Medicamentele greu de procurat se vor gasi la spitale

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 20:05
1784 citiri
Medicamentele greu de procurat se vor gasi la spitale

Ministerul Sanatatii (MS) vrea sa accelereze procedurile de achizitii si decontare a peste o suta de medicamente dificil de procurat, a anuntat miercuri secretarul de stat Alexandru Rafila, la dezbaterea publica privind ordinul MS care reglementeaza aceasta situatie.

"Vrem sa dam posibilitatea managerilor de spitale sa faca achizitii si sa deconteze cu prioritate medicamentele dificil de procurat", a mai spus secretarul de stat.

El a explicat, de asemenea, ca este vorba despre peste o suta de medicamente pentru diverse afectiuni care nu se mai gasesc pe piata, intrucat au un pret mic. El a mai spus ca preturile din Romania sunt oricum cele mai mici din Uniunea Europeana, si din cauza comertului paralel.

"Cauzele pentru care s-a ajuns in aceasta situatie, si anume aceea de a disparea de pe piata medicamentele ieftine, dar foarte solicitate in anumite terapii, sunt pretul scazut al acestora, in conditiile in care oricum Romania are deja cele mai mici preturi din Uniunea Europeana, dar si din cauza exporturilor paralele.

In acest context, MS, prin comisiile de specialitate ale institutiei, si Agentia Nationala a Medicamentului au identificat mai intai medicamentele deficitare, dupa care verifica daca acestea au autorizatie de punere pe piata in Romania, iar daca nu s-a apelat la autorizatie pentru nevoi speciale", a explicat secretarul de stat Alexandru Rafila.

Potrivit unui proiect de ordine al MS, supus miercuri dezbaterii publice, spitalele fac achizitii pentru medicamentele indentificate printre cele o suta de produse dificil de procurat si le deconteaza cu prioritate. Astfel ca, daca un spital ar avea nevoie de medicamente oncologice care nu se gasesc pe piata, institutia va face o achizitie publica, dupa care va primi medicamentele pe care le va deconta cu prioritate.

Potrivit secretarului de stat, procurarea medicamentelor care nu se gasesc pe piata a inceput deja, pana acum fiind eliberate 50 de autorizatii speciale pentru achizitia acestor produse.

In opinia lui, licitatiile pentru achizitia acestor produse nu ar putea starni interesul contestatariilor, intrucat este vorba de preturi de achizitie mici.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#achizitii medicamente dificil procurat, #Romania pret medicamente Europa, #medicamente deficitare Romania Alexandru Rafila , #spitale