest sistem a fost convenabil pentru guvern. Sefii de sectii si medicii vechi nu au plecat in ciuda lipsurilor si a salariilor mici. Au fost sacrificati doar tinerii. Cui ii pasa de ei? Au toata viata inainte, ori apleaca spinarea si suporta umilintele ori emigreaza. Cei mai multi au ales ultima cale.

Daca sistemul de sanatate a supravietuit pana acum, astazi se apropie de colaps. La sectiile de urgenta de la marile spitale din tara lipsesc medicamentele, instrumentele si medicii. In aceste zile se scrie o adevarata drama. Seniorii refuza sa lucreze la urgente, iar camerele de garda sunt populate cu personal fara experienta care invata meserie pe bolnavi pana isi gasesc o slujba peste granita.

Administratorii de spitale cauta solutii de finantare. Introducerea coplatii a generat o sarabanda de taxe pentru bolnavi si vizitatori, care mai de care mai extravagante - taxa de stat in salon cu pacientul, taxa de programare, taxa de internare sau taxa de consultatie la un anumit specialist. Unele dintre acestea sunt ilegale, altele sunt proiecte ale Ministerului Sanatatii.

Aceasta tendinta arata ca utopia comunista a sanatatii si a educatiei gratuite se apropie de sfarsit. La umbra acestei utopii s-a produs un mare jaf in acest sfert de secol "capitalist", iar acum va trebui s-o luam de la inceput. E ciudat ca in aceste zile se discuta atat de putin despre reforma din sanatate, o reforma promisa, dar care se lasa asteptata.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#politicieni joaca spitale, #politicieni spitale sanatate , #spitale
Comentarii