Medic roman: Sa discutam, fara frica - vrem un sistem sanitar ca in Austria sau nu?

Sambata, 28 Mai 2016, ora 13:26
7398 citiri
Medic roman: Sa discutam, fara frica - vrem un sistem sanitar ca in Austria sau nu?
Foto: Arhiva personala a lui Sorin Esanu

Guvernul Ciolos va mai sta in functie cateva luni, timp prea scurt pentru a incepe o reforma reala in sistemul sanitar. Dr. Sorin Esanu, medic Obstetrica Ginecologie la Maternitatea Polizu din Bucuresti, este de parere ca principala tinta va fi mentinerea barcii pe linia de plutire si gestionarea crizei dezinfectantilor, care a zguduit din temelii Sanatatea.

Dr. Esanu considera ca nu e neaparat sa fii "din sistem" ca sa poti conduce si reforma Sanatatea, dar pentru inceput trebuie purtata o discutie serioasa, fara populisme si fara frica de a fi acuzati de cinism, despre asteptarile pe care le avem de la sistemul sanitar.

"Dorim un sistem care sa fie la fel pentru toata lumea? (...) Cu acelasi standard si de cazare si de ingrijiri medicale pentru toti? Pentru ca, la urma urmei, nu poti avea aceleasi pretentii de la un autoturism care costa 5.000 de euro cum ai de la unul care costa 50.000 de euro", a declarat dr. Esanu pentru Ziare.com.

Apelul unui medic: Hai sa facem greva, va garantez ca obtinem cat vrem! Daca Dan Condrea urma sa spuna ca suntem o tara de prosti?

Ciolos ii raspunde medicului Fluieras: Accept provocarea! Si astept implicarea oamenilor onesti

Vlad Voiculescu, un finantist venit de la Viena, a preluat portofoliul de la Ministerul Sanatatii intr-un moment extrem de complicat, cand sistemul sanitar este zguduit de scandalul Hexi Pharma. Va putea un om din privat sa urneasca lucrurile la stat?

"Nu am suficiente elemente pentru a comenta numirea unei persoane sau alteia in functia de ministru al Sanatatii. Ideea de 'om din afara sistemului' cred ca se refera la cunostintele despre functionarea sistemului de sanatate. Aceste cunostinte nu sunt secrete si nu cred ca doar 'oamenii din sistem' pot fi singurii detinatori ai acestei informatii. Stiinta conducerii este un capitol de sine statator al cunoasterii care nu se suprapune intotdeauna cu performanta intr-o specialitate anume", spune dr. Esanu.

Guvernul actual va mai sta doar cateva luni in functie, iar medicul considera ca Executivul va putea face foarte putine lucruri intr-un timp asa scurt: "Cred ca prioritatea principala va fi mentinerea 'barcii pe linia de plutire', respectiv gestionarea crizelor existente (sa speram ca nu vor mai apare si altele...) ".

In ceea ce priveste criza dezinfectantilor care zdruncina sistemul sanitar, Esanu subliniaza ca discutia este foarte lunga. "In primul rand, ar trebui sa clarificam diferenta dintre formula chimica si eficacitatea biologica a unui dezinfectant. Ce fel de dezinfectant? de nivel inalt, mediu sau scazut? Verificati va rog Ordinul MS nr 261 din 2007".

"Foarte pe scurt, prin analogie, (fara nici o conotatie peiorativa) cum e la magazin cand cumparam detergent de rufe: nu ne intereseaza formula (nici nu prea apare pe eticheta!), ci eficacitatea spalarii. Testam un detergent prin spalarea unor rufe si verificarea rezultatului. La dezinfectanti este la fel: dezinfectam o suprafata, obiect etc si apoi testam cati germeni au mai ramas. Germeni = 0 inseamna sterilizare, dezinfectia inseamna reducerea numarului de germeni de pe suprafata (sau din volumul de aer) ", explica medicul.

Sunt antibioticele din Romania ineficiente? Posibile efecte perverse ale dezinfectantilor diluati Interviu

In Romania mor zilnic oameni care ar putea fi salvati. Ce trebuie sa faca urgent noul ministru al Sanatatii Interviu

Sanatatea, la un pas de colaps: Pacientii si medicii nu sunt in siguranta in spital, controalele sunt tardive. Care sunt solutiile? Interviu

Vrem un sistem de sanatate ca in Austria? Ne trebuie fonduri

Important este acum, adauga Esanu, sa pornim o discutie serioasa la nivel de societate despre asteptarile pe care le avem de la sistemul sanitar.

"Fara populisme si fara frica de a fi acuzati de cinism. Deoarece se stie de foarte mult timp ca performanta unui sistem de sanatate depinde doar de doi factori: nivelul cheltuielilor pentru sanatate pe cap de locuitor pe an si nivelul mediu de educatie al populatiei Unde stam noi? Bugetele MS si CNAS pe anul 2016 raportate la populatia Romaniei (inclusiv a celor plecati in strainatate, care vin in concediu in Romania pentru a-si trata diverse afectiuni) dau o cifra sub 370 euro/cap de locuitor.

In datele Bancii Mondiale, Romania apare in anul 2014 cu un total de 557 de dolari pe an per capita, din care 80,4% sunt fonduri publice (adica 448 dolari) ceea ce raportat la un curs mediu de 1,33 dolari/euro in 2014 inseamna cca 337 de euro".

Prin comparatie, puncteaza Esanu, pentru Austria, cifrele similare sunt 5.580 de dolari, respectiv 4.347 de dolari (fonduri publice) adica 3.268 de euro. Pentru Cehia, 1.379 de dolari, respectiv 1.165 dolari sau 876 euro, iar pentru Ungaria, 1.037 dolari, respectiv 684 dolari sau 515 euro.

Medic in Romania: Medicii vor parasi treptat sistemul public, locul lor fiind luat de medici din alte tari Interviu

"Ce fel de sistem de sanatate dorim? Ca cel din Austria (AKH Viena?) OK, ne trebuie 4.300 de euro pe cap de locuitor pe an din fondurile publice si inca vreo 1.200 de euro per capita pe an prin asigurari private de sanatate si in 7-10 ani ne vom apropia (ar trebui si sistemul de invatamant, nu numai cel sanitar, sa se apropie ca finantare de cel din Austria) ", ne-a explicat dr. Esanu.

"Daca nivelul actual este cel pe care ni-l putem permite, atunci ar trebui foarte serios sa ne revizuim asteptarile", subliniaza medicul.

Dorim un sistem care sa fie la fel pentru toata lumea? Cu acelasi standard si de cazare si de ingrijiri medicale pentru toti?

Cat suntem dispusi sa cheltuim din PIB pentru sanatate? (pentru anul 2014 cifra era 5,6%, media europeana este de aproximativ 9%).

Pentru ca, la urma urmei, nu poti avea aceleasi pretentii de la un autoturism care costa 5.000 de euro cum ai de la unul care costa 50.000de euro.

dr. Sorin Esanu

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Sorin Esanu medic criza spitale, #scandal dezinfectanti Sorin Esanu , #spitale