Medicii de famile dau vina pe casele de asigurari pentru numarul pacientilor

Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 21:52
1946 citiri
Medicii de famile dau vina pe casele de asigurari pentru numarul pacientilor
Foto: Arhiva

Medicii de famile considera jignitoare si nejustificate acuzele aduse lor de presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, care a anuntat declansarea de controale dupa ce s-ar fi constatat raportari ale unui numar de pacienti mult mai mare decat cel real.

"Tehnic vorbind, medicii nu pot face 'dublari sau triplari' ale unor pacienti inscrisi si la alti medici. Daca un pacient isi schimba medicul de familie, chiar daca el nu a anuntat ca mai este inscris la un medic, in momentul depunerii situatiei lunare la casele de asigurari, acel pacient este sters automat de pe lista fostului medic.

Asadar pacientul nu poate aparea inscris la doi medici. Medicul de familie, care oricum nu are acces la softurile de preluare ale caselor de asigurari, nu are cum sa inscrie pacienti care mai sunt inscrisi la alti medici, iar acei pacienti sa ramana si la fostul medic", spun reprezentantii Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) si ai Societatii Nationale de Medicina Familiei/Medicina Generala (SNMF/MG).

In privinta pacientilor din Bucuresti inscrisi, despre care cei de la CNAS au spus ca ar fi de circa doua ori mai multi decat numarul real, medicii de familie il contrazic din nou pe Duta.

"Desigur ca pe listele medicilor din Bucuresti nu sunt inscrisi numai cei cu domiciliu stabil in Bucuresti, ci sunt inscrisi si navetisti, elevi sau studenti care au domiciliul in tara, dar sunt inscrisi la medici de familie din Bucuresti. Pe de alta parte, conform declaratiilor CASMB (Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti - n.r.) din cadrul Comisiei Mixte de pe langa CASMB, exista 953 de medici in contract cu CASMB.

Considerand o medie de 1.800 de pacienti pe medic, oficiala la nivel national (desi media este mai mica in Bucuresti), ar insemna ca pe listele medicilor in contract cu CASMB sunt inscrisi in jur de 1.700.000 de cetateni. Ceea ce este departe de cei 2.500.000-3.000.000 declarati de domnul presedinte al CNAS", spun reprezentantii medicilor de familie.

Daca numarul de pacienti este real, atunci noi, medicii suntem fraudati

Pe de alta parte, medicii de familie spun ca, daca dublarile sau triplarile numarului de pacienti raportati ar fi reale, atunci inseamna ca ei sunt cei fraudati.

"Suma totala alocata pentru asistenta medicala primara per capita si per serviciu, este o suma fixa, aprobata prin Parlament. CNAS a platit asadar maxim aceasta suma alocata. Daca valoarea punctului per capita s-a calculat din aceasta suma totala fixa, pornind de la 27.000.000 de cetateni inscrisi, iar in realitate sunt 18.000.000 inscrisi, inseamna ca valoarea punctului per capita a fost in mod artificial micsorata. Daca se va dovedi ca listele au fost supradimensionate cu pacienti fictivi, inseamna ca va trebui sa primim diferenta de bani prin regularizarea punctului, conform legii", mai spun cei de la FNPMF si SNMF/MG.

Controale la Casele de Asigurari de Sanatate

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, a anuntat, duminica, demararea unor controale la casele de asigurari, dupa ce la unele dintre acestea, inclusiv la cea a Capitalei, ar fi fost raportat un numar de pacienti mult mai mare decat cel real.

Asa-zisii asigurati fictivi au fost depistati dupa compararea numarului de pacienti inscrisi cu cel aflat in baza informatica de date a CNAS.

Presedintele CNAS spune ca intentioneaza sa sesiseze si Curtea de Conturi in legatura cu raportarile de pacienti fictivi pentru care casele de asigurari au facut plati.

In decembrie 2010, in Romania a fost lansata versiunea centralizata a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) - baza de date cu informatii despre persoanele care beneficiaza de sistemul de asigurari de sanatate. Presedintele Traian Basescu a subliniat atunci ca, inaintea de introducerea SIUI, totalul pacientilor inscrisi la medicii de familie era de 27 de milioane, insa, la introducerea in baza de date, a rezultat un numar cu sapte milioane mai mic.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#medici de familie, #controale CNAS pacienti , #spitale
Comentarii