Ziare.com

Medic roman rezident in Marea Britanie: Nu exista spaga in aceasta tara, dar tot banii conteaza

Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 20:51

   

Medic roman rezident in Marea Britanie: Nu exista spaga in aceasta tara, dar tot banii conteaza
Medicul Gabriela Badea, rezident in Marea Britanie, spune ca acolo are stabilitate financiara si lucreaza intr-un sistem medical consolidat, unde nu exista notiunea de sapga sau pile, dar ca si acolo, tot resursele financiare dicteaza necesitatea unui tratament sau a trimiterii la un specialist.

Gabriela Badea a participat la un workshop privind migratia medicilor, organizat la Iasi.

Ea si-a inceput activitatea in 2007 in Marea Britanie, imediat dupa sustinerea examenului de licenta, si a parcurs toate etapele trainingului, urmand ca in aprilie 2015 sa termine rezidentiatul pe specializarea medicina generala.

La workshop, Badea a enumerat atat avantajele pe care le are in Marea Britanie, cat si dezavantajele.

Cum a ajuns un medic roman persona non grata in Irlanda

Astfel, printre avantaje se numara stabilitatea financiara, dezvoltarea profesionala si personala, posibilitatea de a lucra intr-un sistem medical consolidat si care ofera multe oportunitati si sistemul de training.

Ea a mai apreciat ca in sistemul britanic exista reguli bine stabilite in legatura cu actul medical si conduita profesionala, mentionand si ca medicii formatori urmaresc indeaproape evolutia rezidentilor si sunt implicati in dezvoltarea lor profesionala.

Pe de alta parte, in acest sistem este greu de intrat in programul de rezidentiat, anumite specialitati sunt foarte competitive si multi medici care vin din strainatate incep sa lucreze pe pozitii denumite neoficial "service provision".

Totodata, de multe ori, meseria de doctor implica si rezolvarea problemelor sociale ale pacientului.

"Resursele financiare dicteaza necesitatea unui tratament sau de trimitere la specialist", a spus Badea.

Tot la capitolul dezavantaje, ea a mai mentionat costul asigurarii de malpraxis, spunand ca, spre exemplu, un medic de familie cu norma intreaga plateste 8.000 de lire pe an.

La final, Badea a spus ca vrea sa se intoarca in Romania, motivand ca "acasa este in Romania".

Fenomentul migratiei medicilor romani a luat amploare, astfel ca, in ultimii sapte ani, 16.500 de doctori au plecat din Romania. Dar deficitul de medici la nivelul Uniunii Europene este si el mare si depaseste cifra de 150.000, potrivit Colegiului Medicilor din Romania.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 6332 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Banii

Din necunostinta, multi sunt derutati de realitatile occidentale. In sanatate si educatie de exemplu, exista doua directii dezvoltate de actiune : cea privata si cea publica.

Ofertele zonei private nu pot fi accesata decat cei ce au bani suficienti. Altminteri sarantocii sunt izgoniti si pot muri cu zile pe treptele clinicilor particulare.

Zona publica este desemnata celor ce sunt acoperiti de asigurari de sanatate, dar nu isi pot permite ingrijiri private. Aici isi « fac mana » pe pacienti ce nu au nici un drept particular medicii ce studiaza sau intentioneaza sa se lanseze in zona privata.

Cei ce nu au nici asigurari de sanatate sunt acceptati pentru ingrijiri punctuale in anumite servicii medicale, ce le sunt destinate intr-o cota si forma specifica.

Industria medicamentelor este aceea ce impune tratamente, medici si solutii, functie d interesele ei momentane.

In educatie, scolile publice au un procentaj de esec foarte mare. Cei ce le urmeaza, daca n u sunt exceptii, vor ajunge in meserii manuale sau prost retribuite.

Daca parintii doresc ca odrasla lor sa reuseasca, la o universitate de exemplu, scoala particulara se impune, Aici elevul este incurajat si sustinut iar procentul de esec este minim. Chiar si cei handicapati isi au sansa lor.

Atunci cand vorbim de tarile occidentale, aceste realitati trebuiesc vizualizate.

In final « banii n-aduc fericirea », este adevarat. Insa lipsa lor poate aduce nenorocirea, mai ales in situatii critice.

 

numai prostii vorbesti tovarisch Gorbachev!

informeaza-te inainte sa vii cu aberatii! In UK, sint scoli de stat selective care au rezultat mai bune ca si cele private! Faptul ca multi de la scolile de stata nu se duc la facultate tine mai mult de mentalitate si capacitate decit probleme financiare. In legatura cu sanatatea, in majoritatea tarilor este GRATIS - cea ce tipa e referea este faptul ca medicul de familie are posibilitatea sa refere pacientul la un tratament mai scump sau mai ieftin - dar daca un tratament este mai efectiv decit altul nu pot sa-ti ofere tratamentul mai ieftin ptru ca pot sa-si piarda locul de munca si sa fie inchisi!

 

@obiectiv21

Sunt diferente enorme intre sistemele de sanatate ale diferitelor tari occidentale.
Ele refletcta viziunile in materie de sanatate ale societatilor respective, viziuni care pot fi foarte diferite. De exemplu intre sistemele de sanatate din SUA si Canada sunt diferente enorme.
In orice caz, important e ca orice societate democratica isi poate alege sistemul de sanatate pe care majoritatea cetatenilor il doresc.
Sistemele in general, de sanatate, educatie, pensii etc sunt rezultatul vointei majoritatii din fiecare societate, astea-s "realitatile occidentale" de care vorbesti, adica astea-s realitatile democratice, de care si noi in Romania suntem din ce in ce mai constienti.:-)

nu spune tot

sigur, cand platesti 40% income tax ca sa stea puturosii de englezoi pe beneficii

sigur, dar sa mai verifice cum este cu spagile care se dau la managerii de cabinete NHS ca sa aloce pacienti de calitate

sigur, cand ai cel mai scump inavatamant din europa cu colegii de la 15000 lire pe an in sus simfacultatile cu 9000 plus altele

sigur, cand esti discriminat si vazut ca negru fiindca tot emigrant esti

sigur, cand astepti cu lunile un booking de GP adica medic de familie

sigur, cand multi fac numai tampenii

sigur, cand managerii sunt englezoi incompetenti iar doctorii emigranti au toata raspunderea si cu munca cea mai grea

 

Pai si la

income platesti 40%taxe ??? Aud,poftim ???
In nici un caz la 30 sau 40 de mii pe an,care sunt o grama' de bani pentru tine !!!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor