Majorarea salariilor medicilor ar putea fi discutata marti, la Guvern

Marti, 18 August 2015, ora 11:59
2242 citiri
Majorarea salariilor medicilor ar putea fi discutata marti, la Guvern
Foto: Arhiva Ziare.com

Propunerile de majorare a salariilor medicilor ar putea fi discutate marti, la Guvern, intr-o intalnire la care ar urma sa participe premierul Victor Ponta si ministrii Sanatatii si Finantelor, Nicolae Banicioiu si Eugen Teodorovici, potrivit unor surse oficiale.

Premierul Victor Ponta a ajuns la Palatul Victoria in jurul orei 09.30. Surse oficiale au declarat, pentru Mediafax, ca la Guvern ar urma sa vina si ministrii Sanatatii si Finantelor, Nicolae Banicioiu si Eugen Teodorovici, pentru a discuta pe tema majorarii salariilor in sistemul sanitar.

La un pas de greva, medicii avertizeaza: Se poate ajunge la situatii incontrolabile

Luni au avut loc discutii la Ministerul Sanatatii, intre ministru Nicolae Banicioiu si reprezentantii sindicatelor din sistemul sanitar.

Mariri pentru tot sistemul medical

Oficiali ai Ministerului Sanatatii au declarat ca la intalnirea de luni s-a discutat despre cresteri salariale, din toamna, pentru tot sistemul medical, nu doar pentru medici.

"Se doreste ca aceste majorari sa se aplice din septembrie sau octombrie, nu s-a stabilit un cuantum, pentru ca trebuie sa se discute cu Ministerul de Finante, dar aceste majorari vor fi substantiale", au spus sursele citate.

Reprezentantii Aliantei Medicilor pentru modernizarea in sanatate spuneau ca s-au primit telefoane din partea unor reprezentanti guvernamentali pentru a participa la Guvern, luni seara, "la discutii" despre eventuale mariri salariale pentru medici, insa au declinat invitatia.

Medicii se revolta: Ce se poate intampla de la 1 septembrie

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat luni, la finalul discutiilor pe care le-a avut cu ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, ca se doreste o crestere mai substantiala a salariilor mici din sanatate, iar din calculele facute pana acum ar fi rezultat ca este posibila o prima crestere incepand din luna octombrie.

Marius Sepi a precizat ca pana acum nu s-a discutat despre procentele de crestere, urmand ca acest lucru sa fie discutat si negociat in cursul zilei de marti, cand ministrul Sanatatii ar trebui sa aiba intalniri cu alti actori din domeniu, dar si cu premierul Victor Ponta.

Crestere de 73% in Legea salarizarii

El a mai spus ca in draftul Legii salarizarii este prevazuta o crestere de 73 la suta pentru intreg sistemul sanitar, dar totul depinde de Codul fiscal si de Legea bugetului.

Sindicat medici: Cresterea pe Legea salarizarii este de 73%, dar intr-o prima etapa vorbim de 15-20%

Intrebat daca medicii vor face greva, prim-vicepresedintele Sanitas a precizat ca, atat timp cat sunt negocieri, conducerea federatiei va respecta mandatul dat de consiliul national si legislatia in vigoare.

"La acest moment, greva generala poate sa organizeze doar un sindicat reprezentativ, adica Sanitas. In acest moment, nu avem acest mandat pentru ca suntem in negocieri. In cazul in care negocierile ar putea sa esueze, ceea ce nu cred, atunci Sanitas va urma procedurile legale si va face greva. Dar sa inciti oamenii pe Facebook ca faci greva generala, in conditiile in care sunt negocieri, mie mi se pare inutil", a mai spus Sepi.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Medicilor "Dr. Ioan Cantacuzino", dr. Florin Chirculescu, a declarat luni, dupa ce a discutat cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, ca trebuie luate hotarari inaintea termenelor legale prin care se poate ajunge la greva.

Peste 21.000 de medici au aderat la grupul de initiativa pe Facebook, numit "Alianta Medicilor pentru modernizarea in sanatate", in urma deciziei Inaltei Curti de Casati si Justitie (ICCJ), conform careia medicii nu pot primi bani sau bunuri de la pacienti, intrucat sunt asimilati functionarilor publici.

E oficial: Fara atentii sau donatii pentru medicii din spitalele de stat

Medicii cer cresterea salariilor din sanatate, pentru eliminarea platilor facute de pacienti.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#salarii medici, #salarii medici Guvern, #majorare salarii medici , #spitale